Vesilahdessa on edessä merkittävä henkilövalinta

Vesilahden kunnanjohtajan virka ollaan laittamassa piakkoin julkiseen hakuun. Hakuprosessi polkaistiin käyntiin jo maaliskuussa kunnanhallituksen nimettyä haastattelu- ja rekrytointityöryhmän, ja sittemmin rekrytoinnissa apuna käytettäväksi konsultiksi on valittu MPS Career Oy. Kunnanjohtajan virka tulee avoimeksi nykyisen kunnanjohtaja Erkki Paloniemen jäädessä eläkkeelle.

Uuden kunnanjohtajan valinta on merkittävä päätös Vesilahdessa. Kunnanjohtaja on paikkakunnan keskeisimpiä yksittäisiä vaikuttajia. Hänen osaamisestaan ja persoonastaan riippuu moni asia. Päätös linjaa kenties vuosikymmeniksi Vesilahden kunnan tulevaisuutta ja kehittämistä. Virka voi myös olla tuulinen.

Valintaprosessille halutaan Vesilahdessa selkeästi läpinäkyvyyttä, sillä kunnassa on kaavailtu, että esikarsinnan läpäisseet ehdokkaat kutsuttaisiin valtuutettujen ja johtoryhmän tentattavaksi. Alustavien suunnitelmien mukaan Lempäälän-Vesilahden Sanomat lähettäisi tilaisuuden kunnanvaltuuston kokousten tapaan live-lähetyksenä.

Tässä vaiheessa ei ole puhuttu julkisesta yleisötilaisuudesta, missä kuntalaisilla olisi mahdollisuus tentata ja kysellä kunnanjohtajakokelailta päivänpolttavista Vesilahtea ja sen tulevaisuutta koskevista asioista. Yleisötilaisuuden etuna kyllä olisi, että ehdokkaat tulisivat tutuksi aivan eri tavalla, ja että kuntalaiset kokisivat päässeensä kantamaan oman pienen kortensa valintaprosessiin, mutta live-lähetys sekin antaa varmasti eväitä omille mielipiteille.

Paikalla on oletettavasti kuitenkin kunnan poliittista kenttää laidasta laitaan. Kunnallispoliitikot seuraavat ehdokkaiden edesottamuksia tentissä ja joutuminen napit vastakkain tai pelkkänä seinäkukkasena istuminen ei ole eduksi ehdokkaalle.

Kunnanjohtajan on tietysti osattava paljon muutakin kuin esiintyä hyvin. Tentti saattaa pystyä karsimaan ääripäitä pois, mutta mihinkään huutoäänestykseen ei ole syytä ryhtyä. Kaikilla meillä on kokemuksia supliikki-ihmisistä, jotka antavat ymmärtää hallitsevansa jonkin asian, mutta jotka paljastuvat tosipaikan edessä pelkiksi suupalteiksi.

Vesilahtelaisilta luottamushenkilöiltä vaaditaankin malttia ja rauhallista harkintaa, jotta oikea henkilö tulee valittua.

Olennaista kunnanjohtajan valinnassa on myös se, mitä valinnan jälkeen tapahtuu. Vaikkei lopullinen valinta olisi kaikkien mieleen, erimielisyydet on jätettävä sivuun. Erimielisenkin valinnan jälkeen on kaikkien luottamushenkilöiden tuettava uutta kunnanjohtajaa. Se nimittäin tulee veronmaksajille kalliiksi, jos viranhaltijat joutumaan painimaan luottamushenkilöiden valitusruljanssissa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.