Oikeusministeriössä suunnitellaan vankeusrangaistuksen käyttöönottoa

Juoksukaljaa viedään satojen eurojen arvosta

Alkoholijuomien näpistelyä ei ole saatu suitsittua. Nyt oikeusministeriö suunnittelee vankeusrangaistuksen käyttöönottoa, jos näpistely on toistuvaa ja sakot jäävät maksamatta.

Lämpimien ilmojen kääntöpuoli on alkoholijuomien näpistelyn lisääntyminen. Yksistään viime viikolla vietiin lempääläisistä kaupoista monen sadan euron edestä siideriä ja lonkeroa.
Kauppiaat ovat turhautuneet röyhkeään näpistelyyn. Nuorilla näpistelijöillä on aurinkolasit, lippikset ja hupparit tunnistamisen vaikeuttamiseksi. Ulko-ovella heillä on avustajat, jotka avaavat ovet näpistelijän juostessa karkuun siiderisalkut kainalossa.
Näpistelijöitä saadaan kiinni ja heitä tunnistetaan valvontatallenteista. Kauppiaat keräävät todistusaineistoa ja tekevät rikosilmoituksia. Monet näpistelijät ovatkin jo niin kaupalle kuin poliisille tuttuja tapauksia, mutta rötöstelykierrettä ei saada katkeamaan.
Poliisi voi antaa ilmitulleista näpistyksistä tekijälle sakot, mutta moni näpistelijä jättää sakon maksamatta.
− Se on sitten siinä. Asia ei mene eteenpäin. Näpistelijällä ei ole mitään pelkoa rangaistuksesta, eikä häpeää teostaan, lempääläinen kauppias toteaa.
Syy on lainsäädännössä. Poliisin määräämää sakkoa ei voi muuntaa vankeudeksi käräjäoikeuden määräämien sakkojen tapaan. Vielä.
Sakon muuntorangaistuksen käyttöä aiotaan nyt laajentaa. Lainmuutoksen myötä poliisin tulee ohjata sakkorikos käräjäoikeuteen silloin, kun henkilö on syyllistynyt seitsemään samankaltaiseen sakkorikokseen vuoden aikana.
Käräjäoikeus voisi muuntaa sakon vankeudeksi, jos sakkoa ei saada perityksi.

Nuorimmat alkoholin näpistelijät ovat 13−15-vuotiaita. Monen näpistelevän nuoren vanhemmat suhtautuvat lempääläisen kauppiaan mukaan rötöstelyyn täysin välinpitämättömästi.
− Näin he saattavat mahdollistaa alun nuoren ihmisen tulevalle rikosten kierteelle.
Hän toivoo, että vanhemmat tarttuisivat asian vakavasti ja ottaisivat luokille näpistelystä kiinni jääneen nuoren.
− Kyllä kaikkien pitäisi ymmärtää, ettei toisen omaisuutta saa viedä. Varkaudesta tulevat menetykset menevät kauppiaan pussista ja lopulta maksajana ovat kaupan asiakkaat.
Suomalaiset kaupat käyttävät jo nyt erilaisiin vastatoimiin noin 100 miljoonaa euroa.
− Paljon aikaa menee valvontakameroiden tallenteiden katselemiseen ja rikosilmoitusten tekoon. Kaikki eivät enää edes ilmoituksia tee, koska seuraamuksilla ei ole toivottua vaikutusta. Ilmiö on paljon laajempi kuin yleisesti uskotaan, kauppias toteaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?