Tornien taistossa uusi ennätys: 2500 lintuharrastajaa 340 lintutornissa

”Merikotkat” bongasi Vesilahden Vähäjärvellä 53 lintulajia

”Merikotkat” Ritva Mikkola, Kirsti Vadén, Pekka Rindell ja Risto Mikkola näkivät Vähäjärven ympäristöpalkinnon saaneella lintutornilla kaikkiaan 53 lintulajia, mielenkiintoisimpina luhtakana ja kapustarinta. Kuva: Hannu Järvinen

Birdlife Suomen jo 25. kerran järjestämä leikkimielinen Tornien taisto-kisa oli jälleen ennätys, sillä kisaan osallistui 5. toukokuuta yli 2500 ihmistä 340 lintutornissa ympäri maan.

Kisassa pyritään havainnoimaan kahdeksan tunnin aikana klo 5–13 mahdollisimman monta eri lintulajia. Kisan osallistumismaksuilla tuetaan äärimmäisen harvinaisen heinäkurpan suojelutoimia. Tornien taisto järjestettiin samaan aikaan myös Ruotsissa ja Tanskassa.

Vesilahden Vähäjärven ympäristöpalkinnon saaneen lintutornin miehitti ” Merikotkat” Ritva Mikkola, Kirsti Vadén, Risto Mikkola ja Pekka Rindell.

Vuoden lajiksi valittu punasotka oli Tornien taistossa erityistarkkailussa. Ahtialanjärven Virta-tornista punasotkia laskettiin 30 yksilöä, Vähäjärvellä 2. Kuva: Petri Vainio.

Sää oli aamulla kylmä, pohjoistuulinen, mutta sateeton. Päivemmällä aurinkonkin näyttäytyi ja ilma muuttui mukavaksi.

”Merikotkat” havaitsi lintutornista kaikkiaan 53 lajia, joista vuoden lajia punasotkaa nähtiin 2 yksilöä. Mielenkiintoisimmiksi lajeiksi ryhmä nimesi luhtakanan ja kapustarinnan.

Järven itäpäässä laulujoutsen hautoi pesällään. Isokoskeloita kalasteli useita kymmeniä. Nokikanoja, silkkiuikkuja, telkkiä ja härkälintuja näkyi siellä täällä, samoin kalatiiroja ja lokkeja. Kaulushaikara lensi aivan tornin vierestä. Vähäjärvi oli taas täynnä elämää.

Valkkisen peltoaukeilla laidunsi edelleen 68 laulujoutsenta, kuin valkoinen lammaslauma. Pohjoiseen ei ole kiirettä. Siellä järvet on vielä jäässä.

Lempäälän Ahtialanjärven Virta-tornissa päivysti Valkeakosken Lintuharrastajat sekä Pekka Lähteenmäki, Tatu Itkonen ja Rainer Mäkelä.

Joukkue havaitsi kaikkiaan päivän aikana 76 eri lintulajia , joista vuoden lajiksi valittua punasotkaa 30 yksilöä. Mielenkiintoisimmiksi lajeiksi Virta-tornin joukkue nimesi muuttohaukan ja jänkäkurpan. Taiston etenemistä ja opastusta saamassa kävi päivän aikana 29 ihmistä.

Tatu Itkosen, Rainer Mäkelän, Pekka Lähteenmäen ja kumppaneiden vappulaskenta Ahtialanjärvellä osoittaa, miksi järveä ei turhaan sanota Pirkanmaan parhaaksi lintujärveksi: laulujoutsen 64, merihanhi 1, kanadanhanhi 12, haapana 20, tavi 50, lapasorsa 2, punasotka 28, tukkasotka 17, uivelo 5, tukkakoskelo 2, isokoskelo 1, kaulushaikara 1 , harmaahaikara 1, meriharakka 1, suokukko 13, valkoviklo 10, kalatiira 11, keltavästäräkki 2, pikkutylli 2, töyhtöhyyppä 3.

 

Teksti: Hannu Järvinen

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.