Vastuullista aprillia

Samaan aikaan, kun oikea media: printissä ja netissä ilmestyvät sanomalehdet sekä sähköiset viestimet pyrkivät ottamaan Julkisen sanan neuvoston (JSN) Vastuullinen media -kampanjalla pesäeroa niin sanottuun valemediaan, se samaan aikaan aprillipäivän kunniaksi ihan tahallaan julkaisee itsekin noita epäuutisia.
Hyväntahtoinen hassuttelu ja hullutteluperinne saakoon kuitenkin sijansa myös mediassa. Vakavasti otettavan tiedonvälityksen uskottavuus ei liene koetuksella, vaikka se lukijaansa yritääkin jymäyttää. Ehkä yhtenä päivänä vuoden kierrossa julkaistava täysin perätön juttu välinettä kohden vain korostaa sitä, että kyseisen median koko muu uutiusmateriaali ja datan tuotto on paikkansapitäävää, tarkastettua ja luotettavaa. Poikkeus vahvistaa säännön.
Aprillijuttujen bongaus arvovaltaisten tahojen kustantamista julkaisuista on hauskaa hupia ja vieläpä hyödyllistä sellaista. Se pieneltä osaltaan opettaa vastaanottajan mediakriittiseksi. Kaikkeen ei parane luottaa.

Journalistin ohjeita noudattavat mediat aloittivat kampanjan korostaakseen, miten vastuullinen journalismi eroaa muusta viestinnästä, varsinkin internetissä villiksi röyhähtäneestä enemmän tai vähemmän ohjatusta ja tarkoitushakuisesta valeuutisoinnista.
Tämän lehden sivulla 13. on näkyvillä Vastuullisen journalismin merkki, jota saavat käyttää ainoastaan JSN:n sääntelyn piiriin kuuluvat mediat. Lempäälän-Vesilahden Sanomat on ehdottomasti sellainen. Työtämme ohjaavat JSN:n tulkitsemat Journalistin ohjeet.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.