90-vuotisjuhla: Lempäälän VPK:n väki palokuntamarssilla terveyskeskukselta Manttaalitalolle lauantaina

Kaksi Lempoisten täydellistä tuhopaloa riitti

Lempäälän VPK:n ykköset, VPK:n oma raskas sammutusauto ja VPK:n puheenjohtaja Pekka Moilanen. Kuva: Erkki Koivisto

Tänä vuonna 90 vuottaan juhlistavan Lempäälän VPK:n perustava kokous pidettiin 28 ihmisen voimin 18. maaliskuuta vuonna 1928. Ajatukset ja keskustelut  oman palokunnan saamiseksi olivat saaneet alkunsa jo kuitenkin paljon aikaisemmin. Syy oli se, että tulipalo tuhosi puutalovaltaisen Lempoisen täydellisesti kahteen otteeseen 1800-luvulla.

Ensin vuonna 1836 Lempoinen paloi, kun tuli pääsi irti Sulkolassa. Piikatyttö oli jättänyt uunin auki ja kipinä oli lennähtänyt lattialle.

Vuoden 1875 tulipalosta Lempoisiin ei jäänyt pystyyn kuin yksi rakennus, nuorisoseuran pihassa yhä tänäkin päivänä paikoillaan seisova aittapirtti.

Lempäälän VPK:n alkuun saattamisen mahdollistivat kunnan, seurakunnan sekä paikallisten yritysten ja yhteisöjen rahalliset avustukset. VPK:n oma huvitoimikunta perustettiin keräämään varoja, ja toiminta oli laajimmillaan 1950-luvulla. Sen järjestämät Koivukärjen  juhannusjuhlat keräsivät parhaimmillaan yli tuhat ihmistä.

Vaikka vanha onkin, ei Lempäälän VPK ole vanhin Lempäälän vapaapalokunnista. Sellainen perustettiin Nurmelle jo vuonna 1910. Nämä tiedot ja paljon muutakin käy ilmi lempääläläisen tietokirjailija Ritva Mäkelän kirjoittamasta painotuoreesta Lempäälän VPK:n 90-vuotishistoriikista. Hän on kirjoittanut myös Lempäälän VPK:n 70-vuotishistoriikin.

 

Lempäälän VPK oli vielä muutamia vuosia sitten hälytysmäärillä mitattuna maan työllistetyin vapaapalokunta. Hälytyksiä oli enimmillään vuodessa 405. Se tarkoittaa hälytystä keskimäärin 18 tunnin välein. VPK:n puheenjohtaja Pekka Moilasen mukaan urakka oli työläs, mutta rasituksesta ja lähdöistä selvittiin 99,9-prosenttisesti omin voimin.

– Käytännön työhön tuo aika toi rautaisen rutiinin. Yhteistoiminta oli niin sujuvaa, että lisää painetta sai letkuun jo katseen voimalla, Moilanen naurahtaa.

Tilanne normalisoitui radikaalisti sen jälkeen, kun Hakkarin paloasemalle tuli Tampereen aluepelastuslaitoksen vakinainen miehistö.

– Me olemme valmiusorganisaatio ja erikoisosaamisemme on veden toimittaminen. Kaksikymmentä tonnia vettä lähtee tarvittaessa hetkessä liikkeelle. Homma pelittää muutenkin nykyisellään kokonaisuutena hienosti. Aluepelastuslaitoksen perustaminen kattamaan koko maakunta on ollut onnistunut ja veronmaksajien eduksi koitunut uudistus, Moilanen sanoo.

 

Lempäälän VPK:n vahvuuteen kuuluu noin 20 hengen valmiusosasto, jonka jäsenistä kahdeksan on aktiivisia.

– Väkeä tarvittaisiin lisää, esimerkiksi sellaisia paikkakunnalle muuttaneita, joilla on kokemusta entuudestaan vapaapalokuntatoiminnasta.

Varsinaiseen vapaapalokuntaan aikanaan harrastajia tuottavan nuoriso-osaston vahvuus on 15 henkeä, samoin naisosaston. Veteraaniosastoon kuuluu kymmenen henkeä.

He kaikki sekä ajoneuvokalusto ovat kaiken kansan ihailtavissa juhlavassa marssikulkueessa, joka aloittaa lauantaina 19. toukokuuta puoliltapäivin matkansa Lempäälän terveyskeskukselta. Liput liehuvat ja Tampereen VPK:n torvisoittokunta antaa marssille tahdin. Vastaanotto on Kirkkotorilla, josta matka jatkuu Valkeakoskentielle ja sitä pitkin  juhlapaikalle Manttaalitaloon.

Historiikin julkistamisen lisäksi 87 hengen kutsuvierastilaisuudessa on runsaasti ohjelmaa. Juhlapuheen pitää viimeisenä virkatehtävänään ensi syksynä eläköityvä pelastusylijohtaja, kesälempääläläinen Esko Koskinen ja tervehdyssanat lausuu Pekka Moilanen. 90-vuotisjuhlassa luovutetaan Hämeen pelastusliiton ansiomitaleja.

– Lempäälän VPK:n oma huomionosoitus, kunniapalomestarin arvonimi myönnetään Lempäälän unkarilaisen Tapolcan ystävyyskunnan Edit Bollalle, joka  on Tapolcan Suomen ystävien piirin puheenjohtaja. Arvonimi on äärimmäisen harvinainen. Tämä on viides yhdeksänkymmenen vuoden aikana. Numerot neljä ja kolme ojennettiin edellisille Lempäälän kunnanjohtajille Olli Viitasaarelle ja Jussi Peltomäelle, Moilanen paljastaa.

Tapolcasta juhlaan  osallistuu VPK:n ja Lempäälän kunnan kutsumana kuuden hengen virallinen delegaatio, joka osallistuu myös iltajuhlaan Merunlahdella.

Syynä kutsulle on se, että Lempäälän ja Tapolcan ystävyyskuntasuhde sai alkunsa 40 vuotta sitten nimenomaan VPK:n toimesta palopäällikkö Veikko Kivelän aikana. Kaikkiaan 19 Lempäälän palomiestä lähtee Tapolcaan vastavierailulle seuraavana keskiviikkona 23. toukokuuta juhlimaan palokuntien välistä 40-vuotista ystävyyttä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.