Työt alkaneet Kuljussa Tampereentien varressa

Kuljun siirtoviemäri vie jätevedet keskuspuhdistamolle

Kuljun siirtoviemärin rakentaminen Tampereentien kupeeseen on alkanut. Pääurakoitsija Karpin Kaivin Oy:n Janne Martikainen on huolestunut ajoneuvojen nopeuksista työmaa-alueella. Kuva: Erkki Koivisto

Uusi keskuspuhdistamo Tampereen Sulkavuoressa valmistuu aikataulun mukaan 2023–24. Lempäälän ja Vesilahden jätevedet johdetaan sinne siten, että Kuljun ja Vanattaran suuntien jätevedet ohjataan Sulkavuoreen heti keskuspuhdistamon valmistuttua ja vuoteen 2026 mennessä molempien kuntien jätevedet ohjataan sinne kokonaisuudessaan.

Uuden siirtoviemärin rakentaminen Kuljussa Tampereen suuntaan alkoi maanantaina 12. maaliskuuta puuston poistolla Tampereentien varressa sen itäpuolella Honkaniementien liittymän kohdalla.

– Jo aiemmin Kuljun siirtoviemäriä on hiukan ehditty tehdä Sääksjärvellä: Asuntotien-Toimelankaaren ja  Varastotien välinen osuus sekä aiemmin jo vuonna 2013 Sääksjärven S-marketin luona. Paineviemäriputket asennettiin paikoilleen osaksi myös Hakkarissa viime syksynä kevyenliikenteenväylän rakentamisen yhteydessä, sanoo Lempäälän Vesi -liikelaitoksen toimitusjohtaja Lasse Sampakoski.

 

Kättä päälle. Lempäälän Vesi -liikelaitoksen toimitusjohtaja Lasse Sampakoski (oik.) ja Karpin Kaivin Oy:n toimitusjohtaja Janne Martikainen (vas.) sekä Lempäälän Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Toni Laakso allekirjoittivat maanantaina urakkasopimuksen Kuljun siirtoviemärin rakentamisesta Sääksjärven suuntaan. Kuva: Erkki Koivisto

Kunnan pohjoisosissa kulkeva siirtoviemäri kulkee kahdessa 500 mm:n paineviemäriputkessa suurella osaa matkaa. Lempäälän kunnan oman vedenpuhdistuslaitoksen päässä kahden putken läpimitta on 315 mm.

Kokonaiskustannuksiltaan hanke pyritään toteuttamaan alle kymmenen miljoonan euron jäävällä kokonaissummalla. Yhteismitta siirtoviemärille on noin 10 kilometriä. Siirtoviemäri rakennetaan paineenkorotustyyppisesti.  Jatkossa syntyy nykyiseen verrattuna  kustannussäästöä, kun molemmille siirtoviemäreille on omat paineenkorotuspumppunsa, joita voidaan käyttää vuoron perää Sampakoski täsmentää. Uusia pumppaamoita ei matkan varrelle rakenneta, vaan paineekorotuspumppaamot tulevat vanhojen pumppaamoiden yhteyteen. Nykyisin vähimmillään Lempäälän jätevedenpuhdistamolle tulee noin 4 000 kuutiota jätevettä vuorokaudessa. Tämä jätevesimäärä voidaan linjan valmistuessa hoitaa pelkällä lähtöpumppauksella nykyiseltä puhdistamolta Sääksjärvelle asti.

Lempäälän  Vesi ja Lempäälän Lämpö solmivat maanantaina urakkasopimuksen Karpin Kaivin Oy:n kanssa tänä vuonna toteutettavan Kiimakallio-Kuljun terveysasema -välin 660 metrin osuuden rakentamisesta.  Urakan pitäisi sopimuksen mukaan valmistua kesän aikana ennen ensi syksyä. Optiona on ensi vuonna toteutettavan noin kilometrin mittaisen Kuljun terveysasema-Sääksjärvi osuuden rakentaminen.

Tampereentien itäpuolella toteutettavat rakennustyömaaosuudet ovat tienvarressa suureksi osaksi kunnan omalla maalla ja Ely-keskuksen hallinnoimalla tiealueella. Vain vähäisin osin joudutaan operoimaan yksityisen maalla rakennetulla alueella. Tienalituksia tehdään poraamalla ja kairaamalla.

Vilkkaimmillaan tiealueen viereisellä työmaalla on yhtä aikaa useita työmiehiä ja suurikokoisia kaivinkoneita.  Tilanahtaus tuo haasteitta.

– Liikennettä joudutaan ohjaamaan liikennemerkein.

– Tiellä ajetaan aamulla kahdeksaakymppiä, vaikka alueella on viidenkympin rajoitus. Siellä on myös paljon koululaisliikennettä, Lempäälässä paljon aikaisemmin mm. Saarikontiellä, Pyhällöntiellä ja Marjamäessä Realparkin  alueella työskennellyt urakoitsija Janne Martikainen muistuttaa ja toivoo malttia autoilijoilta.

 

Siirtoviemärikaivantoon asennetaan Kuljussa samalla myös uudet vesijohdot optionaalisesti tulevia tarpeita varten. Vesijohdon lisäksi siirtoviemärin yhteyteen asennetaan kaukolämpöputket ensin välille Kiimakallio-Kuljun terveysasema ja myöhemmin välille Kuljun terveysasema-Sääksjärvi. Alue liitetään kiinteään kaukolämpöverkkoon.

– Toimintavarmuus kasvaa. Alueella on jo kaukolämpö, ja siellä jo olemassa oleva Kiimakallion siirrettävä keskus poistuu, sanoo Lempäälän Lämmön toimitusjohtaja Toni Laakso.

Uusi seitsemän megawatin hakevoimala Viialantien varressa tuottaa kaukolämpöä verkkoon Lempäälän keskusta-alueella ensi toukokuusta alkaen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.