Vesilahden nalleneuvola aloitti toimintansa ystävänpäivänä

2-vuotias Riina Hella toi Pipari-nallensa Vesilahden nalleneuvolan vastaanotolle. Kuva: Sanna Suonpää

Pipari sai tarran neuvolakorttiin

‒ Jaahas, ensin mitataan nallen pituus ja paino, sanoo Vesilahden nalleneuvolan terveydenhoitaja Soile Wilén.

Pipari-nimisen nallen omistaja, 2-vuotias Riina Hella auttaa Wileniä punnitsemisessa ja mittaamisessa. Pipari on kasvanut hyvin: se on jo 40,5 senttimetriä pitkä ja painaa 390 grammaa.

Pipari-nallelta mitataan myös verensokeri ja kuunnellaan sydänäänet. Lopuksi terveydenhoitaja kirjoittaa tiedot neuvolakorttiin, ja Riina saa valita kortin koristeeksi tarran.

‒ Vaikuttaa kaikin puolin terveeltä nallelta. Anna sille terveellistä ruokaa jatkossakin, paljon marjoja ja vihanneksia, Soile Wilén suosittelee.

Neuvolatarkastuksen päätteeksi röntgenhoitaja Merja Tapiola-Antila ottaa Riinan nallesta röntgenkuvan vanhalla piirtoheittimellä. Kuvasta selviää, että nallen vatsassa on tällä hetkellä kalaa ja jäätelöä.

Neuvolakäynnin jälkeen nalleäiti Riina Hella ja Pipari-nalle näyttävät tyytyväisiltä. Kumpaakaan ei jännittänyt neuvolakäynti etukäteen, mutta olihan se silti mukava kuulla, että Pipari voi hyvin.

 

Vesilahden vanhassa kirjastossa järjestettiin ystävänpäivänä ensimmäistä kertaa nalleneuvola, jonka vetovastuu oli SPR:n Vesilahden osastolla. Testiryhmänä oli paikallisten perhepäivähoitajien hoidossa olevia lapsia ja heidän pehmolelujaan.

‒ Tämä meni niin hyvin, että Vesilahden nalleneuvolan toiminta saa varmaankin jatkoa. Pitäisi vain rekrytoida lisää henkilökuntaa: hoitajia ja lääkäreitä. Ja hoitovälineitäkin pitäisi saada lisää, pohtii Soile Wilén SPR:n Vesilahden osastosta.

Eelis ja Voitto laittoivat pehmolelunsa lepäämään nalleneuvolan potilassänkyihin. Kuva: Sanna Suonpää

Seuraavaksi nalleneuvola saattaa jalkautua vesilahtelaisiin päiväkoteihin. Lisäksi tavoitteena on, että nalleneuvola alkaisi pitää vastaanottoa Vesilahden uudessa kirjastossa. Vastaava kirjastovirkailija Marjo Höyssä uskoo, että uusi kirjasto tarjoaa hyvät puitteet nalleneuvolalle.

Soile Wilénillä on terveydenhuoltoalan koulutus, ja hän on tehnyt Vesilahdessa sekä terveydenhoitajan että sairaanhoitajan töitä. Nalleneuvolan työntekijöiltä hän ei kuitenkaan vaadi hoitajan tai lääkärin tutkintotodistuksia, vaan leikkimieli ja kutsumus nalleneuvolatyöhön riittävät.

Jos haluaa hakea työpaikkaa Vesilahden nalleneuvolasta tai lahjoittaa neuvolalle hoitovälineitä tai muuta rekvisiittaa, kannattaa kannattaa ottaa yhteyttä SPR:n Vesilahden osastoon. Muovisia leikkilääkärivälineitä nalleneuvolassa ei käytetä, vaan siellä pyritään käyttämään aidon tuntuisia, oikeita välineitä.

 

Jokainen lapsi on käynyt joskus neuvolassa tai lääkärissä, joten lasten on helppo samastua pehmolelun osaan nalleneuvolassa. Nalleneuvolan erona oikeaan neuvolaan on se, että siellä lapsi onkin potilaan ”äiti” tai ”isä”. Hoitotilanteen seuraaminen erilaisesta roolista käsin voi auttaa hälventämään pelkoja.

‒ Nalleneuvolassakin voidaan rokottaa ja ottaa verinäytteitä, mutta siellä lasta ei pistetä, vaan sitä nallea. Näin lapset oppivat leikin varjolla katsomaan pelottavaa tilannetta aikuisen roolista, Soile Wilén sanoo.

 

Teksti: Sanna Suonpää

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.