Auringon ensisäteet innostivat kirkkovenesoutajat vesille

Jouni Virtanen ohjaa laiturilta, että kaikki on valmista vesille lähtöön. Kuva: Antti Raunio

– Nythän on veneilykeli parhaimmillaan, ei sitä loppukesästä sitten enää tiedä, joku innokas huhuili Lempäälän-Vesilahden Pursiseuran rannassa toukokuisena kevätpäivänä auringon porottaessa.

Rannassa käy kova kuhina, kun lämmin keli on saanut veneilyihmisiin liikettä. Useampi tuo venettään rantaan, ja 14 Lempäälän Kisan kuntoilijaa valmistelee kirkkovenettä kesän ensisoudulle pitkän talven jälkeen. Vene pestään ja huolletaan ennen vesille lähtöä.

Kirkkovene on noin 12 metrinen ja painaa useamman sata kiloa, eikä liiku aivan helposti. Veneessä on paikka 14 soutajalle sekä perämiehelle. Soutajat istuvat veneessä pareittain, ja soutavat omilla airoillaan.

– Joskus on soudettu vain kahdeksalla, soutuaktiivi Jouni Virtanen hymähtää.

Erikoinen nimi juontaa juurensa kauas: ennen aikaan usein jouduttiin soutamaan kirkolle, johon suuri vene oli paras kulkupeli.

– Sellaisessa käsityksessä itsekin olen, että kirkkoonhan tällaisella on joskus soudettu, siitä se kaiketi tulee, Virtanenkin pohtii.

Päivi Rupponen (edessä) ja Päivi Koskinen kunnostavat kirkkovenettä soutukuntoon talven jäljiltä. Kuva: Antti Raunio

Tehokas kuntoilumuoto

Vauhdilla etenevä kirkkovene peilityynellä järvellä on ylväs näky. Airot liikkuvat tasatahtiin ja perämies huutaa tahtia. Virtanen sanoo, että kuntoryhmä pääsee veneellä noin 12 kilometrin tuntinopeuteen, kilparyhmä pääsisi jopa 15 kilometrin tuntivauhtiin.

– Tunnin parin lenkkejä yleensä vedämme, hän heittää arvion.

Kirkkovenesoutu on kuntoilumuotona monipuolinen, sopii eri kuntoisille ja on myös jotain erilaista. LeKin kirkkovenesoudussa on viime kesien aikana ollut mukana reilut 20 soutajaa, vene pyritään saamaan vesille kerran tai kahdesti viikossa.

Kisan omistama vene ei ole enää aivan uusi, ja keväthuollon aikana soutajat pohtivat, milloin vene vaatisi isompaa kunnostusta. Puinen paatti ei ole markkinoiden halvin urheiluväline: Virtanen arvioi kirkkoveneiden hinnaksi trailerin kanssa noin 20 000 euroa.

LeKin kuntosoutajat liikkeellä, nopeus nousee yli kymmeneen kilometriin tunnissa. Kuva: Antti Raunio

Suosio hiipunut

Lempäälään kirkkovenesoutu telakoitui 2000-luvun alussa, jolloin toimintaa pyöritti oma yhdistyksensä. Vuonna 2006 toiminta siirtyi LeKin kuntojaoston alaisuuteen, ja toiminta kasvoi.

Tällä hetkellä kirkkovenesoutu on kaukana parhaista päivistään kuntoilumuotona, mutta siitä huolimatta soutuporukka on saatu kokoon.

– Parhaimmillaan meillä oli kolme souturyhmää: kilpa-, kunto- ja naisten ryhmä. Nyt mennään yhdellä sekaporukalla, tavoite on osallistua Pirkan soutuun, tuumi Virtanen.

Karu esimerkki ei jää ainoaksi. Virtanen myöntää, että soutu ei kiinnosta ihmisiä kuten ennen. LeKin kuntojaosto luopuu toisesta veneestään, ja muutenkin kirkkoveneitä on paljon myynnissä.

– Soutu on nykyään jäänyt enemmän kuntourheiluksi, tälläkin veneellä on useampi kerta tullut Sulkavan soudussa soudettua, itse 13 kertaa Sulkavan soutuun osallistunut Virtanen kertoo.

14-paikkaiseen kirkkoveneeseen kuuluu liikkuvat penkit. Pituutta on noin 12 metriä. Kuva: Antti Raunio

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.