Virta-kampuksessa viihdytty saman katon alla kohta lukuvuosi

Palvelupäällikkö Sari Pesonen (vas.) ja vuoropäällikkö Susanna Leppänen linjaston äärellä. Leppäsellä on yllään numero 70:llä varustettu ”pelipaita” sen kunniaksi, että Suomessa on järjestetty maksutonta kouluruokailua 70 vuoden ajan. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän lukion rehtori Erkki Hytöstä myhäilyttää. Ensimmäinen lukuvuosi lukion ja Tredun yhteisessä Virta-kampuksessa on sujunut viihtyisissä merkeissä. Taloon ovat kotiutuneet hyvin niin molempien oppilaitosten oppilaat, opettajat kuin muukin henkilökunta.

– Tämähän on kuin paratiisi. Tilat ovat hienot ja kaikki ovat tosi tyytyväisiä. Jo ennen tänne muuttoa jotkut alvariinsa totesivat ”kun me sinne paratiisin menemme…”, Hytönen naurahtaa.

Yhteisöllisyyttä ja me henkeä on rakennettu muun muassa opettajien – 20 lukion ja 15 Tredun – yhteisesti jakamilla työskentelytiloilla. Kahvittelukin tapahtuu samoissa tiloissa.

– Onneksi otimme Ylöjärveltä jo suunnitteluvaiheessa tulleesta vinkistä vaarin jakaa yhteiset työtilat.

Uusi opinahjo on voinut tarjota turvalliset työskentelyolot myös muille. Pelivaraa on, sillä talo ei vielä täyty kokonaan omasta väestä. Niinpä myös työllisyyspalvelun väki on löytänyt  itsensä Virta-kampukseen.

– Heidät on otettu ”sisäilmapakolaisina” tänne aivan kuten Akaan kaksi kolmosluokkaa ja yksi kuutosluokkakin altistuneine opettajineen. Hyvin on mahduttu. Kivasti on mennyt.

Uuden oppilaitoskompleksin käyttöönottovaihetta ovat leimanneet jonkin verran takuukorjaukset ja yhteisistä käytänteistä sopiminen.

– Auditorioportaat ovat vähän nolot. Niiden leveät puiset istuinosat ovat kaunista liimapuuta, mutta valitettavasti halkeilleet. No, niiden tilalle tulee tulee kesällä takuukorjauksina uudet.

Maisema, vaikka kaunis onkin, vielä entisestään nätistyy. Tällä hetkellä Valkeakoskentien ja oppilaitoksen välissä sijaitseva vihreä, väliaikainen maakaasua polttava lämmönjakokeskus poistuu ja siirretään uuteen paikkaan pois ahtauttamasta paikoitusaluetta.

 

Yksi asia, johon lukion rehtori olisi halunnut saada korjausta, on Valkeakoskentien nopeusrajoituksen madaltaminen 40 km/h:iin koulun kohdalla. Poliisit ovat olleet valvomassa liikenteen sujumista ja päättäneet jättää rajoituksen ennalleen. Onnettomuuksia ei ole sattunut vilkkaasta liikenteestä huolimatta.

Parkkipaikat riittävät omalle väelle, mutta pulaa paikoituksesta uhkaa tulla, kun koululla järjestetään jokin tilaisuus.

–  Tilaisuudet kannattaa ajoittaa alkamaan kello neljäntoista jälkeen, sillä silloin paikoitusalue alkaa tyhjetä, sanoo Hytönen, joka ohjeistaa jo nyt lakkiais- ja muita valmistujaisvieraita: Virta-kampus ei rajoita valmistujaisiin tulevien omaisten määrää, mutta suositus on, että yksi suhari tuo aina täyden autolastillisen vieraita kerralla. Auto suositellaan lopuksi parkkeerattavan Lempäälän keskustaan, josta kuskilla ie ole pitkä matka taivallettavana jalan Virta-kampukselle.

 

Muuten kuvan kauniilla paikalla siaitsevan Virta-kampuksen edustalla sauhuttelee vielä väliaikainen lämmönjakokeskus. Se on siirtymässä tuonnemmaksi. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän  maksimissaan 450 oppilaan lukio on nyt suositumpi kuin koskaan. Kun aiempina vuosina ensisijaiseksi lukiokseen Lelun merkitsi keskimäärin 90–110 hakijaa, viime vuonna heitä oli noin 130. Tämän kevään yhteishaussa Lempäälän lukion merkitsi ykkösvaihtoehdokseen ennätyksellisesti peräti 156 peruskoulun päättänyttä.

Ylioppilaskirjoitukset alkoivat uusissa tiloissa osin jo syksyllä. Tänä keväänä yo-kirjoitukset tapahtuvat pääsääntöisesti yhteensä 90 kirjoittajaa vetävässä kolmen luokkatilan kokonaisuudessa. Mikäli kirjoittajia on yhtä aikaa yli sata, liikuntasali tarjoaa siihenkin mahdollisuuden.

– Aiempaan verrattuna meidän ei tarvitse perua niin paljon liikuntavuoroja.

Paikalliset yhdistykset ja muut toimijat voivat varata ja vuokrata Virta-kampuksen tiloja suoraan sekä Tredun sivujen että Lempäälän kunnan liikuntatiloja koordinoivan Timmi-palvelun kautta.

– Vielä näitä kaikkia tilojamme ei selvästikään ole löydetty, Hytönen toteaa.

 

Vuoropäällikön  kotikunnassa tarjolla kotiruokaa

 

Virta-kampuksen siivous- ja ruokailupalveluista vastaa ISS Palvelut Oy. Lounaita menee arkisin tällä hetkellä noin 400, pääasiassa talon väelle. ISS:n ruokapalvelut toteuttaa Virta-kampuksen kokoustarjoilut Virta-saliin ja muihin kabinetteihin, muun muassa kunnanvaltuuston kokousten tarjoamiset.

Tiedossa oleviin aika moniin valmistujaiskahvitteluihin ja juhlakakkupyyntöihin aletaan jo hiljalleen valmistuskeittiössä varautua. Palvelupäällikkö Sari Pesonen toteaa, että ulkopuolisille tarjottavia palveluita ei ole vielä markkinoitu, mutta catering-palveluita kotiin tai illanistujaisiin halutessaan kannattaa tarjontaa tiedustella.

– Haluamme palvella kuntalaisiamme laajasti. Meiltä voi tilata ruokaa ja leivonnaisia kodin arkeen ja juhlaan, sanoo vuoropäällikkö Susanna Leppänen.

Hän sanoo viihtyneensä mainiosti. Kiinteistö on aivan uusi, samoin keittiö ja laitteet.

– Sain siirtyä Tampereelta omaan kuntaan töihin. Täällä on tuttuja kasvoja asiakkaina.

Lounasta on tarjolla kello 10.30–12.30. Jutuntekopäivänä tarjolla on kaksi vaihtoehtoa: mainionmakuista kasvisgulassikeittoa sekä lihakeittoa. Jälkiruokana on hedelmä.

– Kokkimme Sanna Kurtti loihtii maukasta, itse valmistettua, suomalaista perusruokaa. Käytössä on kuuden viikon kiertävä ruokalista, jossa huomioidaan kansalliset ravitsemussuositukset, sanoo Leppänen.

Ravitsemussuositukset korostavat kasvisten määrää.

– Siksi kasvisten määrää on lisätty lounasruuissa, ja kasvisruokapäivä meillä on kerran viikossa.

Keittiö tarjoaa teemoja. Vappuaattona on luvassa vappubuffet. 30. toukokuuta valmistujaisten kunniaksi on tarkoitus järjestää ”street food” -teema. Valikoimaa on tarkoitus lisätä tuomalla ruokalaan jäätelöallas.

Virta-kampukselle on perustettu ruokalatoimikunta, johon kuuluu lukion ja Tredun opiskelijoita.

– Sitä kautta kuulemme oppilaiden terveiset, jotka viimeksi olivat hyvinkin positiiviset. Oppilaat syövät tosi hyvin ja paljon täällä Myös käytöstavat ovat kohdillaan, on Pesonen pannut merkille.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.