Upea ja arvokas kevätjuhla

Kevätjuhla oli eläkkeelle siirtyvälle Tapani Pietilälle viimeinen Vesilahden yläkoulun rehtorina. Juhlatunnelmissa sivistyslautakunnan pj Harri Penttilä, Tapani Pietilä ja sivistysjohtaja Mika Seppänen.

Vesilahden yläkoulun kevätjuhlassa 2. kesäkuuta tunnelma oli upea, arvokas. Kiitos juhlan järjestelijöille ja juhlaan osallistuneille.

Kevätjuhlatilaisuus alkoi Elgar I pomp and Circunstances March No 1:n soidessa, jonka tahdissa rehtori Tapani Pietilä johdatti 9. lk:n oppilaat saliin.

Juhlan aikana tunteeni vaihtelivat laidasta laitaan. Iloa ja huolta, kysymyksiäkin tuli mieleen puheita kuunnellessa.

Tyttäreni yhdeksänvuotinen peruskoulu päättyi. Hän sai päättötodistuksen ja suuntaa nyt jatko-opintojen pariin.

Hyvä ystäväni, Vesilahden yläkoulun rehtori Tapani Pietilä, jää eläkkeelle.

Suuret kiitokset Tapanille vuosista Vesilahden yläkoulun rehtorina ja siitä uskomattomasta heittäytymisestä työhön. Kiitos myös uskomattoman upeille opettajille, jotka tuohon tiimiin ovat kuuluneet.

Yhteistyö ja verkostoituminen on Tapanille luontaista. Hän on tunnettu kansainvälisestä toiminnastaan Suomen rajojen ulkopuolellakin. Aittakahvila toiminta oli viime kesään asti Tapanin ja oppilaiden järjestämää.

Tapani Pietilä on ollut Vesilahden yläkoulun rehtorina 1.9.1990 alkaen. Yläkoulu oli tuolloin Tapanin kertoman mukaan vain ”metrin pino rakennuspiirustuksia kansioissa. Humanistille mahdoton tehtävä tutustuttavaksi. Paikallislehteen laitettu ilmoitus toi Lindinkujalle toimeliasta väkeä, jotka olivat kiinnostuneita koulun rakentamisesta ja kehittämisestä. Vesilahden peruskoulun yläasteen Oppilaskunnan tukiyhdistys sai alkunsa”.

Kevätjuhlassa kuultiin puheita, joissa selvästi oli kuultavissa Tapanin tekemän työn arvostus. Vanhempien puheen piti tänä vuonna Inka Valtamo ja lähtevän oppilaan puheen Samuli Suonsivu.

Vanhempana Vesilahden yläkoulun tulevaisuuteen liittyvät asiat luonnollisesti pohdituttavat. Millainen yläkoulu meillä nyt sitten tulee jatkossa olemaan?  Millainen haluaisin sen olevan?

Neljän vuoden kuluttua 4. lapseni olisi siirtymässä alakoulusta yläkouluun, joten asia koskettaa minua jälleen henkilökohtaisesti. Vanhemmat lapseni ovat myös käyneet koulunsa Vesilahden ala- ja yläkoululla.

Turvallisin mielin olen lähettänyt kolme vanhempaa lastani yläkoululle ja luottanut siihen, että heistä pidetään koulussa hyvää huolta ja heille opetetaan opetussuunnitelman mukaiset tiedot ja taidot. Yhteistyö kodin kanssa on sujunut. Vanhempien lasten jatko-opiskelupaikoista olen kuullut palautteena, että vesilahtelaisilla opiskelijoilla on ollut hyvät perustiedot ja -taidot, joiden päälle on voinut helposti rakentaa uutta osaamista. Onko ajatukseni muutaman vuoden kuluttua yhtä luottavaiset kuin tähän asti ovat olleet? Luotan siihen. Koulusta muodostuu juuri sellainen kuin sen sisällä olevat ihmiset ovat. Uniikki.

Kunnanvaltuutettuna minulla on mahdollisuus tulevaisuuteen vaikuttaa. On siis aika miettiä ja hankkia tietoa siitä, millainen koulu palvelee parhaiten vesilahtelaisten tarpeita.

Tapanin 28 vuotta jatkunutta työhistoriaa ja eläkkeelle siirtymistä olivat juhlassa muistamassa Vesilahden kunnan puolesta sivistysjohtaja Mika Seppänen ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja ja samalla koulun entinen oppilas Harri Penttilä, jonka muistot yläasteen ajalta olivat pelkästään lämpimiä. Koulun kansainvälisyys ja oppilaslähtöinen ote koulussa olivat antaneet hänelle mittaamattoman hyvät eväät elämään.

Eläkkeelle ja kesän viettoon juhlassa käytiin Juha Vainion Käyn ahon laitaa -kappaleen sanoin ”Järjestelmä tarpeeksi on mua lypsänyt. Luulen että aika alkaa olla kypsä nyt”.  9.-luokkalaiset sanoivat koululle heipat Elokuun; Tänään lähtee, sanoin. Hyvää kesää.

Miia Rajala, äiti, kunnanvaltuutettu

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.