Lempäälän kunnan visio: Hakkari kuntalaisten liikunnallinen olohuone

Hakkarin tykkilumilatu kunnan hoitoon

Kuljun koulu 3. B -luokka kävi 31. tammikuuta hiihtämässä Hakkarin ladulla viiden ja kuuden kilometrin lenkkiä. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälässä Hakkarin tykkilumilatu siirtyy ensi hiihtokaudesta Lempäälän Kisalta Lempäälän kunnan hoitoon ja sitä mukaa kokonaan maksuttomasti kuntalaisten käytettäväksi.

Tykkilumilatu on ollut vuosia LeKi:n hiihtoaktiivien kontolla ja siksi alkukaudesta ennen luonnonlumia latujen käyttö on ollut maksullista.

 

Lempäälän kunnan vapaa-aikajohtaja Erkki Häklin mukaan muutokseen oli useita syitä. Ensinnäkin Lempäälän Kisasta oli viestitty kuntaan, että siellä koetaan, etteivät resurssit tahdo riittää kunnolla tykkilumiprojektiin.

– Siinä yhteydessä ehdoteltiin, josko kunta voisi ottaa asian kokonaisuudessaan vastuulleen.

 

Häkli totea toisena muutokseen vaikuttaneena seikkana sen, että Hakkarin urheilukentän remonttisuunnittelun yhteydessä on kunnassa selvitetty paljon kentän ja alueen ympärivuotista käyttöä. Talvikaudella käytön kannalta hiihto nousee keskeiseksi liikuntamuodoksi.

Hankesuunnitelman lähtökohtana on, että rata-aluetta kiertäisi noin neljän metrin levyinen asfalttialue, jolle hiihto ohjattaisiin. Jos asfalttialue joudutaan tekemään kapeampana, yhtenä vaihtoehtona on  edelleen rata-alueen käyttö.

– Silloin tarvitaan ehdottomasti tykkilunta radan suojaukseen, mutta ensisijaisesti hiihto halutaan ohjata rata-alueen ulkopuolelle. Toteuttamisvaihtoehdon kokonaiskustannusarvio on 2,24 miljoonaa euroa, mutta se pitäisi saada puserrettua talousarvioon varattuun 2,1 miljoonan euron summaan.

 

Syksyllä 2017 Lempäälässä tehdyssä liikuntakyselyssä nousi Häklin mukaan voimakkaasti esiin omaehtoisen liikunnan harrastamisen mahdollisuudet.

– Siihen talvikaudella hiihto tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet.

– Kunnan järjestämänä toimintana ensilumen hiihto on hiihtäjille maksutonta. Ja tämän halusimme ehdottomasti tarjota, Häkli tähdentää.

– Meillä on kunnassa sellainen tulevaisuuden visio, että Hakkari on kuntalaisten liikunnallinen olohuone. Lopputulema on, että tykkilunta tarvitaan ja kunta haluaa varmistaa tämän mahdollisuuden, siksi tämä muutos.

 

 

Tykkilunta ensi hiihtokaudeksi on jo tehty. Kunta ostaa tykkilumiladun tekemiseen ja tykkilumiladun kunnossapitämiseen tarvittavan palvelun ulkopuoliselta taholta tarvittaessa kilpailutusten kautta. Täski kerraksi Lempäälän kunta on ostanut Lempäälän Kisalta lumentekopalvelua.

– Tavoitteena on tehdä tykkilunta niin paljon, että noin kilometrin ensilumenlatu kuntohiihtäjälle mahdollistuu. Lumitilanteesta riippuen reitti voi olla lyhyempikin. Noin kolmasosa tarvittavasta määrästä taitaa tällä hetkellä olla tehtynä.

Jatkossakin talvikaudella ulkoilureitit on varattu vain hiihtäen tapahtuvaan liikkumiseen, kävely ladulla ei ole sallittua.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.