Maksuttomasta ehkäisystä ja liukuesteistä päätökset syksyllä

Alle 25-vuotiaiden lempääläläisten maksuttomasta ehkäisystä päätetään ensi syksynä.

Lempäälän kunnan hyvinvointilautakunta vastaa valtuustoaloitteeseen maksuttomasta raskauden ehkäisystä alle 25-vuotiaille lempääläläisille, ettei menettely ole mahdollista ilman valtuuston lisämäärärahaa, sillä kunta ei ole varannut vuodelle 2018 tarkoitukseen määrärahaa. Lautakunta toteaa, että maksuttoman ehkäisyn tarjoamiseen liittyvä keskustelu käydään vuoden 2018 syksyllä, jolloin päätetään kunnan vuoden 2019 talousarviosta.

Samanlaisen päätöksen Lempäälän hyvinvointilautakunta antoi myös aloitteelle, jossa esitetään, että kaikille kunnan yli 70-vuotiaille annettaisiin jalkineisiin laitettavat liukuesteet.

 

Lempäälän 37 kunnanvaltuutettua jätti viime syyskuussa Totti Hämäläisen (kok.) ensimmäisenä allekirjoittaman valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Lempäälä selvittää talousarvion laadinnan yhteydessä mahdollisuutta kustantaa maksuton  ehkäisy alle 25-vuotiaille kuntalaisille.

Väestöliiton tietojen mukaan raskauden keskeytykset 15–19-vuotiailla ovat laskussa, mutta 20–24-vuotiailla yhtä yleisiä kuin muilla ikäryhmillä. 15–24-vuotiaille tehtiin Lempäälässä raskauden keskeytyksiä vuonna 2015 yhteensä 12 ja vuonna 2016 seitsemälle.

Yhden raskauden keskeytyksen hinta on runsaat 1 200 euroa. Suuntaa antavan laskelman perusteella ikäryhmälle tarjottavan maksuttoman raskauden ehkäisyn kustannukset olisivat arviolta 40 000–70 000 euroa vuodessa.

 

Lempäälän Eläkkeensaajat ry jätti kunnanhallitukselle viime marraskuussa aloitteen maksuttomista liukuesteistä kunnan kaikille yli 70-vuotiaille. Kenkiin kiinnitettävät liukuesteet vähentävät kaatumisia ja siten estävät lonkka- ja nilkkamurtumia.

Yhden lonkkamurtuman hoito voi enimmillään maksaa 20 000–22 000 euroa. Alustavan laskelman mukaan liukuesteiden hankkiminen kaikille yli 70-vuotilal kuntalaisille maksaisi yhteensä noin 42 000 euroa.

Hyvinvointilautakunnan päätöksen mukaan myös määrärahoista liukuesteiden hankintaan tai nastakenkien hankinnan tukemiseen liittyvä keskustelu käydään tämän vuoden syksyllä ensi vuoden talousarvion laadinnan yhteydessä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.