Vaatteet vaihtoivat omistajaa

Vaatevaihtotapahtumassa riitti pengottavaa ja jutustelullekin jäi aikaa. Eija Nieminen (kuvassa keskellä) saapui tapahtumaan Vesilahden Narvasta Pyhäjärven rantamaisemista.

Kolmisenkymmentä kierrätyksestä kiinnostunutta kokoontui lauantaina Lempostuvalle kierrättämään vaatteita ja kuuntelemaan tietokirjailija Rinna Saramäen luentoa ekologisista vaatehankinnoista. Vaatekaapin tuuletus -tapahtuman ideana oli päästä eroon omista turhiksi käyneistä vaatteista ja löytää itselle muiden tuomista vaatteista jotain sopivampaa tilalle.

Yksi osallistujista oli Vesilahden Narvasta tilaisuuteen saapunut Eija Nieminen. Hän toi mukanaan muun muassa turhiksi jääneitä design-vaatteita.

− Sain myös mukaani muutaman vaatteen: nätin villatakin, paidan ja housut. Housut tosin osoittautuivat kotona vääränkokoisiksi, mutta ne voi laittaa uudestaan kiertoon, Nieminen kertoo.

Eija Nieminen kertoo saaneensa tapahtuman luennosta ajattelemisen aihetta.

− Oli herättävää kuulla esimerkiksi fleece-vaatteiden sisältämistä mikromuoveista, joita päätyy pyykinpesuvesien mukana meriin ja kulkeutuu planktonin kautta eteenpäin ravintoketjussa.

Vaatesuunnittelua opiskellut tietokirjailija Rinna Saramäki kertoi luennossaan, että vaatteiden tuotanto on tuplaantunut 15 vuodessa. Vaatteita tuotetaan jo 100 miljardia kappaletta vuosittain, ja samaan aikaan vaatteiden käyttökerrat ovat vähentyneet lähes puolella.

− Vaatteiden tuotannolla on monia negatiivisia ympäristövaikutuksia, kuten vedenkulutus ja kemikaalien käyttö. Ympäristölainsäädäntö saattaa olla tiukka, mutta monissa maissa sitä ei noudateta. Lisäksi tuotteen valmistaminen kuluttaa aina energiaa.

Saramäki kehotti tarkkailemaan omia ostotottumuksiaan ja ostamaan vaatteita vain todelliseen tarpeeseen. Tärkeintä ei lopulta ole ostohinta vaan se, kuinka paljon vaatetta tulee käytettyä. Saramäen mukaan kannattaakin hinnan sijaan miettiä sitä, paljonko vaatteelle tulee hintaa per käyttökerta.

− Osta vain tarpeeseen, suosi kotimaista, käytä vaatetta mahdollisimman pitkään ja kierrätä. Millään muulla kotitalouden ekoteolla ei ole niin suurta vaikutusta kuin järkevällä vaatteiden käyttämisellä ja harkitulla ostamisella.

Tapahtuman järjestelyistä vastannut Tiina Wesslin on tyytyväinen kävijämäärään. Hänen mukaansa ihmisiä oli oikeastaan juuri optimaalinen määrä.

− Vaatetelineet veivät tilaa ja kaksi isoa pöytääkin oli lastattu vaatteilla. Ihan kaikki osallistujat eivät saaneet kahvitarjoilun aikana paikkaa pöydän äärestä, mikä vähän harmitti. Lempostupa on kuitenkin tilana mukavan kotoisa ja intiimi tällaiseen yhteisölliseen tapahtumaan – jossain isommassa hallissa tai aulatilassa ei välttämättä saavutettaisi vastaavaa tunnelmaa.

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana toimiva Wesslin pitää mahdollisena, että vaatevaihtotapahtumasta muodostuu jokavuotinen perinne.

− Itse asiassa tapahtumassa avustanut valtuustokaverini Anita Huhtala ehdotti, että ehkä ideaa voisi soveltaa jossain muodossa vaikka jo ensi kesänä Kuokkalankosken markkinoilla, Wesslin paljastaa.

Vaatekaapin tuuletus -tapahtumasta yli jääneet vaatteet saavat uuden elämän Lempäälän-Vesilahden työttömät ry:n ylläpitämän kierrätyskeskus Varikon kautta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.