Tikanmäen Tilalla saa tehdä oikeita maatöitä

Esteettömyyspalkinto työtoiminnan tarjoajalle

Esteettömyystekopalkinto luovutettiin vuoden 2017 ansioista perheyritys Tikanmäen Tilan edustajalle emäntä, toiminnanjohtaja Hanna Sannamolle (keskellä). Kuvassa myös Lempäälän vammaisneuvoston sihteeri Pirjo Pehu (vas.) ja puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult.

Lempäälän vammaisneuvosto on 14. toukokuuta palkinnut esteettömyyspalkinnolla Tikanmäen Tilan. Huomionosoituksen saaja on Lempäälässä sijaitseva perheyritys, joka tarjoaa kehitysvammaisille aikuisille asumispalvelua sekä ohjattua työtoimintaa maatilalla.

Valintaperusteissaan neuvosto toteaa, että tilan toiminnalla on laajasti tunnustettu ja merkittävä vaikutus vammaisten ihmisten arkeen ja elämään. Tilalla tarjotaan ryhmäkotimuotoista asumista ja työtoimintaa erityisesti kehitysvammaisille ihmisille. Tilan työtoiminta on valtakunnallisestikin tarkasteltuna ainutlaatuista, sillä se tarjoaa mahdollisuuden tehdä fyysisiä, voimaakin tarvitsevia töitä, joista monet työtoiminnassa mukana olevat haaveilevat. Asukkaat ja työtoiminnassa mukana olevat saavat Tikanmäen Tilalla tarvitsemansa tuen ja tehtävät suunnitellaan yksilöllisesti. Tilan ammattitaitoinen henkilökunta osaa vastata hyvin vammaisten ihmisten erilaisiin tuen ja avun tarpeisiin. Asukkaat ja työtoiminnassa mukana olevat saavat nauttia omista oppimiskokemuksistaan ja tuntevat itsensä tarpeellisiksi.

– Olen saanut olla mukana useassa keskustelussa, jotka koskevat maakunnan suunnittelua ja vammaisten ihmisten palveluita. Monenlaisia huolia on olemassa. Siksi oli hienoa luovuttaa tämä palkinto, josta olimme päättäneet jo aikaisemmin tänä vuonna, sanoo vammaisneuvoston puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult.

Vammaisneuvoston puheenjohtaja totesi palkinnon luovutuksen yhteydessä, että Tikanmäen Tilan työtoiminta on esimerkillistä, sillä moni kehitysvammainen jää vaille vastaavia kokemuksia, koska vastaavia maatilalla tehtäviä töitä on tarjolla liian harvalla paikkakunnalla. Käsin, sisätiloissa tehtäviä töitä tarvitaan, mutta samanaikaisesti on tarvetta myös fyysisille, ”miesten töille”.

Palkitsemisen jälkeen vammaisneuvoston edustajat Pirjo Virtanen, Pirjo Pehu, Pertti Pirhonen, Esa Virtanen, Jukka Riihenmäki ja Tuula Petäkoski-Hult tutustuivat tilan työtoiminnan puitteisiin ja erityisesti lampolaan.

Lempäälän vammaisneuvosto päätti ensimmäistä kertaa esteettömyystekopalkinnosta vuonna 2001. Palkinnon sai silloin Majatalo Hiidenhelmi vuoden 2000 ansioistaan kehittäessään majoituspalvelutoimintaansa myös liikuntaesteisten asiakkaiden saavutettaviksi.

 

Esteettömyyspalkinto

 

Palkinnon saajat vuosien varrelta tuoreimmasta vanhimpaan.

 

Lempäälän Ehtookoto

Kaavoituspäällikkö Ilari Rasimus

Pohjois-Hämeen Ampujien Haulikkokerho

Lions Club Lempäälä

Vammaispalvelujohtaja Sirkka-Liisa Poso

Lempäälän Taksiautoilijat

PiPu Ky

Lempäälän-Vesilahden Pursiseura

Kiinteistö Oy Sirkkavuori

Päivi ja Markku Nieminen

Lasten ja Nuorten kulttuurikeskus Pii Poo

Remonttiryhmä/Reijo Ruhala

Vertaisohjaajat/liikunta

Lempäälän seudun Valotuikut

Meeri Salokangas

Arkkitehti Mikko Uotila, kunniamaininta Sääksjärven koululle

Majatalo Hiidenhelmi

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.