Perhekunnat harrasteautoilun puolesta

Chevrolet Styleline De Luxe 1951 on kerhon puheenjohtajan uusin aarre. Kuva: Kari Kuronen

Lempäälässä toimiva autoharrastusyhdistys Vehicle ry on keväällä näkyvästi esillä niin yhdessä alan suurimmista ja arvostetuimmista valtakunnallisista tapahtumista Pirkkahallissa kuin kesemmällä omassa happeningissaankin kauppakeskus Ideaparkissa.

Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa  14.–15. huhtikuuta järjestettävä vuotuinen Hot Rod & Rock Show kerää noin 20 000 kävijää. Vehicle esittelee siellä kaikille kiinnostuneille omia tapahtumiaan yhtenä monista esillä olevista autokerhoista.

– Paitsi että esittelemme siellä omaa toimintaamme ja Jouko Puhakan hienoksi entisöimää vuosimallin 1921 Oldsmobilea, markkinoimme siinä sivussa myös Lempäälää, sanoo pääasiassa jenkki- ja tuningautoja vaalivan yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Kari Kuronen ja esittelee painotuoreita roll-upeja, joissa kerhon väki on autoineen yhteiskuvassa niin Lempäälän Museoraitilla kuin tikkataulukieroliittymässäkin.

Maamerkit ovat hyväksi, sillä kerhon nimi Vehicle ei sinällään paljasta, mistä vuonna 1996 Lempäälässä perustettu kerho on kotoisin.

– Vehicle on englantia ja tarkoittaa ajoneuvoa. Nimen keksijä on kerhon perustajajäsen Olli Frangen, joka on paljastanut, että nimi on lyhenne, joka tulee sanoista ”veteraaneista high-techiin club Lempäälä”.

 

Kari Kuronen on toiminut pitkään lempääläläisen Vehicle ry:n puheenjohtajana. Kuva: Erkki Koivisto

FHRA Tampereen Seutu ry:n järjestämässä perinteikkäässä Pirkkahallin autotapahtumassa on nimensä mukaisesti iso osuus myös rockmusiikilla. Viime vuonna pääesiintyjänä oli Popeda. Nyt siellä esiintyvät livenä lauantaina omassa hallissa Peer Günt ja Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Sunnuntaina pikkuväkeä viihdyttää Hevisaurus.

– Kyllähän rockmusiikki ja vanhat autot liittyvät hienosti yhteen. Omassa tapahtumassamme 9. kesäkuuta Ideaparkissa on livemusaa 1950-luvun hengessä. Flamin’ Star soittaa useaan otteeseen. Bändi on tosi hyvä, jos vain tyyli miellyttää, kehuu Kuronen.

Pääosassa ovat tietenkin ajopelit.

– Vehiclen viime vuonna kauppakeskuksessa järjestämässä Hot American Cars -näyttelyssä oli näytteillä yhteensä parikymmentä korkeatasoista autoa keskusaukiolla ja lisäksi c-ovella harrasteparkissa vieraili päivän mittaan lukematon määrä upeita laitteita.

Ilmaistapahtuma päättyi illalla lähemmäs sadan auton päätöscruisingiin Lempäälästä Tampereelle. 2016 kesällä Lempäälän 150 -vuotishengessä Vehicle järjesti Myllyrannan tapahtumapuistossa vanhojen autojen näyttelyn, joka niin ikään sai hyvän vastaanoton.

– Tavoitteena ollut 40 auton raja ylittyi silloin selvästi. Paikalle saapui reilusti yli 60 harrasteautoa.

Ideaparkin tapahtuma sai niin hyvän vastaanoton, että kauppakeskus haluaa ottaa yhteistyössä Vehiclen kanssa sen uusiksi. Kuronen lupaa, että nyt valikoimassa on jälleen mukana autoharvinaisuuksia. Yhteensä esille pyritään saamaan 24–25 ajoneuvoa.

– Keskusaukiolla ei ole esillä yhtään samaa autoa kuin viime kerralla, lupaa kerhon puheenjohtaja, jonka omassa tallissakin on useita harrasteautoja sekä moottoripyörä.

 

Lempääläläisen Jouko Puhakan omistama Oldsmobile vuodelta 1921 asetetaan esille Vehiclen kerho-osastoon Pirkkahalliin. Kuva: Kari Kuronen

Reilut parikymmentä vuotta sitten perustetussa Vehicle ry:ssä on jäseninä perhekuntia, joista kaikilla ei ole omaa harrasteautoa.

– Kaikki kuitenkin elävät ja hengittävät samaa hommaa eli jakavat yhteisen kiinnostuksen ja ihastuksen kohteen. Jotkut jäsenet vasta harkitsevat auton hankintaa.

Toimeliaassa yhdistyksessä on yllättävän vähän, vain parikymmentä jäsenmaksun maksavaa perhekuntaa. Jäsenmäärää ei tietoisesti ole haluttu kasvattaa pelkästään jäsenmäärän kasvun vuoksi.

Kurosen mukaan jäsenet ovat kavereita keskenään muutenkin.

– Ja kaikki erinomaisen toimeliaita.

Ideaparkin autotapahtuman karkkina komeilevan Cadillac 1958 Convertiblen omistaa Sami Vanne. Kuva: Kari Kuronen

– Me olemme tiivis yhteisö. Ne jotka ovat mukana, ovat sitä oikeasti ja valmiit tarvittaessa laittamaan rukkaset käteen. Tapahtumien järjestämisessä on kaikenlaista säätöä. Usein Vehicle mielletään äijäporukaksi, mutta tässä ovat koko perhekunnat mukana. Saamme naisväeltä tukea, kun tarvitaan.

Kari Kuronen sanoo, että Vehicle ry luotaa toimintaansa vuosi kerrallaan eteenpäin.

Vaikka lähivuodet ovat olleet yhdistykselle mieluisia ja runsaasti mukavia kokemuksia sisältäviä, suruakin on jouduttu kokemaan.

– Jouduimme luopumaan kolmesta pitkäaikaisesta ja pidetystä jäsenestä, jotka sairauden murtamina poistuivat keskuudestamme. Ismo Jussila, joka oli myös perustajajäsen, Jukka Mäkeläinen ja Mikko Aavajoki kurvailevat nyt taivaallisissa harrastekerhoihissa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.