Säästöä haetaan pikkukoulujen lopettamisella

Kiitos Mikko Kärjelle hänen ansiokkaasta mielipiteestään lempääläisestä koulumaailmasta. Voin jakaa monet hänet näkemyksensä.

Koulutuksen kokonaisuutta täällä Tampereen katvealueilla suunnitellaan, tehdään ja toteutetaan. Siitähän se alkaa, että kuntaan suunnitellaan suurta koulutuksena keskittämistä. Se alkaa lukiosta, siirtyy yläasteelle ja lopulta päätyy ala-asteeseen. Lopuksi siis siten, että ala-asteen oppilaitokset lopetetaan. Kyläkoulut ja esikoulut häviävät. Syy on yleensä kustannussäästö. Tällä taktiikalla virkamieshallinto pakottaa kunnallisen demokratian tekemään itselleen epämiellyttäviä päätöksiä, vaikka kaikkien tutkimustenkin perusteella taloudellista säästöä ei synny. Tai jos sitä syntyy, niin säästö siirtyy oppilaiden vanhempien maksettavaksi.

Eikö tarina olekin tuttu juttu koko Tampereen seudulla? Suuret investoinnit toteutetaan ja kuvitellaan, että pienten koulujen lakkauttamisella ne maksetaan. Tarina kaksi tässä Nurmen kylällä: ala-asteen rakennuksissa havaitaan hajuhaittoja. Asiaa selvitetään ja huomataan mm. vesivahinkoa. Kyseessä on pääosin vahinko,joka on syntynyt kunnossapito- ja korjausvelkana vuosien varrelta. Koulun sisäilmaongelmaa epäillään ja koulun oppilaat siirretään kuntakeskuksen väestösuoja- oppilaitokseen. Koko asia käsitellään kunnassa virkamiespäätöksin ja koulua aletaan ajaa alas. Asiasta tiedottaminen on vähäistä ja salamyhkäistä pakon sanelemaa. Kaikenlaista huhua liikkuu, mutta kunnan virkamiesvastaa: ”Meillä ei ole asiasta mitään uutta kerrottavaa.”.

Lasketaanpa yhteen. Lempäälän kunnassa toteutetaan lähiaikoina yläasteen uudistus eli 15–20 miljoonaa euroa uuteen kouluun, kunnantalon rakentaminen 25–30 miljoonaa euroa, uimahalli jne. Tarvitaan siis säästöjä. Ne alkavat Nurmen ala-asteelta siirtyvät Mattilaan ja Säijäänkin? Mitään ei tapahdu heti, koska korvaavia koulutiloja ei vielä ole. Päinvastoin, koulutilanne on varsin tasapainoinen. Lempäälä voi hyvinkin toimia toisin kuin naapurikuntamme, ottaen oppia erehdyksistä. Viime viikolla oli Nurmen kyläyhdistyksen kokous, jossa kouluasiaa käsiteltiin hyvin rakentavassa hengessä. Kunnan edustajaa emme saaneet paikalle ahdistustamme lieventämään. Me uskoimme avoimuuteen ja petyimme. Nyt vain odotamme koulun remonttitutkimuksen tuloksia – suurin odotuksin.

Markku Vuorensola kuntalainen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.