Laukkapiruetit ja kavaletit luonnistuvat, kunhan toiset keppihevoset eivät tule liian lähelle.

Piond on kiltti hoitaa mutta haastava ratsastaa

Kouluratsuna Piond ei mene isoja esteitä, mutta pienet kavaletit ovat hyvää jumppaa. Kuva: Tua Onnela

Aada Hakalan keppihevostallissa nököttää kymmenisen erilaista ratsua. Kaikilla on omat karsinat, omat luonteenpiirteet ja omat vahvuudet. Leikkimökkiin rakennetun tallin pihalla on aitauksia, ja usein tallin edustalle nousee toinen toistaan

Piond asuu leikkimökkiin rakennetussa kepparitallissa. Kuva: Tua Onnela

haastavampia esteratoja.

Yksi tallin kiehtovimmista ilmestyksistä on musta kouluratsu Piond. Sillä on pörröinen, mutta kiiltävä turkki ja älykkäät silmät.

– Piond on tosi kiltti, mutta välillä aika haastava ratsastaa. Se tarvitsee paljon omaa tilaa. Jos joku toinen tulee liian lähelle, sitä alkaa ahdistaa, Aada Hakala kertoo.

Hän treenaa Piondin kanssa kouluratsastusta kotona – ulkopuolisissa kisoissa ei ole ainakaan vielä käyty. Piond hallitsee vaativatkin koululiikkeet laukkapiruettia myöten, mutta se vaatii ratsastajalta tarkkuutta.

– Sillä saattaa välillä mennä jalat sekaisin, ja se voi ärsyyntyä siitä. Se haluaisi, että aina menisi täydellisesti, Hakala kertoo.

Hoidettaessa Piond on kiltti ja rauhallinen. Vain kuolainten laitto on sille hieman hankalaa. Omistajan suunnitelmissa on aloittaa koulutus, jolla kuolaimista tehdään Piondille mieluisa asia.

Hevosten iässä Piond on 12-vuotias, mutta ihmisten vuosissa mitattuna se ei ole ollut olemassa vielä kauaa. Aada Hakala on tehnyt sen yhdessä luokkakaverinsa isosiskon kanssa.

– Luokkakaverin sisko teki tämän kyllä melkein kokonaan, mutta minä leikkasin korvat, Hakala tarkentaa.

Aada Hakalan syntymäpäivillä keppihevonen Piond sai huomiota ja rapsutuksia yllin kyllin. Kuva: Tua Onnela

Hän harrastaa myös oikeita hevosia käymällä kerran viikossa ratsastustunnilla. Keppihevosten kanssa pääsee kuitenkin tekemään myös sellaisia asioita, jotka oikeiden hevosten tallilla eivät ole kaikille tarjolla.

– On tosi kivaa, kun saa tehdä oman tallin, itse nimetä hevoset ja hoitaa niitä ja tehdä myös raskaampia tallitöitä, Aada Hakala sanoo.

 

Ehdotuksia Paikallisiksi eläimiksi voi lähettää osoitteeseen tua.onnela@onnelanelaimet.fi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.