Brassinuoret poloneesin pyörteissä

Leonardo Duarte Pinto ja Isabela Bueno Garibe vanhojen tansseissa. Kaksikko puhuu äidinkielenään portugalia, mutta he ovat oppineet lyhyessä ajassa suomea yllättävän hyvin. Haastattelu olisi voitu tehdä kokonaan suomeksikin. – Pidämme suomen kielestä. Kaikki ovat tuskailleet meille, kuinka vaikeaa se on, mutta me halusimme yrittää. Kuvateksti: Katariina Rannaste

Vanhojen tanssit olivat Isabelalle ja Leonardolle elämys

– Meillä ei ole mitään tällaista, vaikka kyllä Brasiliassakin viimeisenä kouluvuonna on juhlat, mutta ne eivät ole tanssiaiset. Eivät ainakaan näin muodolliset, Leonardo Duarte Pinto toteaa.

–Ne ovat enemmänkin rennot dj-partyt, vahvistaa Isabela Bueno Garibe.

17-vuotiaat Isabela ja Leonardo ovat Brasiliasta Suomeen tulleita vaihto-oppilaita, joiden opinahjona on syksystä asti ollut Lempäälän lukio. Viime perjantaina kaksikko pääsi osallistumaan lukion toisen vuoden oppilaiden vanhojen tansseihin.

Kokemus oli São Paulosta kotoisin oleville nuorille ainutlaatuinen.

–  Laitoin ystävilleni viestiä, jossa mainitsin tanssiaisista. He ihmettelivät, miksi olen pukeutunut prinsessaksi ja mitä oikein teen, Isabela naurahtaa.

Isabela ja Leonardo olivat opetelleet pariensa kanssa poloneesin, kikapon ja valssien kuviot, mutta he saivat laittaa jalalla koreasti myös vapaamuotoisemmin; ystävyksillä oli vapaaohjelmassa oma, lyhyt soolo-osuus. Tanssia oli harjoiteltu ahkerasti lempääläläisen Anne Honkasen keittiössä.

– Tanssimme Despaciton tahdissa. Meille ehdotettiin tanssia lattarihengessä, mutta keksimme kappaleeseen oman koreografian.

 

Isabela ja Leonardo tulivat Suomeen ja Lempäälään viime syksynä Rotary-klubin vaihto-oppilasohjelman kautta. He olivat perehtyneet Suomeen jo ennalta, eikä esimerkiksi kylmä ilmanala tullut yllätyksenä.

– Olen Suomessa nähnyt ensimmäistä kertaa lunta, mutta tykkään kylmästä säästä, ihan oikeasti, Leonardo vakuuttaa.

– Brasilialaisen tv-ohjelman perusteella tiesin, että Suomessa opetus on parasta maailmassa. Tiesin etukäteen myös saunakulttuurin, Nokian puhelimet ja Angry Birdsin, hän mainitsee.

Rotary-järjestöllä on nuorisovaihtoa ympäri maailman. Suomeen nuoret päätyivät, koska halusivat jotain erilaista ja Leonardo oli kuullut maasta hyvää palautetta tutultaan.

– Monet ovat täällä kysyneet minulta, että miksi halusin tulla juuri Suomeen. Vastaan siihen, että miksi ei, Leonardo toteaa.

– Brasiliassa kaikki tahtovat mennä USA:han tai Kanadaan. Minä halusin paikkaan, joka on erilainen. Halusin tehdä jotain muuta kuin ystäväni. Kun sain mahdollisuuden lähteä vaihtoon, Suomi nousi vahvaksi vaihtoehdoksi, hän lisää.

Lempäälästä on muodostunut kaksikolle hyvä mielikuva. Lämmin vieraanvaraisuus on toivottanut tervetulleeksi moniin paikkoihin.

– Olemme toki hieman erilaisia siinä, että puhumme ja halailemme paljon, mutta meillä on paljon ystäviä täällä. Kaikki juttelevat ja ovat ystävällisiä.

Myös Tampere on heille kuin toinen koti. Isabela ja Leonardo kertovat käyvänsä siellä usein, vaikka vain kahvilla.

– Olemme matkustaneet paljon myös muualle Suomeen. Olemme käyneet muun muassa Lapissa, Helsingissä, Pieksämäellä ja Turussa, Leonardo mainitsee.

– Kun kerta olemme täällä, haluamme kokea mahdollisimman paljon, Isabela toteaa.

Paluu Brasiliaan on nuorilla edessä heinäkuussa, mutta Isabelaa ja Leonardoa kiinnostavat yliopisto-opinnot ulkomailla. Isabela aikoo hakea opiskelemaan psykologiaa ja Leonardo kansainvälistä kauppaa. Ehkä jopa Suomeen.

– Olen harkinnut opintoja täältä ja tutkinut vaihtoehtoja, Leonardo toteaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.