Barokkiteorbin säveliä Lempäälän kirkon konsertissa

Nykyään teorbi on cembalon ohella yksi monikäyttöisimmistä vanhan musiikin soittimista voimakkaan äänensä ja laajan äänialansa vuoksi.

Ensi sunnuntaina 18. maaliskuuta Lempäälän kirkossa pidettävässä konsertissa kuullaan tutun kitaran lisäksi luuttua muistuttavaa teorbi-soitinta soolokitaristi ja teorbisti Toni Tatin soittamana.

Iso luuttu eli teorbi on luutun ja barokkikitaran ohella yksi renessanssi- ja barokkiaikakausien keskeisimmistä näppäilysoittimista. Teorbi on kooltaan suurin eurooppalaisiin luuttuihin kuuluvista soittimista. Se kehitettiin luultavasti Firenzen Akatemiassa 1580-luvulla. Teorbi syntyi, koska haluttiin kehittää säestyssoitin uudelle laulutyylille. Vaikka teorbi kehitettiin säestyssoittimeksi, sille kehittyi nopeasti myös soolo-ohjelmistoa.

Toni Tatti soittaa konsertissa kitaraa ja teorbia.

Toni Tatti soittaa sunnuntain konsertissa 14-kielisellä barokkiteorbilla, jossa on nylon-, suoli- ja metallikieliä. Konsertin alussa kuullaan keskiaikaisia tansseja aikansa tunnetuimmilta säveltäjiltä kuten Piccilini ja Kapsberger.

Marianpäivän kitara- ja teorbikonsertti  su 18.3. klo 18 Pyhän Birgitan kirkossa.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.