Kirjaston avajaisissa laulettiin Lönnrotin suomentama runo

”Sua lähde kaunis katselen”

Sivistysjohtaja Mika Seppänen, entinen kirjastonjohtaja Kirsti Torikka ja lähiaikoina eläkkeelle jäävä kunnanjohtaja Erkki Paloniemi leikkasivat avajaisnauhan.

Vesilahden uuden kirjaston nimeksi tuli Lähde. Nimi on keväällä järjestetyn, kaikille avoimen ideakilpailun satoa.

– Nimi on erittäin kaunis. Se kuvastaa Vesilahden luontoa, uudistumista ja puhtautta, ehkä myös hieman mystisyyttä. Tulevaisuuden kirjasto toimii lähteenä, josta asiakkaat ammentavat tietoa ja elämyksiä, ohjausryhmä perusteli nimivalintaa.

Kirjaston logona on pelkistetty, avoin kirja. Sama muoto toistuu kirjastosalin seinälle ripustetussa ryijytaideteoksessa, jonka nimi on Tieto Tunne. Sekä logo että ryijyteos ovat tekstiilitaiteilija Jukka Vesterisen suunnittelemia.

– Koska teos on osa arkkitehtoonista kokonaisuutta, esittelin luonnokseni alkuvaiheessa myös kirjaston suunnitelleelle arkkitehdille. Työpiirroksen olen tehnyt nukka nukalta eli käytännössä kutonut sen päässäni. Käytännön kutomistyön on tehnyt taidekutoja Reija Nylund, hän kertoo.

Vesilahden kirjaston kummit Sinikka ja Tiina Nopola paljastivat avajaisissa lastenosastoa koristavat Risto Räppääjä- ja Nelli Nuudelipää -hahmot. Ne ovat kuvittaja Christel Rönnsin käsialaa.

Lähde-kirjaston avajaisia vietettiin 29. toukokuuta. Iltapäivän ja illan aikana talossa vieraili noin 900 kävijää.

Avajaisten jälkeisenä päivänä julkaistiin kirjaston uudet verkkosivut osoitteessa  www.vesilahdenkirjasto.fi. Sivujen visuaalisen ilmeen on suunnitellut Vesilahden Koskenkylässä asuva graafinen suunnittelija Minttu Rantanen ja valokuvat ovat vesilahtelaiskuvaaja Tom Lahden ottamia.

Vesilahtelaiset Nea Honkoliini ja veljekset Alvar ja Veikka Hannula tutustuivat lastenosastoon

 

Kirjaston avajaisissa sanottua   

”Se on hyvä, että samassa talossa on kirjastopalvelujen ohella matkailu- ja sote-palveluja. Muut palvelut vahvistavat kirjaston asemaa. Kirjasto on hyvinvointikeskus: jos sinulla on kirjastokortti, elät kauemmin.”

Ilkka Mäkinen, Lempäälässä asuva kirjastohistorian dosentti

 

”Kyllä nyt joutuu olemaan naapurikunnalle kateellinen. Meidän kirjastomme on tosin kauniilla paikalla järven rannalla, mutta rakennus ei ole läheskään näin uusi ja hieno.”

Heikki Horila, Sastamalassa asuva Rämsöön kesäteatterin näyttelijä

 

”Puppe-kirjoja tultiin katsomaan. Kovasti olemme odottaneet, että tänne pääsisi. Käymme usein tuossa viereisessä leikkipuistossa, ja sieltä olemme seuranneet kirjaston rakentamista.”

Tiina ja Oona Nykänen Vesilahden Kirkonkylästä

 

”Emme lapsena edes tienneet, että Narvassa oli kirjasto. Saimme vasta nyt siitä Punkarin Yrjöltä kuulla. Oli meillä silti kesämökillä luettavaa, esimerkiksi maatalouskalenteri vuodelta 1915.”

Sinikka ja Tiina Nopola, pitkän linjan kesävesilahtelaiset

 

”Täällä on kodikas tunnelma ja kaunis väriskaala. Sinisen sävyt ja luonnonvärinen puu ovat lempeitä värielementtejä. Kunhan pihan istutukset vähän rehevöityvät, tästä tulee aivan upea.”

Jukka Vesterinen, ryijyteoksen ja logon suunnittelija

 

”Aivan ihanaa. Saatiin hyvät, kauniit ja riittävän isot tilat. Pidän erityisesti arkkitehtuurista ja ulkoseinien värityksestä.”

Marja Autio, Vesilahden kirjastolautakunnan puheenjohtaja 1970- ja 1980-luvuilla

 

”Tämä uuden kirjaston sijainti on hyvä, se vanha oli vähän syrjässä. Nyt voi poiketa kirjastossa samalla kun käy kaupassa. Kyllä meidän perheen yläasteikäisetkin varmaan alkavat täällä käydä.”

Mirva Kujala Vesilahden Krääkkiöstä

 

”Olen onnellinen ja olen tähän tyytyväinen. Toivotaan, että kaikki toimii hyvin ja tilat riittävät.”

Kirsti Torikka, Vesilahden entinen kirjastonjohtaja

 

”Minua puhuttelee täällä erityisesti valoisuus ja tämä ryijyteos Tieto Tunne. Itse olen tunneihminen, joten olen aivan ihastunut tähän Tunne-ryijyyn. Siinä on yhdessä kohtaa ihan samaa pinkkiä väriä kuin takissani.”

Harri Henttinen, Vesilahden kirkkoherra

 

”Kirjastorakennus palveluineen on kuntalaisia ja asiakkaita varten. Tehdään tästä yhdessä viihtyisä paikka.”

Mika Seppänen, Vesilahden sivistysjohtaja

Vastaava kirjastovirkailija Marjo Höyssä ja sivistysjohtaja Mika Seppänen saivat avajaisvieraaksi kirkkoherra Harri Henttisen. Henttinen lahjoitti kirjastolle suojelusenkelipatsaan, jota hän kutsui arkipäivän enkeliksi.

Kirjailijasiskokset Sinikka ja Tiina Nopola lupautuivat Vesilahden kirjaston kummeiksi.

Heikki ja Valtteri Malmberg etsivät lastenosastolta Latte-siili-kirjoja.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.