Vesilahden Narvan koulun oppilaat pääsivät perehtymään, mistä maito tulee.

Navetanhajuinen koulupäivä oli elämys

4.-luokkalaiset Arttu Ratilainen (vas.) ja Elias Hurske jalkoja lepuuttamassa. Kuva: Katariina Rannaste

Käteen ojennetaan siniset suojapussit, jotka on tarkoitus vetäistä kenkien päälle. Asuntonäytöstä ei ole kuitenkaan kyse; nyt mennään navettaan.

– Maitotiloilla tartuntatauteja pelätään kovasti, ja taudinaiheuttajat kulkeutuvat herkästi kenkien mukana. Siksi navettaan ei parane lompsia omilla kengillä. Navetassa työskentelevilläkin on yllään omat tilasaappaat ja työhaalarit, Aliisa Kairtamo selvittää seitsemän lapsen joukolle.

Lomittajana Uusi-Erkkilän tilalla työskentelevä Kairtamo astuu lasten kanssa karjakeittiöön, missä lapset kuuntelevat maltillisesti selvitystä maidon matkasta putkistoa pitkin tankkiin ja siitä edelleen maitoautoon. Tovin päästä siirrytään tietokonehuoneeseen, missä selviää, että lehmien hyvinvointia seurataan automaation avulla hyvinkin tarkasti. Suurin kohahdus lapsiyleisössä syntyy, kun siirrytään navetan puolelle.

– Hyi, mikä haju, Aaro Metsälä parahtaa ja pitelee nenäänsä.

Nenä tottuu kuitenkin nopeasti ja lasten mielenkiinto kohdistuu lypsyrobottiin, joka herättää monia kysymyksiä.

– Eikö lehmä hätäänny lypsyrobotista?, lapset ihmettelevät.

– Lehmät ovat säikkyjä ja uudet asiat voivat epäilyttää niitä, mutta robottiin ne ovat tottuneet. Ne tykkäävät siitä, kun pääsevät lypsylle, sillä täynnä maitoa olevat utareet voivat tuntua ikäviltä, Aliisa selvittää.

– Maksaako robotti paljon, Aino Huurne kysyy.

– Aika paljon, ei sitä ihan pienellä rahalla saa, Aliisa hymähtää.

 

Pertti Uusi-Erkkilän tilalla järjestettiin maanantaina Narvan koululaisille maatilapäivä, ja 42 lasta pääsi tutustumaan maidontuotannon saloihin Krääkkiössä.

Lapset pääsivät navettakierrokselle, tutustumaan pihan pieneläimiin, maatilan työkoneisiin ja aitoon maatilaympäristöön. Ylikonstaapeli Jari Helo oli paikalla kertomassa liikenneturvallisuudesta. Makkaranpaistoa ja eväidensyöntiä oli ohjelmassa myös.

– Koululta tuli kysely oppilaiden vanhemmille, voisivatko vanhemmat tulla kouluun kertomaan ammatistaan. Heitin siihen, että meillehän voisi tulla käymään ja homma lähti siitä paisumaan. Tapahtumaa sponsoroivat Säästöpankki, MTK Vesilahti ja Länsimaito, tilan isäntä Pertti Uusi-Erkkilä selvittää.

Aliisa Kairtamo Narvan koulun oppilaille navettakierrosta vetämässä. Kuva: Katariina Rannaste

Opettaja Noora Kaukon mielestä aamupäivä tilalla toi mukavaa vaihtelua koulupäivään.

– Samoja asioita voisi opiskella oppikirjastakin, mutta tämä jää varmasti kokemuksineen ja hajuineen pidemmäksi aikaa mieleen, Kauko arvioi.

Aino Huurneen mielestä päivän ohjelmasta etenkin navettakierros oli kiva.

– En ollut aiemmin käynyt navetassa, mutta olin televisiosta nähnyt, minkälaisia navetat ovat, hän kertoo.

– Eikä se haju siellä ollut niin paha.

 

Aino Huurne (vas.) pääsi ensimmäistä kertaa käymään navetassa, Siiri Markkula sen sijaan oli käynyt navetassa aiemminkin. Kuva: Katariina Rannaste

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.