”Vesilahti ist wirklich cool!”, totesivat ylästeen vieraat visiittinsä päätteeksi

Vesilahti hurmasi saksalaiset

Saksasta vierailulle Vesilahteen saapui 22 oppilasta opettajineen. Yksi tutustumiskohde oli Vesilahden kirkko.

Toukokuun säällä oli varmaan osuutta siihen, että Vesilahden yläasteella 6.–13. toukokuuta vierailleet vaihto-oppilaat kokivat viikon erinomaisen onnistuneeksi Vesilahdessa. Cassandra Heiland, Jule Weisser, Andrea Rauer ja Johannes Gregortschek tosin olivat lähteneet matkaan aikaisemmin oppilasvaihdossa olleiden sukulaistensa innostamina.

Cassandra Heiland, Jule Weisser, Andrea Rauer ja Johannes Gregortschek saapuivat Suomeen muuta ryhmää aiemmin sukulaistensa innostamina.

Vuodesta 1994 käynnistyneet vaihdot ovat tapahtuneet vuorovuosin ja Vesilahdesta matkataan Saksaan isommalla porukalla jälleen syyskuussa 2019. Tähän mennessä Vesilahdessa on oppilasvaihtojen kautta käynyt 250 St Georgenin Realschulen oppilasta. Täällä vierailulla oppilaita oli 22 ja kaksi opettajaa. Kiinnostus vaihtoon osallistumiseen on suuri: viime kerralla Vesilahdestakin matkaan pääsy varmistui arvalla joka toiselle kiinnostuneelle.

Viikon tiiviin ohjelman myötä ehti saada paljon uusia kokemuksia. Saksalaisoppilailla positiivisten kokemusten listalle jäivät suomalaisesta ruuasta kala, perunat ja salaatit, kaunis ja rauhoittava luonto. Pääkaupungin Suomenlinna valloitti kaikkien sydämet. Nuorisotilan sijaintia koulun yhteydessä ihasteltiin samoin kuin upeaa jalkapallokenttää koulun kyljessä. Ihmettelyä sen sijaan aiheuttivat monimutkainen kielemme, pitkät välimatkat, ja se, että salmiakin kaltaista tuotetta saa ylipäätään olla myynnissä.

Oppilaat vierailivat viikon aikana päiväkäynnillä Helsingissä, saaristomatkalla kokousristeilyn merkeissä Ahvenanmaalla, yksi päivä osallistuttiin normaaliin koulunkäyntiin, tutustuttiin Vesilahden kirkkoon ja frisbeen pelaamiseen vesilahtelaisessa metsässä. Perheissä järjestettiin lisäksi monenlaista tekemistä viikkoon sattuneiden vapaapäivien aikana. Perheiden merkitys oppilasvaihdon onnistumisessa on vuosi vuodelta korostunut.

Laivakokouksessa oppilaat pohtivat oppilasvaihdon merkitystä: oppilaiden yksimielinen kanta on, että oppilasvaihdon tulee jatkua tulevaisuudessa. Aada Torkkeli, Jerina Mattsson ja Melinda Juvonen ovat sitä mieltä, ettei mistään hienoista teknisistä opetusjärjestelyistä ole korvaajaksi näille henkilökohtaisille kohtakteille. Kielenhallinta ja kulttuurintuntemus kehittyvät ihan eri tavalla ja vieraiden kummastelun myötä oppii ehkä katsomaan oman paikkakuntasakin asioita uusista näkökulmista.

Oppilaat kuulivat, että Vesilahdesta saapuu kesällä luottamushenkilöitä St Georgenin Stadtfestiin. Ainakin Johannes, Andrea ja Cassandra aikovat poiketa heitä tapaamaan ja kertomaan tällaisen toiminnan jatkamisen tärkeydestä. Näistäkin oppilaista moni aikoo palata takaisin Vesilahteen. Viikon päätteeksi oppilaat totesivat yhdestä suusta: ”Vesilahti ist wirklich cool!”

 

Teksti: Tapani Pietilä

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.