Krooninen aikapula vaivaa monia, mutta parisuhteelle on syytä raivata kalenterista tilaa. Sääksjärveläiset Milena Kaihari-Virtanen ja Pasi Virtanen näkevät, että kun parisuhde voi hyvin, koko perhe voi hyvin.

Parisuhde voi puhumalla paremmin

– Olemme käyneet parisuhdeilloissa ja -leireillä, koska haluamme vahvistaa parisuhdettamme ja oppia uusia asioita, Milena Kaihari-Virtanen ja Pasi Virtanen toteavat. Kuva: Katariina Rannaste

Milena Kaihari-Virtanen ja Pasi Virtanen olivat epätodennäköinen pari. He tapasivat vuonna 1975, kun Pasin perhe muutti Tampereen Peltolammille samaan kerrostaloon. Nuorten välillä kipinöi lähinnä ärsytyksestä. Kun Milena soitti pianoa, Pasi koputteli jääkiekkomailalla kattoon saadakseen yläkerran musikantin lopettamaan soittonsa.

– Se oli sellaista nahistelua, kissa-koira -leikkiä. Sitten lukiossa vanhojen tanssi-iltana välillämme tapahtui jotain, Milena kuvaa.

– Seurustelu oli perheillemme yllätys. Äitini piti sitä hauskana vitsinä, kun kerroin, että menen kävelylle naapurin Pasin kanssa, hän nauraa.

Nyt pari on ollut yhdessä 32 vuotta ja heillä on kolme lasta. Toukokuun 19. päivä on Lempäälän Sääksjärvellä asuvien Milenan ja Pasin 28. hääpäivä.

Milena Kaihari-Virtanen ja Pasi Virtanen kannustavat avoimuuden kulttuuriin. He itse tulevat erilaisista taustoista; Milena on puoliksi ranskalainen ja Pasi hämäläinen. Kuva: Katariina Rannaste

Pitkässä parisuhteessa on ollut hyviä hetkiä ja ristiriitatilanteita. Vaikeiden hetkien yli on auttanut sitoutuminen, rakkaus ja puhuminen.

Milena ja Pasi ovat osallistuneet erilaisiin parisuhdeiltoihin ja -leireihin Lempäälässä, lähikunnissa ja kauempanakin. Ei siksi, että parisuhteessa olisi ajauduttu ongelmiin, vaan siksi, että se on Milenalle ja Pasille kahdenkeskistä aikaa, jolloin he varaavat aikaa parisuhteelleen.

– Parisuhteemme hoitamisen alkuaikaa oli, kun vuonna 1998 lähdimme Pasin töiden myötä Ranskaan. Asuimme kuusi vuotta Ranskassa Pasin käydessä Sveitsissä, Geneven seudulla töissä.

– Kun saimme iltaisin lapset nukkumaan, sytytimme kynttilät ja puhuimme. Puhuimme, mitä elämältämme haluamme ja mitä teemme, sillä Pasin työn luonteesta johtuen jouduimme pohtimaan oleskelumme jatkuvuutta liki viikoittain.

Suomeen palattuaan pari ajautui Lempäälässä järjestettyyn parisuhdeiltaan. Kurssi oli valaiseva kokemus ja parisuhdeasiat veivät Milenan ja Pasin mennessään. He ovat sittemmin olleet mukana seurakunnan parisuhdetiimissä ja vetäneet parisuhdeiltoja. Nyt he ovat mukana tuoreessa parisuhteiden hyvinvointia tukevassa yhdistyksessä, Paristossa.

Mitä he sitten ovat parisuhdetyössä oppineet? Ainakin sen, että parisuhdeaikaa kannattaa merkitä kalenteriin.

– Se voi olla yhdessä ulkoilua tai ruokailua, mutta tärkeintä on, että pysäytetään arjen imu, jätetään arki taakse, Milena toteaa.

– Kun parisuhteessa on elvytyshetkiä, se kantaa. Tunnemme, että menemme yhdessä eteenpäin.

Ristiriitatilanteita voi syntyä herkästi. Niitä voi syntyä ajankäytöstä, perheen talouteen tai lastenkasvatukseen liittyvissä asioissa.

– Me puhumme harmituksista. Arkinen harmitus voi aiheuttaa isompia ristiriitoja. Meidän parisuhteemme voimavara on ollut, että pyrimme avaamaan solmut. Ei ole niin pientä asiaa, etteikö siitä voisi puhua.

Milena ja Pasi kannustavat avoimuuden kulttuuriin. Puhuminen ja kuunteleminen on toisen kohtaamisessa tärkeää. Jakamalla lisääntyy myös itsetuntemus.

Kantava ajatus on, että kun vanhemmat voivat hyvin, lapsetkin voivat hyvin.

– Koemme parien hyvinvoinnin yhteiskunnallisesti merkittäväksi asiaksi. Senkin vuoksi haluan kehittyä parisuhteessa. Se on myös iso palvelus omalle perheelle, mutta myös koko yhteiskunnalle, Pasi Virtanen toteaa.

 

 

Paristosta virtaa parisuhteeseen

Lempäälässä on aloittanut toimintansa uusi parisuhteiden hyvinvointia tukeva yhdistys, Paristo -parisuhteiden parhaaksi. Virallinen päätös yhdistyksen perustamisesta tuli maanantaina 14.5.

– Yhdistys tarjoaa matalalla kynnyksellä monipuolista parisuhdetoimintaa kaikenikäisille, erilaisissa elämäntilanteissa olevilla pareille, Milena Kaihari-Virtanen kertoo.

Toiminta on sitoutumatonta ja yhdistävä tekijä on ihmisten vuorovaikutus.

– Parien asioita ei ruveta ruotimaan porukalla. Ensin voi olla alustus sovitusta teemasta ja sen jälkeen parien välistä keskustelua, Kaihari-Virtanen mainitsee.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Killi Jokila. Milena Kaihari-Virtanen ja Pasi Virtanen ovat myös Pariston perustajajäseniä.

Lisätietoja löytyy Pariston Facebook-sivuilta tai sähköpostilla paristo.parit@gmail.com.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.