Pirkanmaan Keskusta: Turku-Tampere -välille moottoritie

Pirkanmaan Keskustan mielestä Turun ja Tampereen välille tulisi rakentaa moottoritie mahdollisimman pian. Tällä hetkellä Turun ja Tampereen välinen tie ei palvele Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen maakuntaa ja maakuntalaisia parhaalla mahdollisella tavalla. Valtatien hitaus, metsikköisyys ja peurakolarialttius ovat haitaksi niin yrityksille kuin yksityishenkilöille.

Tulevien maakuntien tehtäväksi jää paljon puhutun SOTE-kokonaisuuden lisäksi myös esimerkiksi maakunnan kaavoitus ja liikennejärjestelyiden suunnittelu. Pirkanmaan Keskusta näkeekin, että moottoritie Suomen kahden merkittävän kaupungin välille olisi erinomainen hanke yhdessä Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen maakuntien sekä valtion kanssa.

Moottoritie parantaisi sen varrella asuvien maakuntalaisten mahdollisuutta liikkua keskuskaupunkeihin palveluiden ja työpaikkojen luo sujuvasti, nopeasti ja turvallisemmin ja näin ollen se tekisi maakunnasta yhtenäisemmän. Yhtenäisemmän maakunnan, jossa pirkanmaalainen voi asua halutessaan myös kaupungin ulkopuolella sujuvammin, vaikka valtaosa palveluista ja työpaikoista keskittyisikin Tampereelle.

Moottoritiellä olisi suotuisia vaikutuksia myös niin sanotun Helsinki-Turku-Tampere -kasvukolmion kehitykseen ja yhteistyöhön. Kasvukolmion merkitys koko Suomen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kehityksessä kasvaa lähitulevaisuudessa yhä merkittävämmäksi, joten on enemmän kuin perusteltua huolehtia alueen toimivasta liikenneverkosta. Lisäksi muun muassa Pirkanmaan ja Keski-Suomen rahtiliikenne saisi jouhevamman yhteyden Turun satamaan, mikä vaikuttaisi myönteisesti alueiden elinkeinoelämän kehitykseen ja loisi tarvittavaa infrastruktuuria uusia tehtaille ja työpaikoille.

Tampereen seutu on yksi Suomen nopeimmn kasvavia alueita, ja moottoritie Turkuun lisäisi Tampereen seudun ja koko Pirkanmaan vetovoimatekijöitä, niin uusien asukkaiden kuin yritysten silmissä sekä helpottaisi maakuntalaisten arkipäiväistä liikkumista. Pirkanmaan maakunnan kannalta Tampere-Orivesi -tien erittäin kiireellinen parannus on luontainen lähtölaukaus suurprojektille valtiellä 9.

 

Aino-Riikka Simula Pirkanmaan Keskustan varapuheenjohtaja

Yksi kommentti

  1. Juha Mäkelä

    Varsinaista moottoritietä kuten Tampere-Helsinki-välillä ei ehkä kannattaisi Turun suuntaan rakentaa, koska liikennettä ei ole tarpeeksi. Sen sijaan nelikaistainen tie tai vähintäänkin jatkuva keskikaiteellinen ohituskaistatie olisi tehtävä kiireellisesti jo pelkästään liikenneturvallisuuden takia. Suomen tieverkon kehittäminen (koskee myös rautateitä) on ollut vuosikaudet aivan ala-arvoisella tasolla. Reilusti lisää rahaa liikenneyhteyksiin, niin sillä edistetään myös talouskasvua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?