Jos Vesilahdelle perustettaisiin yhtenäiskoulu, mikä muuttuisi oppilaiden tai vanhempien arjessa? Ei juuri mikään, Vesilahden sivistysjohtaja Mika Seppänen arvioi.

Yhdistyvätkö koulut Vesilahdessa?

– Minulta on kysytty, miksi mallia pitäisi muuttaa, kun nykyinenkin on toiminut. Hyödyt hyvin organisoidussa yhtenäiskoulussa erillisiin kouluihin verrattuna ovat moninkertaiset, Mika Seppänen toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

Vesilahdella harkitaan Kirkonkylän koulun ja Vesilahden yläasteen yhdistämistä yhtenäiskouluksi. Tällä hetkellä Kirkonkylän koulu ja Vesilahden yläaste ovat hallinnollisesti erillisiä, vaikka vieretysten sijaitsevilla kouluilla on yhteisiä opettajia ja tiloja. Asia on noussut uudelleen harkintaan, kun Vesilahden yläasteen rehtori Tapani Pietilä ilmoitti maaliskuussa eläköitymisestään.

– Tilanne täytyy punnita uudelleen, kun Tapani Pietilä jää kesäkuussa eläkkeelle. Nyt on tehtävä ratkaisu mallista, jolla jatkamme; perinteisellä vai hallinnollisesti uudella, Vesilahden sivistysjohtaja Mika Seppänen kertoo.

Viime vuonna asiasta tehtiin selvitys kasvatus- ja opetuslautakunnan toimesta. Tässä selvityksessä yhtenäiskoulun muodostamista pidettiin hallinnollisesti ja pedagogisesti perusteltuna ratkaisuna, mutta muutokselle ei nähty tuolloin olevan riittävästi resursseja.

– Selvitys julkistettiin viime vuonna, mutta se jäi odottamaan oikeaa hetkeä. Kaikki sinänsä puolsi yhtenäiskoulua ja siinä onkin paljon etuja, Seppänen toteaa.

– Henkilöstölle on huhtikuussa järjestetty infotilaisuus ja toukokuussa kuulemistilaisuus, joissa selvitettiin, miksi asia on nyt taas ajankohtainen ja millaisia vaihtoehtoja on tarjolla. Tilaisuudella haluttiin estää väärien olettamusten syntyminen. Kunnanvaltuusto on myös käynyt asiasta lähetekeskustelun, missä käytiin läpi erilaisia malleja. Yhtenäiskoulu nousi niistä suosituimmaksi, Mika Seppänen selvittää.

– Samalla mietittiin vaihtoehtoja, miten yhtenäiskoulua johdettaisiin. Suosituimmaksi on noussut malli, jossa yhtenäiskoululla olisi rehtori ja apulaisrehtori, ns. kaksi virkarehtoria, Seppänen kertoo.

Yhtenäiskoulu olisi mahdollista muodostaa jo syyslukukauden alkaessa. Asia on tulossa Vesilahden sivistyslautakunnan käsiteltäväksi 12. kesäkuuta. Siitä yhtenäiskouluasia mahdollisesti etenisi 18.6. kokoontuvalle kunnanhallitukselle ja tulisi sen jälkeen 25.6. kokoontuvalle kunnanvaltuustolle päätettäväksi.

– Aikataulu saattaa tuntua nopealta, mutta tieto rehtorin eläköitymisestä tuli niin myöhään, että siksi reagoimme asiaan nyt nopeasti. Itse muutosprosessi tehtäisiin huolella, Seppänen painottaa.

Muutos tulisi näkymään Mika Seppäsen mukaan lähinnä hallinnossa.

Seppänen on ollut aiemmassa työssään Hämeenlinnassa mukana valmistelemassa entisestä koulustaan, Nummen koulusta yhtenäiskoulua. Sen kokemuksen pohjalta hän on perehtynyt erilaisiin koulumalleihin.

– Mitään mullistavaa muutoksessa ei tapahdu. Se ei näy oppilaille tai vanhemmille juuri millään tavallaan. Itse asiassa palvelun pitäisi parantua. Nyt käytössä on kaksi erillistä oppilashallintojärjestelmää ja erilaiset suunnitelmat tehdään saman katon alla kahteen kertaan. Yhtenäiskoulussa työaikaa ei enää menisi tällaiseen. Arki helpottuisi.

– Uusi opetussuunnitelma korostaa yhtenäistä kasvun- ja opinpolkua. Siihenkin yhtenäiskoulu vastaisi, Seppänen toteaa.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.