Katos suojaa ensi vuonna Rämsöön kesäteatterivieraat. Osta oma nimikkopenkki, niin tuet kyläkerhon isoa urakkaa.

Hyvästit sateenvarjoille – Rämsöön kesäteatteriin aiotaan rakentaa katos

Havainnekuva siitä, miltä katos tulee näyttämään. Värit ovat suuntaa-antavia. Kuva: Arkion Oy

Ensi vuonna Suonojärven rannalla Vesilahdessa kesäteatteriyleisö ei seuraa esityksiä sateenvarjon alla kyhjöttäen. Rämsöön kyläkerho aikoo kattaa Rämsöön kesäteatterin katsomon ja suunnitelmat sen suhteen ovat jo pitkällä. Rakennuslupa hankkeelle on myönnetty, ja katoksen arkkitehtipiirustukset ja rakennesuunnitelmat valmistuvat tällä viikolla, minkä jälkeen urakka kilpailutetaan.

Rakennustyöt alkavat heti kesäteatterikauden jälkeen elokuussa vanhojen penkkien purkamisella. Myös lavasteet puretaan ja paikalla tehdään muutamia puunkaatoja.

– Katoksen pitäisi olla pystyssä marraskuussa. Ympäristön siistiminen ja talkoilla tehtävä penkkien rakentaminen jää ensi keväälle, kertoo Katsomokatos 2018 -hankkeen työryhmään kuuluva Jorma Haliseva.

Katos rakentuu teräspilareista, jotka kannattelevat liimapuukatteista, huopaeristeistä kattoa. Nykyisten penkkien tilalle on suunniteltu selkänojalliset penkit.

Pisin liimapuupalkki on 15 metriä pitkä, joten työ vaatii nosturia. Teräspilarit perustetaan noin 2×2 metrin betonianturoihin, ettei katto nousisi kovassa tuulessa ylös.

Antti Havanka (vas.), Ari Perämaa ja Jorma Haliseva arvioivat, että puustoa poistetaan niin vähän kuin mahdollista. Maiseman täytyy säilyä. – Voihan se aluksi tuntua hurjalta, kun kaivuri ruopaisee metrin syvyydestä pohjatöiden vuoksi. Kuva: Katariina Rannaste

– Kyseessä on vaativampi työ kuin esimerkiksi omakotitalon rakentaminen, kun kyse on yleisötilasta. Maisema-arkkitehdin lausunnon mukaan katoksen täytyy myös sopia maisemaan, Haliseva selvittää.

Katsomon katoksen on suunnitellut Arkion Oy Tampereelta. Alustava suunnittelutyö tehtiin jo vuonna 2014.

Hankkeelle on myönnetty Maaseudun kehittämisrahasto ja Leader -ryhmä Kantrin tukea noin 80 000 euroa. Kokonaisbudjetti on 164 200 euroa, ja se rasittaa kyläkerhon kassaa ainakin seuraavat 4–5 vuotta.

– Kustannusten nousu on tällaisissa projekteissa aina mahdollista, mutta olemme laskeneet, että lainan maksuun menee nelisen vuotta, Haliseva toteaa.

Omarahoitusosuus on 84 200 euroa. Hanketta varten yhdistys ottaa tilapäislainaa, jonka Vesilahden kunta kunnanvaltuuston 28. toukokuuta tekemällä päätöksellä takaa.

– Eniten rahaa, eli noin neljännes menee maanrakennus- ja pohjatöihin. Kattorakenne vie budjetista noin puolet ja pintarakennetyöt muodostavat loput rakennuskustannuksista, Jorma Haliseva selvittää.

Yhdistys aikoo kattaa omarahoitusosuutta talkoilla ja rahankeräyksellä, johon on saatu poliisista keräyslupa toukokuun lopussa. Lisäksi teatteri aikoo myydä nimikkopenkkejä. Selkänojaan voi saada oman nimikyltin sadalla eurolla.

Tähän aikaan ensi vuonna kesäteatterikatsomo näyttää hyvin erilaiselta. Kuva: Katariina Rannaste

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?