Hengenpelastajia liikkeellä

Lempääläläisen Ritun mukaan verta luovuttamalla saa hyvän mielen lisäksi hyvän olon. Kuva: Tanja Meronen

Maakuntia kiertävä, liikkuva Veripalvelu pystyttää palvelupisteensä parin kuukauden välein Lempäälän seurakuntatalolle. Neljän tunnin aikana hyväntuulisten paikkakuntalaisten keskuudessa nähdään niin tuttujen kohtaamisia ja ensikertalaisten jännittyneisyyttäkin. Iltapäivän aikana ehditään ottaa vastaan jopa sata vapaaehtoista luovuttajaa.

Paikalle saapuneiden luovuttajien sekä henkilöstön toiminta on silmin nähden palkitsevaa. Kiitokseksi tärkeästä panoksesta verenluovuttajille tarjotaan kahvit suolaisen ja makean kera Lempäälän SPR:n Ystäväpalvelun vapaaehtoisten voimin.

Hoitaja Sara Huovilainen Tampereen SPR:n Veripalvelusta kuvailee työnsä olevan hyvä yhdistelmä asiakaspalvelua sekä vaihtelevia tehtäviä. Tampereen Veripalvelun toimistolta henkilöstö jalkautuu vuoroillaan liikkuvan veripalvelun kyytiin, näin työhön saadaan vaihtelevuutta. Sara Huovilainen arvostaa työssään myös sitä, että konkreettisesti tuntee ja tietää työnsä tärkeyden.

Suuria määriä verta kerralla tarvitsevat mm. onnettomuuden uhrit, leikkauspotilaat, keskoset, synnyttäjät sekä syöpäpotilaat. Kun tulee itselle tai lähipiiriin tilanne, jossa verta tarvitaan, ymmärtää viimeistään, miksi verta kannattaa luovuttaa. Verta ei pysty mitenkään keinotekoisesti tuottamaan. Sitä saadaan sairaaloille ja potilaille ainoastaan Veripalvelun kautta vapaaehtoisilta keräämällä.

Omakohtainen verentarve keisarinleikkauksessa oli lempääläläisen Anneli Tuomistonkin motiivi alkaa verenluovuttajaksi. Tietokannasta löytyvät luovuttajien tiedot vuodesta 1998 lähtien, joiden mukaan Tuomisto on luovuttanut jo 57 kertaa. Kertoja on todellisuudessa huomattavasti enemmän, sillä hän aloitti luovutustoimintansa jo 80-luvulla. Auttamisenhalun lisäksi Tuomisto kertoo, että hänelle tulee luovutusten jäljiltä paljon pirteämpi ja energisempi olo.

Iloa hehkuva ”Ritu vaan” Lempäälästä oli istahtanut Anneli Tuomiston seuraksi kahville. Hän ei tällä kertaa yrityksestä huolimatta pystynytkään luovuttamaan. Ritu oli käynyt vastikään tammikuussa luovuttamassa, eikä naisilta vaadittava 91 päivän luovutusväli (miehillä 61 pv) ollut täyttynyt. Se ei kuitenkaan rouvaa harmittanut. Luovutustilaisuuden lämmin tunnelma ja kahvitarjoilu korvasivat ns. turhan käynnin.

Iloiset ja empaattiset Sanni Vaskelainen sekä Sara Huovilainen valmiina ottamaan luovuttajat hellään huomaansa. Kuva: Tanja Meronen

Ritu kertoo luovuttaneensa 14 kertaa merkittävimpänä motiivinaan verentarvitsijoiden auttaminen. Hänen mielestään on myös hyvä, että veri kropassa vaihtuu. Hän tuntee olonsa näin paremmaksi.

Veren luovuttaminen on nykyisin helppoa mm. liikkuvan veripalvelun ansiosta. Verenluovutustilaisuuksia järjestetään kiinteiden toimipisteiden lisäksi myös työpaikoilla ja tapahtumissa. Kynnys ensimmäiseen luovutuskertaan voi olla kiinnostuneilla korkealla. Ihmiset ovat lisäksi saattaneet joskus aiemmin käydä tarjoamassa itseään vapaaehtoiseksi luovuttajaksi onnistumatta siinä. Tilanne kannattaa aika ajoin tarkistaa.

Sara Huovilaisen mukaan ohjeistuksiin tulee täsmennyksiä ja joihinkin kriteereihin jopa lievennyksiä. Esimerkiksi lääkitykset ovat voineet aiemmin estää luovutuksen ja nyt tilanne voi olla toinen. Veripalvelun nettisivuilta löytyy ”Sovinko luovuttajaksi -testi”. Se antaa hyvin osviittaa, kelpaako nykykriteereillä luovuttajaksi. Kiinnostunut voi ennen paikanpäälle lähtöään myös soittaa nettisivuilta löytyvään ilmaiseen infonumeroon ja tarkistaa asioita omalta kohdaltaan tarkemmin.

Huovilainen antaa ensikertalaisille muutaman matalan kynnyksen vinkin, jos harkitsee mutta jännittää luovutukseen tuloa. Paikanpäälle voi tulla vaikka vain tutkimaan, mitä täällä tehdään. Ensimmäistä kertaa luovutukseen päätyviä ohjataan erityisen tarkasti, pidetään silmällä ja heidän olotilaansa seurataan. Joku henkilökunnasta on koko ajan läsnä. Luovutuksen voi missä tahansa vaiheessa huoletta keskeyttää, jos alkaa pelottaa tai tulee huono olo. Sitä ei tarvitse hävetä tai harmitella. Kiitokseksi saa joka tapauksessa auttamiskokemuksen, hyvän mielen sekä ansaitut pullakahvit.

Verta luovuttaa muutama prosentti suomalaisista ja uusia luovuttajia tarvitaan lisää jatkuvasti. Vapaaehtoisilta kerätty veri toimitetaan sairaaloille ja potilaille Veripalvelun kautta. Verta ei voi mitenkään muulla keinoin suoraan luovuttaa toiselle potilaalle. Luovuttamalla verta voi jokainen olla hengenpelastaja.

Seuraava verenluovutustilaisuus on Lempäälän seurakuntatalolla ke 23.5.2018 klo 14.00-18.00. Tampereen Veripalvelutoimistolla pääsee luovuttamaan arkipäivisin.

 

Teksti: Tanja Meronen

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.