Kaksi kertaa burnoutin kokenut Heikki Hakala kuuntelee ja kannattelee muita

Elämä on oppimista, anna sille mahdollisuus

− Haasteet ovat minulle moottori, joka pitää liikkeessä niin politiikassa kuin yrityskentässä.

Neljännen polven yrittäjä Heikki Hakala johtaa kunnanhallitusta, puolueen paikallisosastoa ja valtuustoryhmää sekä toimii yrittäjäyhdistyksen vapapuheenjohtaja ja aktiivisesti myös toimialan järjestöissä.

Hakala kertoo, miten ujosta pojasta kasvoi elämän koettelemusten kautta  muita kuunteleva ja kannustava,  henkisesti vahva ihminen ja johtaja.

 

Olin 15-vuotias, kun päätin, että kaikki on minusta itsestäni kiinni. Olin ollut aiemmin koulukiusattu. Päätökseni jälkeen huomasin, että menin väliin aina, jos jotakuta kiusattiin. En hyväksy minkäänlaista epäoikeudenmukaista kohtelua.

Olen haastanut itsenäni tekemään asioita, jotka ovat minua pelottaneet. Kun lähdin politiikkaan, alkuun jännitti mennä kokouksiin ja puhumaan. Itsensä haastaminen antaa ihmiselle paljon.  Se kasvattaa itsetuntoa ja luottamusta elämään.

Kunnanhallituksen puheenjohtajana, ison valtuustoryhmän ja paikallisjärjestön puheenjohtajana  sekä yrittäjäjärjestön varapuheenjohtajana olen paikassa, jossa pystyy vaikuttamaan asioihin.

 

Hattu vaihtuu
tilaisuuden mukaan

Menen kaikissa asioissa kuntalainen, yritys ja elinvoima edellä. Meillä on Lempäälän kunnassa nyt  hieno vire, on tekemisen meininki.

Tehtävää on paljon, mutta moni asia on nyt mennyt eteenpäin. Lempäälän Yrittäjien puheenjohtajan Ismo Paanasen aikaan saamat muutokset yrittäjäyhdistyksessä saivat minut liekkeihin.  Voitimme elinvoimakilpailun, mikä oli monen yksittäisen asian summa.

Nyt kaikki ajattelevat, että hommat on tehtävä yhdessä. Yrittäjiä kuunnellaan kunnan puolella. Se työ ei ole vielä valmis eikä tule hetkessä. Se vaatii aikansa, mutta paljon perinteisiä rajoja on rikottu ja asiat ovat menneet hyvään suuntaan.

Luottamushenkilönä olen hyvin tarkka siitä, että en ole mukana missään tilanteessa sellaisen tiedon äärellä, mistä joku voisi sanoa minun yritykseni hyötyvän. Olen silloin poissa.

Eri tilaisuuksiin mennessä puen erilaisen hatun päähän ja vien viestiä kaikkien eri sektorien välillä. Olen ihmisenä hyvin analyyttinen omissa tekemisissäni ja asioissa. Teen pitkän tähtäimen suunnitelmia ja olen sellainen ikuinen kehittäjä.

Puheenjohtajana  annan muille puheenvuoroja ja sulautan kuulemani yhteen. Minä haluan kuunnella ihmisiä enkä mene kokoukseen jonkin etukäteen muotoutuneen mielipiteen kanssa. Tämä on minun tapani toimia niin politiikassa, yrityksessä kuin missä tahansa yhteisössä.

 

Kuuntelen ja
kannattelen muita

Nyt on 43 mittarissa ja olen toiminut yrittäjänä 21 vuotta. Pitkän yrittäjäuran aikana olen kokenut kaksi kertaa loppuun palamisen. Se on asia, mitä ei kannata peitellä, niin käy kaikille.

Minulle parasta oli se, että tajusin tilanteen, jäähdytin sen ja tein pieniä muutoksia.

Yrittäjän on vaikea saada vertaistukea omalla paikkakunnalla.  Moni ei uskalla aloittaa keskustelua, koska  ajattelee, että se voi tulla kylällä vastaan väärässä yhteydessä.

Minulla parasta olivat kollegat ympäri Suomea, joiden kanssa voin keskustella. Rakensin itselleni verkoston, joka voi auttaa minua eri asioissa.

Yrittäjällä on sellaisia asioita, etteivät yrittäjäkummit tai henkilökohtaiset valmentajat voi niissä auttaa. Paras apu tulee toiselta yrittäjältä, jolle voi luottamuksella kertoa asioista. Minulla on yksi henkilö, jonka kanssa käyn keskustelua ja tiedän luottamuksellisia asioita.

Näen, että minun tehtäväni  kaikissa yhteisöissä on kuunnella ja auttaa ihmisiä jaksamaan tehtävässään. Olen teknisesti kunnanjohtajan esimies, eikä minun tehtäväni ole pelkkää poliittista päätöksentekoa.

Kaikki kohtaamiset antavat minulle virtaa. Elän ja kuuntelen ihmisiä ja välillä jopa niin, että unohdan itseni ja omat haaveeni. Olen ehkä toisinaan sellainen ihminen, joka ei osaa sanoa ei, minä sanon kyllä.

− Keskityn tekemiseen ja niin, että oma kädenjälki jää näkyviin. Siksi halli tehtiin kivestä kestämään ainakin 100 vuotta.

 

Hyvä työyhteisö
menestyksen perusta

Yrityksen kasvattaminen oli aikanaan määrätietoinen juttu. Se päätös osui oikeaan. Pienempiä on tullut ja mennyt, ala on muuttunut. On tehty määrätietoista työtä, mikä on johtanut siihen, että homma toimii.

Olennaista on se, että yrityksessä on hyvä työyhteisö. Silloin minun ei johtajana tarvitse eikä pidä olla mukana koko ajan. Kun tämän sisäistin, se oli minulle paras juttu.

Jos työyhteisössä on huono lenkki eikä sitä saada käännettyä, se pitää poistaa, ei kannata uhrata sekuntiakaan enempää asialle. Sen jälkeen alkaa paraneminen.

Kaikilla on ihmisillä arkisia henkilökohtaisia, vaikeita elämäntilanteita ja tulee eteen odottamattomia asioita. Silloin minä panen haalarit päälle ja teen  autohommia.

Olen tehnyt yrityksessä jokaista työnkuvaa ja pidän siitä, mitä teen.  Johtajan tehtävä on kuitenkin olla se tuki, turva ja esimies.

 

Politiikasta näkökulmaa
yritystoimintaan

Politiikka on vienyt minut todella pitkälle. Se on opettanut erilaisia käytäntöjä, päätöksentekoa, verkostojen luontia. Olen katsonut asioita oman kuplan ulkopuolelta ja liiketoimintani on siitä syystä kasvanut.

Olen Pirkanmaan maakuntahallituksessa mutta politiikassa en tähtää mihinkään isompaan kuvioon. Paikallisella tasolla voi vaikuttaa päätöksentekoon. Valtakunnantasolla mennään puoluepolitiikkaan eikä siellä ole samanlaisia mahdollisuuksia. Kumileimasimeksi en ryhdy.

Viihdyn tässä, teen töitä täysillä ja minulla pitää olla monta rautaa tulessa. Kyllästyisin, jos vain junnaisin samaa asiaa.

Innostus jokaisesta asiasta käsittämättömän paljon ja haluan välittää sen tunnelman muille. Pojat tekevät yrityksessä hyviä suorituksia kuin heillä on hyvä olla.

 

Anna elämälle
mahdollisuus

Kun  nyt muistelen sitä ujoa koulukaveria tiedän, että kysymys on päätöksenteosta ja oppimisesta. Jos en olisi tehnyt näitä päätöksiä, en olisi saanut tätä kaikkea itsestäni irti.

Elämä on ikuista oppimista ja se on todella hauskaa, kun sille antaa mahdollisuuden.

Minä tarvitsen ihmisiä. Ajatus, että menisit yksin viikonlopuksi jonnekin mökille ei sovi minulle ollenkaan.

Kaikki, mihin osallistun, antaa minulle jotakin lisää. Kun minä annan, saan sen takaisin ja olen huomannut, että vielä aika pian. Niin se on. Mitä hyvää laitat, sen saat takaisin.

− Kaikki, mihin osallistun, antaa minulle jotakin lisää. Toisen auttamisesta tulee hyvä olo.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.