Kukin kesäteatteri on omanlaisensa erityistapaus

Lempäälässä ja Vesilahdessa saa tänäkin kesänä nauttia kesäisistä teatterielämyksistä kolmessa paikassa.

Merunlahden kesäteatterin, Rämsöön kesäteatterin ja Hakkarin kesäteatterin esityspaikat ovat persoonallisia ulkoilmateattereita, joilla on jokaisella oma tarinansa ja omat erityispiirteensä. Neljäs kesäteatteritoimija, Birgitan teatteri, ei vielä palaa näyttämölle, sillä uuden esiintulon toteutus on vielä kesken.

Merunlahden kesäteatterissa nähtiin kesällä 2016 Eija Vilppaan näytelmä Yötön yö. Kuva: Katariina Onnela

Merunlahden kesäteatteri

Höytämönjärven rannassa Merunlahdessa on ollut nykyään kesäteatterina ilahduttava rakennelma vuodesta 1999 saakka. Kankailla katettua ja pitkillä puupenkeillä sekä puisella lavalla varustetun paikan on alusta alkaen omistanut luontoelämyksiä tarjoava yritys Vihreä Polku. Yrityksessä aikaisemmin toiminut Markku Kuusjärvi kertoo, että nouseva katsomo ja lava rakennettiin nimenomaan elämysretkeilyn tarpeisiin.

– Se tehtiin nuotio- ja kokoontumispaikaksi suurille ryhmille. Halusimme tarpeeksi tilavan paikan, jossa luontopäivän viettäjät voisivat kokoontua vaikkapa päivän aluksi.

Teatteritoiminnasta ei ollut tuolloin tietoakaan. Vasta vuonna 2005 perustettiin Pyhän Birgitan teatteriyhdistys, jossa Kuusjärvi oli niin ikään mukana. Katsomollisen nuotiopaikan käyttöä kesäteatterinäyttämönä päätettiin kokeilla, joten näyttämöä laajennettiin näytelmiin sopivaksi. Teatteriyhdistys toteutti paikalla vajaat seitsemän näytelmää, mutta sen jälkeen esitystoiminta hiljeni. Birgitan teatterista kuullaan kuitenkin lähitulevaisuudessa, sillä Kuusjärvi kertoo, että yhdistys etsii rahoitusta Merunlahden teatterin naapuriin rakennettavalle upouudelle kesäteatterille.

Merunlahden kesäteatterissa toiminta on jatkunut vuodesta toiseen. Vihreä Polku vuokraa teatteria kiinnostuneiden teatteritoimijoiden käyttöön. Viime vuosina Merunlahden teatterissa on nähty esimerkiksi Eija Vilppaan pienellä työryhmällä toteutettu komedia Yötön Yö. Tänä kesänä lavan ottaa haltuunsa jo toista vuotta peräkkäin Teatteri Valentino, jonka komedianäytelmä Viekää Tuhkakin pesästä on Leena Härmän käsialaa.

Kesäteatterisesongin ulkopuolella katsomo ja lava ovat alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti luontoelämysryhmien kokoontumispaikkana.

Hakkarin kesäteatterissa ei esiinnytä lavarakenteiden päällä, vaan sorakentällä.

Hakkarin kesäteatteri

Lempäälän Kuokkalankosken maisemissa Hakkarin kartanon puistossa kesäteatteria tekee Lempäälän Nuorisoseuran väki. Tämä teatteri poikkeaa muista siinä, että sillä ei ole näyttämönä lavarakenteita, vaan esiintyjät tuovat roolihahmonsa yleisön eteen soralla peitetylle suurelle kentälle. Kenttää kehystävät talkoovoimin vuonna 1996 rakennettu katsomo, Hakkarin kartanon vanhat sauna- ja kanalarakennukset sekä teatterilaisten tekemät puiset lavasteseinät. Nuorisoseuran sihteerin ja teatterivastaavan Arja Liikasen mukaan erilaisuus on etu.

–Laaja aukio esityspaikkana tuo meille hurjasti lisää mahdollisuuksia, sillä näytelmämme eivät ole sidottuja tiettyyn rajallisen kokoiseen ja muotoiseen lavarakenteeseen. Voimme liikkua varsin vapaasti ja rakentaa kohtauksia mielikuvituksellisesti. Pystymme käytännössä rakentamaan siihen tilaan mitä vain.

Näyttelijöiden kannalta yksi etu on se, että lavalle voidaan tulla ja sieltä voidaan poistua lukuisista eri kohdista: rakennusten takaa, katsomon vieritse tai vaikkapa lavasteseinien välistä. Näyttelijä voi vaikkapa poistua yhdestä kohdasta, juosta toiselle lavan sisäänkulkureitille, vaihtaa matkalla eri hahmon asun ja ilmaantua sitten näyttämölle tänä toisena hahmona.

Hakkarin kartanon piharakennukset ovat museoviraston suojelemia kohteita, joten niitä teatterilaiset eivät voi suoraan muunnella näytelmien tarpeisiin. Kanalan etuosa on kuitenkin tärkeä osa näyttämöä, joten se maisemoidaan lavasteeksi ruuvaamalla siihen levyjä, joita voidaan maalata kulloisenkin tarpeen mukaan. Näin kanalasta on taiottu esimerkiksi pesulan ja apteekin julkisivu. Tänä kesänä lavastuksella loihditaan katsojan nähtäville Suomen historian monia vaiheita, sillä Hakkarin kesäteatterissa nähdään näytelmä Mielensäpahoittajan Suomi, jossa liikutaan kolmen sukupolven ajassa.

Rämsöön kesäteatterin lavan taustalla näkyy kaunis Suonojärvi.

Rämsöön kesäteatteri

Vesilahdessa Rämsöön kyläkerho tehnyt teatteria jo yli kolmekymmentä vuotta Suonojärven rannalla sijaitsevassa Rämsöön kesäteatterissa. Tontti on kunnan omistama, mutta kaikki sinne rakennetut teatterirakenteet ovat kyläkerholaisten talkoovoimin rakentamia. Mari Ollinpoika kyläkerhosta kertoo, että viimeisimpänä ponnistuksena teatteriväki on parantanut lavan sähköistystä, jota tarvitaan esimerkiksi äänentoistoon, valaistukseen ja tehosteisiin.

Kesäteatteriesityksen kannalta keskeinen elementti on näyttämö, jonka kiinteät rakenteet luovat puitteet näytökselle. Rämsöössä lavan erikoisuus on muutaman neliömetrin kokoinen varastorakennus, joka sulautuu osaksi jokaista näytelmää, aina uudella tavalla. Näyttämön reunassa sijaitseva tönö ei suinkaan pönötä esityksissä sellaisenaan, vaan se tuunataan kulloinkin esitykseen sopivalla tavalla.

– Varaston ulkoseinät elävät aika tavalla, kun muuntelemme sitä tukemaan milloin mitäkin esitystä. Varastoa voi maalata, sen seiniin voi tehdä reikiä, ja tasakaton päälle on hyvä rakentaa vaikkapa kupoleita tai katosmaisia ulokkeita, Ollinpoika kertoo innostuneesti.

Vain mielikuvitus on rajana. Tänä vuonna näytelmän miljöön luominen on vaatinut erityisen paljon lavastustyötä, sillä Aladdin ja taikalamppu -tarinan tapahtumapaikat eivät ole aivan tavallisimmasta päästä. Varastorakennus esittää tällä kertaa sulttaanin palatsia.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.