Entiset nuoret varmistivat ruokahuollon

Yötön yö kokoaa nuorisoa Snadiin

Purtavaa vähäksi aikaa. Jari Haapasalmi (vas.) ja Jyri Fredriksson ottavat vastaan Tervens Oy:n Terhi Kouvon, Henri Kydénin ja Severi Saukkosen Snadille tuoman terveellisen ruokalahjoituksen. Kuva: Erkki Koivisto

Kylmää on luvassa, mutta ensi yönä lämmintä – seuraa ja safkaa – riittää Lempäälän nuorisotalo Snadissa.

Yläasteikäisille, ammattikoululaisille ja lukioikäisille tarkoitettu nuorisotila on talvilomaviikon kunniaksi auki koko keskiviikon ja välisen yön iltaseitsemästä aamukuuteen.

Yötöntä yötä vietetään nuorisotalossa kahdesti vuodessa, hiihtolomalle ajoittuvan yön lisäksi yhtenä yönä koulujen syyslomalla. Osallistuakseen yöttömään yöhön ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Riittää, kun ilmaantuu paikalle.

– Nuoret ovat jo ehtineet kysellä, että järjestetäänhän tämä. Viime syksynä syyslomien aikaan yötön  yö keräsi meille tänne sata nuorta. Se oli jo niin paljon, että oli siinä ja siinä, mahtuuko, sanoo nuorisotoiminnan ohjaaja Jyri ”Jysky” Fredriksson.

Lempäälässä on vietetty nuorten yötöntä yötä runsaan parinkymmenen vuoden ajan, ja tapa on hiljalleen levinnyt myös naapurikuntiin.

Yötön yö sai alkunsa, kun nuoret kyselivät, voisiko nuorisotila lomaviikon aikana olla auki pidempään kuin normaalisti. Tavisiltoina ovet aukeavat puoli viideltä ja suljetaan puoli kymmeneltä.

– Ajateltiin, että jatketaan vain yleisön pyynnöstä aukioloaikaa. Ollaan auki koko yö, sanoo ylityökeikkaansa valmistautuva Fredriksson.

Ajanvietteeksi nuorisolle hän on kehitellyt yhdessä nuorisotoiminnan ohjaaja Jari ”Kymä” Haapasalmen kanssa kaikenlaisia sisätiloissa tapahtuvia visoja ja pelejä. Elokuvia on tarkoitus porukalla katsella.

– Yläkerrassa on videotykki. Siellä voi pelata NHL-turnausta,  sanoo Haapasalmi.

Myös kahdessa muussa Lempäälän nuorisotalossa, Kuljun nuorisokellarissa ja Sääksjärven nuorisotalossa vietetään yötöntä yötä. Moni nuori vieraileekin saman yön aikana niissä kaikissa.

– Aikaisemmin käytössä ollut nuorisokahvila Enter Moisiossa ei valitettavasti ole enää henkilöstön puutteen vuoksi tällaisena samanlaisena nuorisotilana. Siellä kokoontuu nyt aamupäivisin nivelvaiheen 16–25-vuotiaille lempääläläisille ja vesilahtelaisille nuorille tarkoitettu starttipaja. Starttipaja on tarkoitettu koulupudokkaille, koulunsa päättäneille nuorille, joilla ei vielä ole tiedossa työ- tai jatkokoulutuspaikkaa.

 

Pelailun ja muun yhdessä olon lisäksi ohjelmassa on myös ruokailua. Perinteiseen tapaan Snadin kompaktissa keittiössä kokataan teemaan sopivaa ja nuorten suussa maistuvaa purtavaa.

Lempääläinen kolmen kaveruksen perustama yritys Tervens Oy, joka valmistaa kikherneestä tehtyä pastaa, muisti nuorisotalo Snadia juuri yöttömän  yön kynnyksellä.  Myyntipäällikkö Henri Kydén, toimitusjohtaja Severi Saukkonen ja tuotantopäällikkö Terhi Kouvo roudaavat sisään neljä pahvilaatikollista eli 30 kiloa makaronia ja seitsemän kiloa fusillia.

Jyri Fredriksson ja Jari Haapasalmi ottavat lahjoituksen mielellään vastaan. Tavaraa tuli niin paljon, että sitä jää yli nautittavaksi vaikka  ensi kesän kesäleirillä Puntalassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun  Snadi saa ruokalahjoituksen. Idean takana on Kydén, itsekin nuorena Snadissa pyörinyt ja siellä tet-harjoittelussakin ollut paljasjalkainen lempääläläinen.

Makaronia tarvitaan, sillä tarkoituksena on kokata ”skyffesoosia” eli ”makaronimössöä”, johon lisätään rutkasti jauhelihaa, sipulia ja mausteita, chiliä ja valkosipulia unohtamatta.

– Resepti, johon kuuluu vähän kaikkea, keksittiin taannoin pyöräretkellä Ahvenanmaalla, Fredriksson paljastaa.

Nuoret saavat halutessaan osallistua ruuan tekoon.

 

Vuoden 2016 syksyllä Lempäälän Marjamäessä toimintansa aloittaneen yrityksen toiminta on pyörähtänyt hyvin käyntiin. Kolmikon tuotteilla on kolmisensataa jälleenmyyjään  ympäri maan. Tavaraa on mm. Keskon varastossa sekä ostettavissa Punnitse ja säästä- ja Ruohonjuuri-ketjun myymälöissä. Jalkaa yritetään saada oven väliin lisäksi S-ketjuun.

Markkinointia on tehostettu, ja kikhernepastatuotteet ovat saaneet hyvän vastaanoton alan messuilla. Tuotepaketti on uudistunut halvannäköisestä suuresta muovipussista pienempään ja fiksumpaan laatikkokokoon. Gluteenitonta tuotetta kannattaa etsiä myymälän vegehyllystä.

Vanhaan tuotepussiin pakattua kikhernepastaa on aikaisemmin lahjoitettu myös Pirkanmaan Keliakiayhdistyksen kautta jaettavaksi vähäosaisille lapsiperheille.

– Merkkejä tuotantopaineesta on havaittavissa. Yrityksessä on edelleen kolme työntekijää, mutta apukäsipareihin turvaudutaan tasoittamaan ruuhkahuippuja. Mahdollisesti työllistämme ensi kesäksi nuoria ja tet-harjoitteluun otamme myös nuoria, sanoo toimitusjohtaja Severi Saukkonen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.