Onko päätöksenteon suunta nyt hukassa?

Kiitokset L-V Sanomille, kun kertoi ja haastatteli koko lempääläistä poliittista kenttää kaavoittamiseen, rakentamiseen, lautakuntajärjestelmään ja koko kunnalliseen päätöksentekoon liittyvään kokonaisuuteen liittyen. Tein siitä johtopäätöksen, että eri poliittisten ryhmien kommenttien mukaan Lempäälää johdetaan nyt virkamiesmäisesti ja samalla kohti suur-Tamperetta.

Kunnallisen päätöksenteon perusperiaatteet murtuvat vähitellen  keskusseutuajatteluun myötä. Olen itse alun perin tamperelainen ja ymmärrän erittäin hyvin tamperelaisen ajattelun perusteet – kuin myös helsinkiläisenkin. En näe mitään vastakkaisuutta Tampereen ja seudun kuntien välillä. En kuitenkaan ymmärrä lainkaan suurtamperelaista ajattelua. Helsingissä kauan toimineena tiedän, että suurkaupunkikeskitys ja valta ei rakenna toimivaa kokonaisuutta, vaan lisää turhaa byrokratiaa.

Viime kunnallisvaalien myötä ymmärsin, että kaikki puolueet Lempäälässä olivat itsenäisyyden kannalla. Nyt luettuani heidän käsityksensä kunnallisesta päätösvallasta ja sen toimivuudesta, hämmästelen kovasti. Lisäämällä virkamiesvaltaa ja kaventamalla demokraattista kunnallista päätäntävaltaa päädymme varmuudella keskitettyyn päätöksentekoon.

Minä kovasti ihmettelen, että kunta nyt eliminoi mm. lautakuntajärjestelmän tehokkuuteen ja nopeuteen vedoten. Samalla kuntalaisia ja kunnassa toimivia yhteisöjä kehotetaan ja velvoitetaan yhteistyöhön ja talkoisiin. Rakennetaanko nyt hallintomallia, jossa kuntalaiset ja yhteisöt palvelevat kuntaa? Olen kuvitellut, että kunnan tehtävänä on palvella kuntalaisia, jotka kuitenkin kaiken tämän maksavat.

Olen pitänyt itsenäistä kunnallista päätöksentekoa tärkeänä asiana. Nykykehityksen linjaus panee epäilemään ja kysymään, onko se sittenkään välttämätöntä. Olisiko sittenkin parempi ”luovuttaa”? Varsinkin jos demokraattisesti valitsemamme edustajat päätöksillään vievät meitä keskitetyn päätöksenteon suuntaan. Olen siis nyt pessimisti, mutta toivottavasti väärässä.

 

Markku Vuorensola

lempääläinen 42 vuotta

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.