Tulevana talvena urheilukenttää ei voi käyttää hiihtämiseen

Hakkarin urheilukenttä myllätään jättiremontissa täysin

Urheilukenttä pohjoisesta. Jatkossa katsomo uudistuu. Kenttä pysyy lähes saman kokoisena, mahdollisesti hieman suurenee. Kuva: Antti Raunio

Hakkarin urheilukentän suuren remontin askelmerkit alkavat olla selvillä. Koko kenttäalue kaivetaan ylös ja myllätään täysin maanrakennustöiden vuoksi, ja kenttäalue siirtyy hieman pohjoiseen. Kenttä on käytössä vielä elokuun loppuun asti, minkä jälkeen urheilukentän alue on työmaa-alueena kesään 2019 asti.

Valmista on tarkoitus tulla kesällä 2019, mutta vielä tarkkaa aikaa uusitun urheilukentän avajaisille ei tiedetä.

– Urheilukentän remontti on ollut suunnitelmissa jo pitkään, ja tarkoitus on saada puitteet vastaamaan nykyajan standardeja. Peruspuitteiltaan uusi kenttä vastaa nykyistä. Se on tärkeimpiä liikuntapaikkojamme, kertoo Lempäälän kunnan yhteisöpalvelupäällikkö Erkki Häkli.

– Nykyinen kenttä on tullut tiensä päähän. Se on kunnoltaan välttävä, jopa huono.

Kunnan budjetista on varattu kahdelle vuodelle 2,1 miljoonaa euroa remonttia varten. Valtiontukea kunta sai maksimisumman, eli 630 000 euroa.

Kahdeksan juoksurataa

Kunta järjesti remontista keskustelutilaisuuden Hakkarin liikuntahallilla 23. toukokuuta, ja lähes 20 kiinnostunutta oli tullut kentän kohtalosta keskustelemaan. Etenkin hiihto- ja kulkuväylät aiheuttivat paljon puheenavauksia.

– Tärkeää on, että kentälle pääsee kulkemaan myös jatkossakin useasta paikasta, ja myös muiden kuin urheilijoiden liikkuminen otetaan huomioon, tuumi Esko Koiranen.

Hakkarin urheilukenttä etelästä. Juoksuratoja tulee kuuden sijaan kahdeksan, väri pysyy punaisena. Kuva: Antti Raunio

Remontin jälkeen kenttäalueella on uusittu luonnonnurmi, joka mahdollistaa sekä yleisurheilun ja jalkapallon. Ratapinnoite uusitaan, nykyisten kuuden juoksuradan sijaan jatkossa kenttää ympäröi kahdeksan rataa koko kierrokselta.

Betonikatsomo uudistetaan täysin, jatkossa katsomotilaa on 40 metriä ja yleisökapasiteetti on 400. Kattoa ei katsomoon vielä tule, mutta se on tulevaisuudessa mahdollista rakentaa. Ylijäämä vanha katsomoalue luiskataan, ja ylätasanteella on tilaa seurata tapahtumia.

Kentän reunoilla oleva maavalli puretaan, ja sen paikalle tulee aitaa tai kasvillisuutta erottamaan kenttäalueen parkkialueesta. Myös kuivaus, viemäröinti, valaistus ja nurmen kastelu uusitaan.

– Jatkossa juoksuratoja ympäröi noin neljän metrin asfalttialue ja hieman nurmea. Pohjoispää on yhä heittopääty, ja siellä on kuula, keihäs ja moukarihäkki. Eteläpääty on hyppylajeille, siellä on seiväs- ja korkeuspatjat. Pituuspaikat ovat ratojen ulkopuolella, vaikka aluksi pohdittiin niiden sijoittamista ratojen ja nurmikentän väliin, luettelee suunnittelutyöstä vastaavan Ramboll Oy:n Kari Mönkäre.

Heittopäätyyn on tarkoitus tulla tekonurmipäällyste. Myös parkkipaikkamäärä lisääntyy hieman. Kevyen liikenteen väylä jäähalleille siirtyy myös hieman pohjoiseen.

Talvilajit otettu huomioon

Jotta uusi urheilukenttä mahdollistaisi mahdollisimman laajan ja monipuolisen käytön, on etenkin hiihdon mahdollisuuksia pohdittu tarkkaan.

– Emme halunneet unohtaa hiihtoa, siksi suunnittelussa otettiin mukaan asfalttialue kentän ympärille. Lähtökohta on, että juoksuratojen päällä ei talvella hiihdetä, vaan hiihtobaana tulee asfaltti- ja nurmialueille, Häkli laskelmoi.

– Tällä tapaa minimoimme riskit, että juoksuradat eivät vaurioituisi talven aikana.

Hiihtoaktiivi Antero Korhonen toi esille, että hiihtobaana vaatii vähintään noin kuusi metriä leveyttä. Häklin mukaan urheilukentän laskelmissa tämä lähtökohtaisesti toteutuu ja hiihto kentän alueella onnistuu.

Erkki Häkli (toinen vasemmalta) kertoo remontista. Mervi Järvinen Lempäälän kunnasta, Kari Mönkäre Ramboll Oy:sta ja Esa Virtanen kuuntelevat. Kuva: Antti Raunio

Tuleva talvi kuitenkin aiheuttaa ongelmia hiihtäjille, koska alue on työmaakäytössä. Sen vuoksi urheilukentällä ei voi järjestää kilpailuita tai esimerkiksi Hiihtokoulua sinä aikana.

– Vähän aikaa täytyy pärjätä heikommilla olosuhteilla, jotta jatkossa pystyisimme nauttimaan paremmasta, Häkli filosofoi.

– Joudumme pohtimaan uusia vaihtoehtoja ja erilaisia ratkaisuita tulevana talvena, Korhonen tuumi.

Myös yleisurheilijat joutuvat evakkoon Hakkarista joksikin aikaa.

– Varauduimme jo tämän kesän menettämiseen, mutta onneksi haittaa tulee nyt vain yhdelle kesälle. Pidämme harjoituksia mahdollisuuksien mukaan muissa Hakkarin puitteissa, ja käymme erikseen muiden kuntien kentillä tarpeen vaatiessa, kertoi LeKi Yleisurheilun Markku Ruonavaara.

Liikunnallinen olohuone

Kun kenttä avataan uudestaan 2019, on sen ja koko Hakkarin alueen tarkoitus olla kuntalaisten liikunnallinen olohuone.

– Muutos on etenkin asenteellinen: haluamme mahdollisimman vähän kieltoja. Ajatus on, että miten taataan muidenkin kuin seurojen käyttö. Kuntalainen voi entistä helpommin tulla kentälle ja heittää vapaasti keihästä tai työntää kuulaa. Sen haluamme mahdollistaa, visioi Häkli.

Lähtökohta on ollut mahdollisimman monipuolinen kentän käyttö tulevaisuudessa – suunnittelutyö etenee yhä yhteistyössä seurojen kanssa. Urakkakilpailu on tarkoitus käynnistää kesäkuussa ja päätös rakennuttajasta tehdä elokuussa.

Uuden urheilukentän perusrakenne on sama kuin nykyisessä, mutta pieniä muutoksia tapahtuu, kuten alumiinisen ratareunuksen poisto. Kuva: Antti Raunio

Kommentit (2)

  1. Jakee

    Käsittämätöntä laittaa yu -kentälle nurmi, kunnan yksi kiekonheittäjä pilaa koko nurmen yhdessä kesässä. Ja sitten kentällä ei taas voi olla kuin yleisurheilijat..
    Hyvin YU-porukka voidellut päättäjät..

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?