Pulla on leipuri-kondiittorille pyhä asia

Emma Kauppinen on leipuri Kahvila Siirin kuuluisien pullien takana. Mutta missä piilee hyvän pullan salaisuus?

Emma Kauppinen leipoo Kahvila Siirissä parhaina päivinä kymmenestä yhteentoista pullataikinaa. Kuva: Katariina Onnela

Olen Emma, Kahvila Siirin leipuri-kondiittori. Kasvoin lapsuuteni Keski-Pohjanmaalla Perhossa, kunnes muutin peruskoulun jälkeen Jyväskylään opiskelemaan ammattia, joka oli kiinnostanut minua pienestä pitäen. Valmistuttuani leipuri-kondiittoriksi työskentelin Jyväskylässä paikallisessa leipomossa kymmenisen vuotta, kunnes tuntui siltä, että osaan kyseisen työn vaikka silmät kiinni ja kädet sidoittuina. Silloin tiesin, että on aika lähteä eteenpäin kartuttamaan ammattiataitoani jossain muualla.

Meni useampi kuukausi, kunnes silmäni osuivat sellaiseen työpaikkailmoitukseen, joka kiinnosti itseäni ja kuulosti juuri sellaiselta työpaikalta, missä pääsisin osoittamaan ammattitaitoni ja
kehittymään entisestään. Niinpä pakkasin elämäni ja muutin Pirkanmaalle leipuri-kondiittoriksi Laukon kartanoon. Paikka ja työ hurmasivat minut täysin, enkä olisi osannut aavistaakaan, että Laukko on vain yksi välietappi matkalla kohti jotain vielä parempaa. Universumi kun on siitä hassu asia, että se heittää meidät oikeisiin paikkoihin ja eteemme oikeita ihmisiä juuri oikeaan aikaan.

Niin kävi silloinkin. Kauniina lokakuisena aamuna Leena Soini tuli kirjaimellisesti hakemaan minua oveltani töihin. Asuimme molemmat Laukon kartanokylässä, mutta emme olleet tavanneet kuin muutaman kerran. Leena piti vielä tuolloin kahvilaa Kalajoella eikä häntä juurikaan näkynyt Laukossa. Hän kertoi aikovansa avata kahvilan Lempäälään ja tarvitsevansa sinne leipuri-kondiittorin. Ja vaikka emme vielä tunteneet, niin en tainnut epäillä juuri hetkeäkään. Pakkasin taas muuttokuorman ja muutin Tampereelle, mistä kuljen junalla töihin Lempäälään.

Reilut puolitoista vuotta on nyt takana, enkä ole katunut päätöstäni kertaakaan. Työni sisältää kaikkea sitä, mistä olen aina haaveillutkin. Saan leipoa tuotteet alusta alkaen käsin, ideoida kaiken itse, kehitellä uusia reseptejä ja siinä sivussa vielä valmistaa lounasta. Kaunis työympäristö ja luonnon läheisyys virittävät aistejani päivittäin, ja pääsen kohtaamaan asiakkaat henkilökohtaisesti. On ihanaa kuulla suora palaute tuotteista, vaikka välillä melkein poskia punoittavat ylitsevuotavat kehut ja kiitokset. Ja mikäpä lämmittäisi leipurin mieltä sen paremmin kuin tyytyväinen asiakas, joka koukkaa vielä lähtiessään keittiön oven kautta huikaten kiitoksensa henkilökohtaisesti!

Työpäiväni on monipuolinen sisältäen kaikkea leipomisesta lounaskeittojen valmistukseen ja raaka-aineiden tilaamisesta aina asiakkaiden palveluun. Yhdessä kahvilan omistaja Leena Soinin kanssa ideoimme erilaisia tapahtumia Siiriin ja järjestämme yksityistilaisuuksia. Mukavana vastapainona leipomiselle ja muulle keittiötyölle hoidan Facebook-sivujamme ja pääsen sitä kautta valokuvaamaan ja kirjoittamaan.

Tärkein ja rakkain työtehtäväni on kuitenkin se leipominen. On lähes meditatiivista vaivata pullataikinaa, eikä se päivän kymmeneskään pullataikina vielä väsytä. Pullataikinoiden välissä leivon kakut, tortut, piirakat ja pikkuleivät. On mukavaa käyttää luovuuttaan uusia tuotteita kehitellessään ja vielä iloisemmaksi tulen, kun huomaan asiakkaiden tykkäävän ideoistani. Talvella kehittelin
salmiakin ystävänä salmiakki-valkosuklaakakun, ja sen perään kysellään edelleen viikoittain. Aina eivät edes työaika tai syöjät riitä kaikille päähän pälkähtäville ideoille.

Nautin siitä, että voin leipoa arvojeni mukaisesti, eli käyttää paljon kauden raaka-aineita ja lähituotteita. Kuulen mielelläni asiakkaiden toiveita ja jokaiseen ruokavalioon löytyy jotain herkkua. Pullia lukuunottamatta leivon kaiken gluteenittomista raaka-aineista ja vegaaneillekin löytyy suolaista ja makeaa. Mielestäni on tärkeää, että jokaiselle asiakkaalle on tarjota jotain kahvin seuraksi.

Tämän hetken hitti on raparperi, jonka hankimme paikalliselta tuottajalta. Kotimaista mansikkakin alkaa pikkuhiljaa löytyä, ja kun happaman raparperin ja makeiden mansikoiden kruunuksi heittää vielä itsetehdyn suolakinuskin, ovat asiakkaat sanojensa mukaan taivaassa.

Eipä siitä silti mihinkään pääse, että pulla on kuitenkin se juttu. Korvapuustin tuoksu leijailee pihaan saakka ja johdattaa ihmiset luoksemme. Korvapuustithan ovat Siirin hittituote ja pullien herkullisuuden salaisuutta kysellään usein. Vastauksena on se ikiaikainen ja yksinkertainen asia, joka saa myös äitien ja isoäitien tekemät pullat maistumaan maailman parhaimmilta.

Ripaus rakkautta jokaisessa puustissa.

Kahvila Siirin pöytä notkuu erilaisia suussasulavia herkkuja. Emma Kauppinen ammentaa niihin ideoita lähiympäristöstään. Kuva: Katariina Onnela

Kahvila Siiristä on lyhyessä ajassa tullut suosittu muun muassa kauniin miljöönsä ja suussasulavien herkkujensa vuoksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?