Vesilahdella huolta Kirkonkylän koulukeskuksen sisäilman laadusta

”Epäilyt otetaan vakavasti”

Vesilahden Kirkonkylän koulun ja Vesilahden yläasteen sisäilman laadusta on herännyt huoli. Oppilaiden vanhemmat huolestuivat sisäilman laadusta, kun muutamat oppilaat ovat oirehtineet joulukuusta lähtien.

Mahdollista sisäilmaongelmien lähdettä ei kuitenkaan ole paikallistettu, eikä ole selvää, missä mahdollinen sisäilmaongelmien aiheuttaja olisi.

– Epäilyt otetaan kuitenkin vakavasti, kunnanrakennusmestari Veli Salmi painottaa.

Viime viikolla kokoontunut kunnan sisäilmatyöryhmä käsitteli koulukeskuksen sisäilmaa yhtenä asiakohtanaan. Paikalle oli koulukeskukselta kantautuneiden epäilyjen vuoksi kutsuttu myös terveystarkastaja.

– Terveystarkastaja ei nähnyt erityisiä toimenpidetarpeita, mutta koululla tehdään tiettyjä tarkistuksia ja syitä pyritään selvittämään, sisäilmatyöryhmän vetäjä Pertti Uusi-Erkkilä toteaa.

Yläasteen rehtori Tapani Pietilän mukaan yksittäisten ihmisten kohdalla on tehty muutoksia opetusjärjestelyihin.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) voidaan teettää sisäilmaan liittyviä kyselyjä ja sellaisen toteuttamista pohditaan myös sisäilmatyöryhmässä.

Kirkonkylän koulukiinteistön mahdollisia sisäilmaongelmia on selvitetty aiemminkin. Koko rakennuksessa tehtiin vuonna 2013 sisäilmatutkimus, mutta silloin ei mikrobeja löytynyt.

– Entisen hammashoitolasiiven välipohjarakenteista löytyi ongelmia. Vioittuneet osat on sittemmin poistettu, Salmi kertoo.

Koulukeskuksen ensimmäiset osat ovat valmistuneet 1950-luvulla.

 

Koulukeskuksella on ollut puutteita ilmastoinnin ja lämpötilan säädössä ja niihin liittyviä huoltotöitä on tehty viime ja tämän vuoden puolella.

– Syksyllä tehtiin ilmanvaihtokoneiden ja -kanavien tarkastus osana normaalia huoltoa. Kanavissa todettiin olevan paljon pölyä. Puhdistuksen jälkeen tehtiin tasapainotusmittaus, eikä siinä yhteydessä mitään poikkeavaa ole löytynyt, Veli Salmi selvittää.

– Samalla on uusittu termostaatteja ja tasattu lämpöä, hän lisää.

 

Sosiaalisessa mediassa keskustelu on aiheen tiimoilta ollut vilkasta ja äitynyt välillä villiksikin.

– Nettikeskustelu on ehkä luonut kuvaa jostain isommasta ongelmasta, mutta nyt puhutaan yksittäisistä tapauksista, ei epidemiasta, Uusi-Erkkilä rauhoittelee.

– Nämä ovat toki aitoja huolenaiheita ja herättävät tunteita, ja niihin on kunnassa myös reagoitu, hän lisää.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.