Kyllä kokenut kuski tietää

Ohessa kahden kokeneen autoilijan vinkkejä autolliseen elämään

– Hyvät taukopaikat on perinteisesti tunnistanut rekkojen määrästä pihassa, eli mitä enemmän raskastakalustoa, sitä parempi kahvi.

– Keväällä auton siivoamiseen ja pesuun kannattaa käyttää erityisesti aikaa. Aurinko paistaa matalalta, mikä tekee varsinkin tuulilasin puhtaudesta erityisen tärkeää.

– Auton maalipinta on yleensä hyvin likainen talven suolasta ja suolan irroittamasta maantiepiestä. Nämä pinttymät ei pikapesukoneissa kunnolla irtoa, vaan on syytä käyttää joko ammattimaisia pesuaineita tai antaa pesu ammattilaisen hoidettavaksi.

– Kevät on myös aina ilmastointilaitteiden huolloille oikea ajankohta.

Perttu Peltoniemi, taksiautoilija, Kivelä & Peltoniemi Oy

 

 

– Liikenteessä ei saa provosoitua. Pitää hyväksyä se, että toisella voi olla enemmän kiire. Kannattaa keskittyä siihen, että itse ajaa omaa autoaan mahdollisimman hyvin, ei niinkään toisten ajamiseen.

– Tulevat tilanteet pitää pystyä ennakoimaan. Auto pitäisi pystyä pysäyttämään sillä matkalla, jonka eteensä näkee.

– Jos lähtee ajamaan pidempää matkaa, täytyy varustaa itsensä ja autonsa. Varmistua siitä, että auto on teknisesti kunnossa. Säiliöt on täynnä ja renkaat kunnossa. Matkanteko on mukavaa silloin, kun ajaminen on huoletonta.

– Auton kunnollinen lastaaminen on tärkeää, ettei jarruttaessa tule hokkarit niskaan.
– Talviajossa on omat sääntönsä. Auto kannattaa lämmittää pakkasella, että moottori on lämmin. Rengaspaineita on pakkasella ja etenkin kelien vaihtuessa syytä seurata. Pakkasella rengaspaineet yleensä pienenevät. Jos paineet eivät ole kohdallaan, se syö rengasta ja tekee ajamisesta turvattomampaa.

– Kevättalvella tieurat voivat olla täynnä vettä, joten uraliirto pitää ottaa huomioon. Ohjausliikkeiden on oltava rauhallisia.

– Tuulilasin ja peilien kannattaa olla puhtaita, sillä kevätkeleillä aurinko häikäisee muutenkin ikävästi.

Ari Saukko, toimitusjohtaja, Jääsaukko Oy

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.