Elisa rakentaa Narvan alueelle valokuituverkon poistuvan puhelinverkon tilalle

Uusi valokuituverkko mahdollistaa aiempaa nopeammat verkkoyhteydet Vesilahdessa

Talokohtaiset valokuituliittymät asennetaan vuoden 2018 aikana. Kuva: Elisa

Elisa aloittaa valokuituverkon rakentamisen Vesilahdessa arviolta kesäkuussa 2018 alueen asukkaiden verkkoyhteyksien turvaamiseksi sekä nopeuden parantamiseksi. Asukkaat voivat tilata uudet, entistä nopeammat liittymät Elisalta. Elisa tiedottaa asiakkaitaan erikseen liittymien muutoksista. Muutoksen myötä vanhat liittymät poistuvat käytöstä.
Elisa rakentaa Narvan alueelle valokuituverkon poistuvan puhelinverkon tilalle. Asuinalueelta joudutaan poistamaan Elisan puhelinjohdot sähköverkon parannustöiden vuoksi. Tämän vuoksi joudutaan irtisanomaan kaikki käytössä olevat puhelinjohdoilla eli kuparilla toteutetut Elisan lankapuhelin- ja laajakaistaliittymät alueelta. Elisa rakentaa samassa yhteydessä nopean valokuituverkon alueelle.
Elisan lupauksen mukaisesti uuden valokuituverkon avulla saatavilla on jatkossa internetyhteys jopa yhden gigabitin sekunti (= 1 000 Mbit/s) nopeudella.
Valokuituverkkojen rakentamisen tarve alueella on suuri, sillä sähköverkkoyhtiö Elenia poistaa sähkön jakeluverkon saneerauksen yhteydessä sähkötolppia, joiden varassa kupariverkon liittymäyhteydet ovat aiemmin toimineet.
– Työt alkavat Narvasta, mutta muuten töiden etenemisjärjestystä ei vielä ole lukkoon lyöty. Käytännössä uusi kuituverkko on käytettävissä välittömästi liittymäkohtaisesti sitä mukaa kuin uusi kaapeli on kytketty ja siihen liittymä toimitettu. Nämä ovat suhteellisen nopeita projekteja. Puhutaan parist, muutamasta viikosta siitä kun työt on aloitettu, sanoo Elisa Oyj:n Pirkanmaan aluejohtaja Toni Luhti.
Nykyaikaiseen nopeustasoon päivitetty verkkoyhteys tekee alueen asukkaiden ja yritysten verkkoasioinnista aiempaa tehokkaampaa. Elisan liittymäasiakkaiden saatavilla on myös entistä kattavampi viihdevalikoima.
– Entistä paremmat yhteydet mahdollistavat sen, että yhä useampi ihminen voi käyttää verkkoa samanaikaisesti esimerkiksi etätöiden tekemiseen sekä pelaamiseen, Luhti sanoo.

Vesilahden kunta on jo käynnistänyt oman valokuituverkoston rakentamisen valmisteluhankkeensa. Sen mukaan Kirkonkylän ja Narvan taajamiin tulee Telian Avoin kuitu -verkkomalli ja muille alueille verkon toteuttaa kuituosuuskunta. Hankkeen laajakaistakoordinaattori Marjukka Lähdekorpi-Ojala sanoo tiedon Elisan vastaavasta hankkeesta tulleen kuntaan yllätyksenä. Kaivulupaakaan ei vielä ole haettu.
– Mutta kuntalaisten kannalta on ehdottoman hyvä, että laajakaistatarjonnasta on kiinnostusta eri operaattoreiden taholta ja sen myötä jopa kilpailua ja se näkyisi myös hinnassa, sanoo Lähdekorpi-Ojala, joka on laskenut, että nyt puheena olevalla alueella Vuorenvainiolta Karholannokan suuntaan on arviolta noin 50 kiinteistöä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.