Tangokuninkaan isällä pukkaa omaa rokkikeikkaa

Hän on Harri

– Olen varmaan helppo työkaveri, arvioi Harri Penttilä selitykseksi sille, että hän on projektiluontoisena näyttelijänä saanut niin runsaasti rooleja eri näyttämöille. Kuva: Erkki Koivisto

Tuttu mies pompsahtaa jääkiekon MM-kisojen mainoskatkolla tv-ruutuun naksauttelemaan valoja päälle ja pois. Halvasta sähköstä nauttivan komeljanttarin naamavärkki on niin veikeä, ettei Suomen pelin keskeyttäneestä mainoskatkosta voi olla oikein harmissaankaan. Sähköyhtiön mainoskasvoksi hihittelemään on koekuvauksissa päätynyt maatalousyrittäjä Harri Penttilä, 36, Narvasta Vesilahdesta.

Näyttelevää maajussia nähtäneen tv-mainoksissa myöhemmin toisissakin mainoskampanjoissa.

Kesälläkin hän on framilla; Valkeakoskella Suomen Kesäteatterin pian ensi-iltaan tulevassa Jari Sillanpää -musikaalissa Rakkaudella merkitty, jossa Harri Penttilällä on kaksoisrooli nuoren (Martti Manninen) ja aikuisen (Jari Aholan) Jari Sillanpään isänä sekä keikkamyyjänä.

Musikaalirooleissa kunnostautuneen Penttilän bongasi rooliin musikaalinäytelmän käsikirjoittanut ohjaaja, lempääläläinen Heikki Paavilainen.

– Heikki minut tähän pyysi, kun oli käynyt katsomassa Vesilahdessa Jäniksen vuoden.

– Heikki on tosi hyvä, näyttelijälähtöinen ja kannustava ohjaaja. Hän auttaa ja antaa näyttelijälle tilaa omaan tulkintaan, Penttilä luonnehtii.

Näytelmässä on paljon isoja tanssinumeroita, mikä sopii jalat kipeinä, mutta innolla ja mielenkiinnolla näytelmän ensi-iltaa odottavalle musamiehelle.

Harri Penttilä esittää Jari Sillanpään isää Rakkaudella merkitty -musikaalissa Suomen Kesäteatterissa Valkeakoskella. Kuva: Erkki Koivisto

Penttilä  on  toiminut näyttelijänä Tampereen Komediateatterissa seitsemänä kesänä vuosina 2008–14, Ahaa-teatterissa 2010–15 joulunäytelmässä ja kiinnitettynä Kouvolan kaupunginteatteriin vuosina 2003–04 ja 2004–05. Jyväskylän lähellä Laajavuoren kesäteatterissa hän oli mukana lastennäytelmissä Peppi Pitkätossu ja Keisarin uudet vaatteet. Matkan varrella tutuksi ovat käyneet niin Viiru ja Pesonen, Kauppamatkustajan kuolema kuin West Side Storykin.

– Olen varmaan helppo työkaveri, sanoo Penttilä saamistaan osista eri näyttämöillä.

– Kesäteattereissa ja lavalla muutenkin on yleensä hyvää porukkaa ja rento tekemisen meininki. Unohduksesta selviää, kun on porukkaa ympärillä.

Näytelmäharrastus alkoi nuorukaisena Vesilahden Nuorisoseuran teatterissa.

– Harrastuksesta on vähin erin tullut ammattimaisempaa. Teen mielelläni näyttelijän hommia näin projektiluontoisesti kompromissina maanviljelijän töilleni.

Harri Penttilä viljelee yhdessä isänsä Mauri Penttilän kanssa luomumaito- ja lihatilaa. Maito on päätuotantosuunta. Lihaa syntyy tilan sivutuotteena. Agrologi-opintoja miehellä on vuosilta 2006–10.

– Jo viime syksynä sovittiin niin, että tämä kesä menee siten, että minä teen yleensä aamunavetan ja isä iltanavetan, hymähtää Harri Penttilä, jolle komedialliset roolit ovat lähinnä sydäntä.

Viime vuonna hän synnytti teatteria, musiikkia ja sketsihuumoria esittävän Viihdespektaakkeli-ryhmän kumppaninaan Yle TV2:n sarjoja Satuhäät ja Latela ohjannut, vesilahtelaissyntyinen ohjaaja-käsikirjoittaja Timo Järvelä, jonka kanssa Penttilä on tehnyt jo pitkään yhteistyötä. Show-kokoonpanon muut jäsenet ovat yhdessä Penttilän kanssa Suomen teatteriopistossa 2002–02 opiskellut kuljulaislähtöinen näyttelijä Riku Lempinen ja lempääläläinen Tanja Järvinen. Konklaavi esitti viime vuonna Suomi 100 -hengessä Suomi-spektaakkeli-nimisen show’n, joka nähtiin mm. Piippo-keskuksessa.

– Spektaakkeli on siitä hieno, että siinä pääsee tekemään monenlaista: kirjoittamaan omia juttuja ja säveltämään biisejä.

– Tälle vuodelle tehdään uusi spektaakkeli, lauluspektaakkeli. Kiertueelle lähdetään syksyllä, Penttilä lupaa.

Harri Penttilän kesä on kiireinen: maatilan pitoa, kesäteatteria ja keikkailua ympäri Suomen. Kuva: Erkki Koivisto

Harri Penttilälle musiikki on tärkeä osa vapaa-aikaa. Hän laulaa ja soittaa mandoliinia menomusaa tarjoavassa countryrockbändissä Scandinavian Hanks.

Hän myös laulaa ja soittaa kitaraa Harri Penttilä & Maailmanvalloitus -yhtyeessä, jolta ilmestyi vuonna 2017 levy Tule tyttö tanssimaan.

– Uutta levyä tehdään koko ajan, Penttilä paljastaa.

– Hankseillä keikkaillaan ympäri Suomea, viime viikonloppuna Riihimäellä ja Tampereella, seuraavaksi muistaakseni Nurmeksessa ja Iisalmella. Juhannuksena esiinnytään Hämeenlinnassa Aulangolla.

Viime kuntavaaleissa Vesilahden kunnanvaltuustoon valituksi tullut Harri Penttilä (Kesk.) on uudessa kuntaorganisaatiossa suureksi kasvaneen sivistyslautakunnan puheenjohtaja. Lautakunnan toimialaan kuuluvat varhaiskasvatus, opetustoimi, kirjastotoimi, kulttuuritoimi, liikuntatoimi, nuorisotoimi ja ennaltaehkäisevä hyvinvointityö.

Penttilä on myös kunnanhallituksen nimeämän Narvan keskusta- ja torialueen kehittämisen projektiryhmän puheenjohtaja.

– Mietimme toimia, millä voimme elävöittää jo valmiiksi elinvoimaisen Narvan keskustaa, sanoo Penttilä, joka tarkkailee maan kulttuurin tilaa Suomen Nuorisoseurojen liiton hallituksen varapuheenjohtajana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?