Kuokkalan koululla muisteltiin maanantaina kauppamuseota ja sen persoonallista pitäjää Aleksanteri Eskolaa

Hymystä ja makeisista Eskolan pappa muistetaan

Ritva Virolalla (vas.) ja Helvi Rantasella on paljon muistoja Eskolan kaupalta. Kuva: Katariina Rannaste

Ystävällisyys muistetaan. Näin voi päätellä siitä, että maanantaina 9. huhtikuuta Lempäälässä muisteltiin Kuokkalan museoraitin vanhaa kauppaa ja sen persoonallista pitäjää Aleksanteri Eskolaa, joka kuoli jo neljäkymmentä vuotta sitten. Ajan kulumisesta huolimatta Eskolan pappa makeisineen ei ole unohtunut.

Lempäälän kunnan kulttuuripalvelut, Lempäälä-Seura ja Pirkanmaan maakuntamuseo järjestivät Kun minä Eskolan kaupassa kävin -muisteluillan. Kuokkalan koululle kokoontui kolmisenkymmentä henkeä jakamaan ja kuulemaan kauppamuseoon liittyviä muistoja.

Illan aikana jaettiin tarinoita kaupassa asioinnista sekä muisteltiin itse kauppiasta ja lähitienoon muuta väkeä. Esiin nousivat muistot myös kaupan muusta toiminnasta, kuten postin ja bensan jakelusta. Tietotoimiston virkaa kauppa myös toimitti; viivyttiinhän kaupalla yleensä kauemmin kuin mitä ostosten tekoon meni.

Kaupassa oli myynnissä kaikkea siirtomaatavaroista taloustarvikkeisiin, sokeritopista täikampoihin. Helvi Rantanen muistaa, kuinka kaupassa oli joka lajia myytävänä.

– Äitini ja isäni ostivat polkupyörätkin sieltä. Toinen pyöristä on yhä tallella entisöitynä museotavarana, hän mainitsee.

Aila Ruhala kertoo kaupan tuntuneen hänestä lapsena erikoiselta.

– Kun olin nähnyt kauppoja, joissa tavarat olivat siisteissä riveissä, Eskolan kauppa tuntui erilaiselta. Sieltä löytyi vaikka mitä, ja siellä oli hämärää. Lapsena se oli ehkä hieman pelottavaakin.

Eskolan pappa saattoi olla toisinaan äkeäkin, mutta monen mielikuvissa kauppias seisoi hymyillen rappusilla ja katseli elämänmenoa.

Ritva Virola asui lapsuutensa kaupan naapurissa Koskisella. Virola muistelee lämmöllä Aleksanteria, joka antoi hänelle sokeripalan, aikana, jolloin sokeria ei liiemmälti ollut.

– Kun menin kauppaan, Aleksanteri antoi sokeria ja veti leikillisesti nenästä. Hän oli lastenystävä, Virola toteaa.

Muisteluilta liittyi maakuntamuseon Seutumuseo-pilottihankkeeseen, jossa Lempäälä on mukana kuuden muun kunnan kanssa.

Hankkeen tavoitteena on muun muassa kehittää kuntien paikallismuseotoimintaa ja kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua kotiseutunsa kulttuuriperintötoimintaan. Tarkoituksena on esimerkiksi hyödyntää Kuokkalan kauppamuseosta nousseita tarinoita julkaisuissa.

– Museon tarkoitus on tallentaa tietoa, mutta myös välittää sitä eteenpäin, Seutumuseo-hankkeessa työskentelevä Tuija Visuri toteaa.

 

Olli Mannisen mieleen erityisen hyvin on jäänyt tapaus, kun hän meni Eskolan kaupalta hakemaan setänsä kanssa kuormaa. – Minun tehtäväkseni tuli peruuttaa hevosella varastolle, mutten osannutkaan pysähtyä. Makasiini rysähti rajusti, jolloin Aleksanteri Eskola huusi, että ei saa särkeä. Linnea Jara pelasti minut tapauksesta ja sätti miehiä, että miksi noin pieni poika oli laitettu ohjaksiin. Se on jäänyt mieleen enkelimäisenä väliintulona. Olin tuolloin kansakouluun menossa, varmaan 6-vuotias, Manninen muistelee. Kuva: Katariina Rannaste

Kauppamuseo:

Kauppa on yksi Lempäälän vanhimmista kauppapuodeista.

Kauppatoiminnan aloitti vienankarjalainen Kuisma Kuismin, joka rakensi kauppamuseon rakennuksen vuonna 1903 Hakkarin kartanon vuokratontille.

Vuonna 1913 kauppiaaksi tuli Kuhmalahdelta kotoisin ollut Aleksanteri Eskola, joka vuonna 1925 osti tontin omakseen.

Eskola hoiti pitkäaikaisesti eri luottamustehtäviä; hän mm. oli perustamassa vähittäiskauppiaiden liittoa, josta sittemmin tuli Kesko, ja oli mukana Lempäälän Säästöpankin johtajistossa ja Kuokkalan koulun johtokunnassa.

Eskola piti kauppaa 60 vuoden ajan. Hän lopetti liiketoiminnan vasta 90-vuotiaana vuonna 1974.

Eskola kuoli Lempäälän kunnalliskodissa 1978. Hän oli syntynyt vuonna 1883.

Kotiseutuneuvos ja tietokirjailija Ritva Mäkelä on aloittamassa Eskolan elämäkertaa.

Lempäälä-seura on hakemassa Museovirastolta kaksivuotista avustusta Elämää Kuockalan kaupungissa -hankkeelle, jonka tavoitteena on eri tavoin elävöittää Kuokkalan museoraittia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.