Linja-autossa on tunnelmaa

Markku Mikkola aloitti tilausajotoiminnan jo 2000-luvun vaihteessa. Pienen kuljetusyrityksen etu on se, että asiakkaiden tavoitettavissa pystytään olemaan toimistoaikojen ulkopuolellakin, ja palvelua voidaan räätälöidä joustavasti sen mukaan, mitä asiakas tarvitsee.

Tilausbussimatkojen sesonki on juuri nyt kuumimmillaan. Tavallisimpia loppukevään kuljetuksia ovat koululaisten luokkaretket sekä yhdistysten ja yritysten päivämatkat.

Linja-autoyrittäjä tekee tiivistä yhteistyötä matkatoimistojen kanssa, sillä usein asiakkaat kaipaavat molempien palveluita. Kun esimerkiksi yritysporukka lähtee viettämään virkistysviikonloppua toiseen kaupunkiin tai eläkeläisyhdistys järjestää matkan kulttuurikohteeseen, ryhmä tarvitsee niin kuljetusta kuin majoitusta, ruokaa ja ohjelmaakin.

Kuljetusyrittäjä Markku Mikkolan mukaan matkatoimistot ovat tilauskyyditsijälle tärkeitä yhteistyökumppaneita. Miehen kipparoima Tilausliikenne Markku Mikkola Oy tarjoaa taksitoimintansa ohella kaikenlaisia tilausajoja linja-autoilla, joita on tällä hetkellä peräti 25.

Lempääläläinen toimii yhteistyössä kolmen matkatoimiston kanssa. Minna Jousranta tamperelaisesta ryhmämatkatoimistosta Resviariasta kertoo, ettei ole samantekevää, että yhteistyötä tehdään juuri Mikkolan yrityksen kanssa.

– Kuljetuksen onnistuminen on erittäin olennainen osa matkoja. Siistit ja sopivan kokoiset bussit sekä ammattitaitoiset ja hyväkäytöksiset kuljettajat ovat ensisijaisen tärkeitä asioita asiakkaille. Miellyttävä kuljetus on käyntikortti sekä meidän matkatoimistollemme että bussiyrittäjälle.

Kuljettaja on matkalla tärkeässä roolissa. Matkatoimistojen järjestämillä matkoilla on mukana matkanjohtaja, mutta muissa tilanteissa linja-auton kuljettaja on ainut paikalla oleva opastaja. Kuljettaja pitää huolta matkanteon aikatauluista, ja saattaapa hän tarvittaessa toimia vaikkapa juomien jakajana pysähdystauolla.

Mikkolan yritys työllistää nelisenkymmentä kuljettajaa, joista liki 20 kuljettaa linja-autoja. Mies istahtaa itsekin tilausbussin rattiin silloin tällöin. Yksi Mikkolalle mieluisista kuljetuksista on  erään matkaporukan vuosittainen Lapin-matka, jonka bussikuljetuksen Mikkolan yritys on hoitanut jo yli 15 vuoden ajan. Kuljetuspalvelun konkari tietää, että tyytyväiset ryhmät jäävät usein pitkäaikaisiksi asiakkaiksi.

– Jännittävimpiä pitkäaikaisia yhteistyökuvioitamme oli takavuosina Yhdelle Pienemmistä -yhdistyksen vuosittainen matka Tsernobylin lähelle Valko-Venäjän puolelle, jonne he veivät vuosittain vaatteita, leluja ja monenlaisia tarvikkeita. Niillä matkoilla oli tavallista vähemmän matkustajia, mutta tavaraa oli matkustamokin täynnä, Mikkola kertoo.

Tilausbussilla matkustaminen on ryhmille varsin kätevä kulkemistapa. Sen sijaan, että matkaa on tehtävä etukäteen laadittujen suunnitelmien ja julkisten kulkuneuvojen aikataulujen mukaisesti, tilauskyydin reittiä ja aikatauluja voidaan muuttaa vaikka kesken matkan. Määränpääkin voidaan vaihtaa, jos siltä tuntuu.

– Tilausajon etu on sen joustavuus. Toinen hyvä puoli on se, että ryhmä saa matkustaa yhteisöllisesti yhtenäisessä tilassa, jossa ei ole ulkopuolisia, Mikkola toteaa.