Kasvisruoka on mahdollisuus

Kävimme pienen opiskelijaporukan kanssa vierailulla Helsingissä, maailman luonnonsäätiö WWF Suomen toimistolla, sillä meillä oli Lempäälän lukiossa teemaviikko, jonka aikana ratkaisimme yritysten ongelmia. Meidän ryhmämme sai ratkaistavakseen kasvisruokapulman: Miten esittää kasvisruuan lisääminen kouluissa mahdollisuutena eikä uhkana?

Saimme mahtavan tilaisuuden auttaa ihmisiä ymmärtämään, miksi lihantuotanto kuormittaa maapalloa. Olemme pohtineet, kuinka tietoa kasvisruuan tärkeydestä voitaisiin lisätä. Mielestämme alakoulusta asti lapsia tulisi ohjata kasvisruokapainotteisempaan ja ympäristöystävällisempään tulevaisuuteen. Mietimme omia ala-asteaikojamme ja muistimme, että silloin ympäri koulua oli julisteita, jotka kannustivat juomaan maitoa. Nykypäivän juttu voisivat olla kasvisruokajulisteet. Yläasteen kotitalouden tunneilla pitäisi opettaa oppilaille helppoja ja hyviä kasvisruokareseptejä, sillä opitut reseptit jäävät vahvasti elämään. Kaikissa Lempäälän kouluissa voitaisiin harkita kasvisruokavaihtoehdon lisäämistä ruokailussa kaikille oppilaille, sillä useissa kouluissa sen saa vain anomalla erityisruokavaliota. Ruokavalion avulla on helppoa tehdä ympäristötekoja ja sen kautta kaikki voivat vaikuttaa.

Olemme keskustelleet asiasta paljon ja kyselleet luokkatovereiltamme heidän mielipidettään koulun kasvisruuasta. Meidän koulussamme on kerran viikossa kasvisruokapäivä, mutta kaikki eivät tunnu ymmärtävän sen tärkeyttä. Tiedonpuute varjostaa tilannetta. Kaikki eivät tiedä, miksi lihansyönti on huono asia, ja joidenkin kohdalla kasvisruuan kokeileminen on vain asennekysymys. Kasvisruokavalistusta kannattaisi siis järjestää myös lukioissa.

Yleensä kun tulee syömään koulun ruokalaan, listassa ei lue muuta kuin esimerkiksi kasvispihvit. Oppilaat ovat sitä mieltä, että ravintosisällön olisi tärkeää lukea ruokalistassa, jotta riittävän proteiininsaannin voisi varmistaa. Allergikkojen olisi myös hyvä saada tietää, mitä kasviksia pihvit sisältävät. Ruuan sisällön tietäminen tuo turvallisuuden tunnetta.

Oppilaiden ei pitäisi mielestämme poistua omalta mukavuusalueeltaan tullessaan koulun ruokalaan. Kaikkein parhaiten alkajaisiksi uppoavat perinteiset kasvisruuat, joita ollaan todennäköisesti syöty kotonakin, esimerkiksi pinaattilettuja. Tutuilla mauilla olisi mielestämme helppo aloittaa. Oppilaita tuntuvat häiritsevän kasvisruuan uudet erikoiset makuyhdistelmät. Kasvisruokapäivä kannattaisi myös normalisoida eli päättää, että kasvisruokapäivälle ei ole tiettyä päivää vaan se voisi olla milloin vain.

WWF:n toimistolla ollessani ymmärsin, ettei lihan syöntiä suinkaan tarvitse kokonaan lopettaa, sitä pitää vain vähentää. Monet eivät tiedä sitä. Ihmisillä on harhakäsityksiä, tiedonpuutetta sekä ennakkoluuloja kasvissyönnistä, mutta yhdessä jakamalla ratkaisuja ja pohtimalla asiaa, voimme ratkaista ongelman, sillä kaikkeen voi vaikuttaa.

 

Tuuli Saarelainen

Lempäälän lukio

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.