”Ajellaan pitkin Jenkkejä miljoonaa”

Ajopäivä takana ja aurinko laskee preerialla. Kuva: Jocka Träskbäck

Cannonball Run on superautoja, julkkiksia ja unohtumattomia elämyksiä

Kisassa on miljoonaluokan autoja. Kuva: Jocka Träskbäck

Kuvittele ajavasi superautoa serpentiinitiellä, jossa kiihdytys ja jarrutus seuraa toinen toistaan. Kisaat vauhdista Lamborghinien ja Porschejen kanssa, ja ohi vilisee jylhiä vuoristomaisemia. Tauolla vertailet päivän ajotuntemuksia räppäri Ice-T:n kanssa, ja illalla keskellä preeriaa on yksityiset teknobileet, joissa juhlimassa kanssasi on maailmankuulu dj Steve Aoki.

Tätä muun muassa Cannonball Run on tarjonnut lempääläläisyrittäjä Jori-Pekka ”Jocka” Träskbäckille.

– Jos tykkää autoista ja kovasta vauhdista, on Cannonball Run huikea tapahtuma, hän toteaa.

Träskbäck on ollut mukana Yhdysvalloissa järjestetyssä tapahtumassa kahtena vuonna. Ensimmäisellä kerralla alla oli 600-sarjan avobemari, viime syksynä Dodge Challenger V8.

Viime syksynä Team Finlandilla alla oli Dodge Challenger V8. Kuva: Jocka Träskbäck

– Ensimmäisenä vuonna ostin ystävieni kanssa BMW 640i:n paikan päältä Yhdysvalloissa ja myimme sen kisan loputtua pois. Kytkin ja jarrut olivat siitä ainakin entiset.

– Olimme kisan nopeimpia autokuntia. Lambot jäivät taakse, vaikka meillä oli kisan huonoin auto. Olimme ehkä parempia kartanluvussa, Träskbäck naurahtaa.

Kisassa ajetaan superautoilla. Kalleimmat menopelit Träskbäckin mukaan ovat olleet noin 2,5 miljoonan euron LaFerrari ja 2,2 miljoonan Pagani Huayra.

– Siellä näkee makeita autoja, kuten Lamboja ja Ferrareita. Bentley on ollut kolmanneksi yleisin automerkki. Porscheja on joukossa paljon, hän kuvaa.

Jos ovat autot rahakkaita, on myös tapahtumaan osallistuminen kallista lystiä. Joukkueen osallistumismaksu koko reitiltä on noin 24 000 dollaria. Summaan sisältyy muun muassa majoitukset ja kaupungeissa tarvitut poliisisaattueet.

– Kisa on kallis, mutta rahalle saa vastinetta. Eikä samanlaisia kokemuksia saa mistään muualta, Jocka Träskbäck toteaa.

Ice-T, Jocka ja Coco. Cannonball Runissa kisaamassa oli myös amerikkalaistähtiä.

Cannonball Runissa ajetaan aikaa vastaan, mutta kyseessä ei varsinaisesti ole nopeuskilpailu. Jocka Träskbäckin mukaan tapahtumaa kuvaa paremmin autosuunnistus tai road trip. Tapahtuma kestää lähes kaksi viikkoa, minkä aikana ajetaan lähes neljä tuhatta kilometriä.

– Ajopäivinä pitää käydä ennalta määrätyissä kohteissa, ns. waze pointeissa. Jokainen autokunta ajaa sinne omaa reittiään. Me ajelimme usein pikkureittejä, sillä niillä on vähemmän poliiseja, hän kuvaa.

– Cannonballissa ajellaan pitkin Jenkkejä miljoonaa, mutta ei kuitenkaan hampaat irvessä. Kisassa on liikemiehiä perheineen, jopa lapsia on mukana. Niin pää märkänä ei kaahata, että lapset vaarantuisivat.

Kisassa ei parane Träskbäckin mukaan törttöillä muutenkaan, sillä esimerkiksi kolarointi voisi vaarantaa koko tapahtuman tulevaisuuden.

– Cannonballissa on tarkoitus nauttia. Mennään hienoihin hotelleihin, syödään ja juodaan hyvin. Ajetaan sivuteitä, ja kisan aikana on välipäiviä.

– Asiaan kuuluu, että tapahtuman jälkeen on bileet ja että sinne jatketaan lentäen. Vuonna 2016 menimme Key Westiin ja sieltä lentäen Kuuban Havannaan. Viime vuoden jatkobileet Cancúnissa peruttiin, kun kisaajien mahdollisen kidnappauksen pelossa Meksikon viranomaiset eivät antaneet lupaa tulla maahan.

 

Cannonball Run juontaa juurensa 1970-luvulle, jolloin Amerikassa järjestettiin ensimmäisiä rannikolta toiselle ajettuja road trip -kilpailuja. Tapahtuma elvytettiin liki kolmen vuosikymmenen tauon jälkeen vuonna 2016. Nyt reitti vaihtelee vuosittain.

Jocka Träskbäck päätyi kisaan mukaan muutaman ystävänsä kautta. He ovat olleet toistaiseksi kisan ainoat suomalaiset, ryhmänimenään Team Finland.

– Suomesta oli lähdössä autokunta ensimmäiseen Cannonball Runiin ja ystäväni kysyi, lähtisinkö messiin. Tein matkalta videoraporttia ja sain kuvattua sisältöä eri foorumeihin. Sponsorihengessä autossa oli Staran mainokset, Stara.fi -nettilehden päätoimittajana toimiva Träskbäck kertoo.

Osallistujat ovat Träskbäckin mukaan olleet pääasiassa amerikkalaisia, brittejä ja venäläisiä liikemiehiä. Kisassa koetaan yhdenvertaisuutta, ja monista osallistujista on tullut hyviä ystäviä.

– Julkkikset, kuten Ice-T ja Coco saattoivat olla kisassa rivikansalaisina. Aluksi he olivat varautuneita, että soittaako joku juorulehdille, mutta sitten he rentoutuivat ja olivat kuin kuka tahansa lapsiperhe.

– Soitin Denveristä WhatsApp-puhelun pojalleni, kun Ice-T tuli toivottamaan pojalleni hyvää yötä, Träskbäck mainitsee.

Jocka Träskbäckille Cannonball Run on ennen kaikkea verkostoitumista ja ikimuistoisia kokemuksia.

– Minulle auto on kulkuväline, jolla mennään paikasta A paikkaan B. On kiva ajaa kovaa kivoilla autoilla, mutta elämysten, once in a lifetime -kokemusten saaminen on vielä hienompaa.

 

 

Jockan vinkit Amerikassa autoiluun

  • Monen haaveena on päästä ajamaan Yhdysvalloissa legendaarinen Route 66. Jocka Träskbäck kannustaa rohkeasti lähtemään. ”Antaa palaa vaan. Väitän, että jos osaa ajaa Helsingissä, pärjää myös Yhdysvalloissa. Moni asia on tehty autoilun ehdoilla.”
  • Amerikassa on helppo ajaa. ”Siellä annetaan tietä ja tiet ovat leveät. Toki tiekylttejä on hyvä osata lukea ja interstatet, eli valtatiet, kannattaa sujuvuuden vuoksi opetella. Autoja on liikenteessä enemmän, muttei sitä kannata pelätä.”
  •  Ylinopeudesta voi saada vankeustuomion. ”Jos Georgiassa ja Virginiassa jää kiinni ylinopeudesta, nopeusrajoituksen ylittyessä 20 maililla, joutuu linnaan. Meille varoiteltiin jatkuvasti tästä Virginiassa, ja ajoimmekin osavaltion läpi letkassa”.
  • Apua saa aina. ”Itse emme ennalta tienneet, miten auto Jenkeissä tankataan. Pumpusta ei tule bensaa ennen kuin kassa avaa sen, mutta tämäkin selvisi meille paikallisten avustuksella”.
  • Autonvuokraus on halpaa. ”Samalla hinnalla kuin Suomessa saa auton päiväksi, siellä sen saa viikoksi.”
  • Tienvarsiruokaloista saa hyvää ruokaa.
  • Isoissa kaupungeissa pysäköinti kadun varsille on kallista. ”Monissa hotelleissa tarjotaan pysäköintiä majoituksen yhteydessä ja siinä voi säästää pitkän pennin.”
  • Autoilun ystävän kannattaa käydä kokeilemassa Tail of the Dragon -tieosuus Pohjois-Carolinassa. ”318 mutkaa 11 mailin sisällä.”
TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.