Musiikki- ja kuvataideleiri Vesilahden Rautialan pappilassa syventyi keskikesän taikaan

Miltä keskikesä näyttää ja kuulostaa?

Leiriläiset tekivät yhdessä myös maataideteoksia buddhalaisen mietiskelykuva mandalan hengessä.

– Juhannuksen taika syntyy valosta ja varjosta, Vesa Sädekoski toteaa.

Vesilahdella eläydyttiin 4.–6. kesäkuuta keskikesän tunnelmaan, kun tamperelainen Taidekoulu Tuulikello järjesti Rautialan vanhassa pappilassa musiikki- ja kuvataideleirin.

Kesän räiskyviä värejä.

Leirillä musisoitiin, maalattiin ja piirrettiin. Vakavailmeistä ja tavoitteellista soiton tai maalauksen opiskelua ei ollut, eikä aiempaa osaamista edellytetty.

– Lähtökohtana oli luoda iloinen, vapaa, ei-arvosteleva ilmapiiri. Periaatteena oli, että kaikki osaavat tehdä taidetta, taidekoulun rehtori Vesa Sädekoski toteaa.

– Nykypäivänä on niin paljon arviointia ja sen aiheuttamaa stressiä. Me halusimme tuoda taiteen tekemisen ja eläytymisen iloa, hän kertoo.

Leiri oli tarkoitettu kaikenikäisille ja -tasoisille musiikista ja kuvataiteista kiinnostuneille. Mukana kolmipäiväisellä leirillä oli 20 aikuista ja lasta. Nuorin osallistuja oli 4-vuotias ja vanhimmat 40-vuotiaita. Osallistujat olivat Vesilahdelta, Lempäälästä, Kangasalta ja Tampereelta.

Leiripäiviin mahtui monenlaista ohjelmaa soitinkohtaisesta pienryhmäopetuksesta yhteislauluun ja -soittoon. Kuvataideleiriläiset maalasivat ja piirsivät itsenäisesti sekä tekivät yhteismaalauksia. Leirillä eläydyttiin taiteen keinoin suomalaiseen perinteiseen keskikesän tunnelmaan; juhannustaikoihin, lauluihin, tansseihin ja leikkeihin.

– Taianomaista tunnelmaa lähdettiin hakemaan mielikuvista. Aiheita, valon ja pimeyden kohtaamista, käytettiin lähteenä soitossa ja lauluissa.

– Koko leiri teki esimerkiksi yhdessä improvisaatiopohjaisen musiikkiesityksen, jossa käytimme lyömäsoittimia.

Sää ei leiriläisille parasta puoltaan esittänyt, mutta viileä ja tuulinen ilmanala ei Vesa Sädekosken mukaan lapsia haitannut.

– Leirillä pääsi saunomaan ja uimaan, ja kovasti lapset uivatkin eikä heitä kylmyys haitannut.

– Myös kuvataideryhmäläiset piirsivät paljon ulkona, sillä leirin aikana ei kuitenkaan satanut.

Leirin päätteeksi keskiviikkona oli päätöskonsertti ja taidenäyttely. Leiriläiset tutustuivat lähtöpäivänä myös vesilahtelaisen Kurjen tilan eläimiin ja pitivät tilalla lettukestit.

– Järjestimme leirin ensimmäistä kertaa Vesilahdella. Leiri on 25 vuoden ajan järjestetty Ilmajoella, mutta kuviot siellä muuttuivat. Toivomme, että yhteistyö Kurjen tilan ja pappilan kanssa jatkuu.

– Saimme hyvää palautetta leiriläisiltä. He olivat tyytyväisiä järjestelyihin, joista iso kiitos menee emäntä Tiina Ainasojalle, Vesa Sädekoski toteaa.

Kuvataideryhmän teoksia teemasta keskikesän taika.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.