Mervi Lumia ja Pertti Uusi-Erkkilä ovat sertifioituja kuntapuheenjohtajia

”Kehittyä voi aina”

Mervi Lumia ja Pertti Uusi-Erkkilä kuulivat kehuvaa palautetta kuntapuheenjohtajille tarkoitetusta johtamiskoulutuksesta. He pääsivät osallistumaan siihen viime syksynä. Kuva: Katariina Rannaste

Kun työn vaatimukset kasvavat, kouluttautumisen merkitys korostuu.

Vesilahden kuntapuheenjohtajat Mervi Lumia ja Pertti Uusi-Erkkilä kokivat viime vuonna tarvetta kouluttautua luottamustehtävissään. Syitä oli useita: uusi valtuustokausi oli alkanut, kunnassa oli tehty organisaatiouudistuksia ja tänä kesänä edessä on uuden kunnanjohtajan rekrytointi. Puhumattakaan siitä, mitä mahdollinen sote- ja maakuntauudistus saattaa tuoda tullessaan.

– Olimme kuulleet hyvää palautetta kuntapuheenjohtajille tarkoitetusta johtamiskoulutuksesta ja arvelimme siitä olevan meille hyötyä, Vesilahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Lumia taustoittaa.

– Koulutuksesta oli sekin etu, että vaikka Pertin kanssa näemme usein kokouksissa ja silloin tällöin muuallakin, niin harvoin on oikeasti aikaa jutella ja suunnitella, Mervi Lumia toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

– Oli tärkeää, että tehtävien vaihtuessa asioiden hoitoon saisi jo kauden alussa varmuutta, kunnanhallituksen luotsina viime vuonna aloittanut Uusi-Erkkilä toteaa.

Mervi Lumia ja Pertti Uusi-Erkkilä osallistuivat viime syksynä Kuntaliiton ja FCG:n toteuttamaan koulutukseen ja ovat nyt sertifioituja kuntapuheenjohtajia. He saavat käyttää sertifioinnista kertovaa pinssiä ja allekirjoitusta. Sertifikaatit myönnettiin 14. maaliskuuta Helsingissä Kuntatalolla.

Koulutus oli jaksotettu ja kesti yhteensä kuusi päivää. Sen aikana kaksikko perehtyi esimerkiksi kuntatalouden ja -hallinnon muutospaineisiin, hyvään hallitustyöskentelyyn sekä konfliktien ja ristiriitatilanteiden hallintaan. Koulutuksessa mentiin myös yksilötasolle ja osallistujista tehtiin toimintatyylianalyysit.

– Tunnemme Pertin kanssa toisemme monen vuoden ajalta, mutta nyt ehkä vielä paremmin. Analyysin tehtyämme ymmärrämme paremmin sitä, mikä on toisen tapa toimia, Lumia arvioi.

– Koulutuksen myötä havahtui paitsi omiin myös muiden toimintatapoihin. Politiikassa ollaan mukana persoonina, ja kun esimerkiksi asioista ollaan eri mieltä, se tulee persoonien kautta esille eri tavoin, kaksikko sanoo.

Koulutuksessa he saivat välineitä Vesilahden kunnanhallitus- ja -valtuustotyöskentelyyn.

– Pohdimme meille hyviä, uusia toimintatapoja, mutta saimme osaltaan myös vahvistusta sille, että olemme menneet oikeaan suuntaan. Saimme hyviä työvälineitä ja pieniä käytännön neuvoja, joita lähdemme jalostamaan kauden aikana, Mervi Lumia kertoo.

Tärkeää oli Lumian mukaan myös mahdollisuus verkostoitua. Koulutuksessa oli osallistujia noin 20 kunnasta ympäri Suomea.

– Saatua verkostoa on käytetty hyödyksi jo nyt ja varmasti tullaan käyttämään jatkossakin, Lumia toteaa.

Mervi Lumialla on meneillään seitsemäs kausi kunnallisissa luottamustehtävissä ja Pertti Uusi-Erkkilällä kuudes. Molemmat aloittivat luottamustehtävien hoidon 1990-luvulla, mutta näin mittavassa koulutuksessa he olivat mukana ensimmäistä kertaa.

– Valmiita tässä hommassa ei olla. Tunnistetaan, että kehittyä voi aina, ja kehittymistä toivottavasti tapahtuukin, Mervi Lumia ja Pertti Uusi-Erkkilä naurahtavat.

– Olemme kiitollisia, että saimme osallistua koulutukseen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.