Kymmenen vuoden päästä heitä on enää 300

Erkki Koivisto. Kuva: Jussi Saarinen

Ihmiset elävät nykyään yhä pidempään ja yhä pidempään he myös asuvat kotonaan, sotaveteraanitkin. Lempäälässä on 25 ja Vesilahdessa yhdeksän sotaveteraania. Vielä. Vastikään sadatta vuottaan juhlistaneen maamme kunniakansalaisten keski-ikä on varsin korkea, 93 vuotta.

Vuoden alussa veteraaneja on keskuudessamme koko maassa noin 14 000. Heistä sotainvalideja on noin 2 000. Kahdeksan heistä on lempääläläisiä ja yksi vesilahtelainen.

Sotiin osallistui yhteensä noin 600 000 miestä ja 100 000 naista. Nuorimmat rintamalle joutuneista olivat vasta 17-vuotiaita. Joka kahdeksas sotiin osallistuneista menehtyi. Palanneista joka neljäs oli saanut pysyvän sotavamman.

Pieneen on huvennut joukko. Toivottavasti pitkään jatkunut rauhan aika saa jatkua ja siten niin sotaveteraanit, -lesket kuin -orvotkin kuolisivat aikaa myöten tätä maasta sukupuuttoon. Uusia ei tarvita.

Vielä kymmenen vuotta sitten sotaveteraaneja oli lähes 76 000. Ennusteen mukaan heitä on kymmenen vuoden kuluttua enää 300 – koko maassa.

Valtiokonttori maksaa kunnille veteraanimäärärahaa kuntoutukseen sekä määrärahaa kotona asumista tukeviin palveluihin. Kuntoutusmääräraha on vuodessa runsaat 1 300 euroa veteraania kohden ja palvelumääräraha noin 2 000 euroa. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2017 määrärahaa oli huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina.

Sotiemme veteraaneista puolet saa erittäin pientä eläkettä. Yksinasuvat veteraanit ovat tiukimmilla, mutta pariskunnatkin tarvitsevat tukea. Lääkekulujen viidenkympin omavastuuosuus, apteekkilaskujen nousu, apuvälineiden ostaminen ja kodin korjauskunnostaminen liikkumista helpottamaan puskee nopeasti vähävaraisen veteraanintalouden ahdinkoon. Uusien silmälasien hankinta voi olla sula mahdottomuus.

Sotaveteraaniliiton tukea voi hakea pienituloinen veteraani, hänen puolisonsa tai leski sotaveteraaniyhdistyksen kautta. Vuotuisen veteraanikeräyksen tuottoa käytetään tukemaan  ja helpottamaan korkean iän saavuttaneen veteraanin elämää omassa kodissa.

Veteraanit saavat asuinkunnassaan kuljetustukea ja lounaita, mutta pitäisikö pieneksi huvennutta joukkoa auttaa vielä jollakin erityisellä tavalla. Vielä ehtisi.

Veteraanien lisäksi sodan koettelemia avun tarvitsijoita on muitakin. Sodat jättivät jälkeensä 30 000 leskeä ja yli 50 000 sotaorpoa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.