Musiikki- ja kuvataideleiri Vesilahden Rautialan pappilassa syventyi keskikesän taikaan

Miltä keskikesä näyttää ja kuulostaa?

Leiriläiset tekivät yhdessä myös maataideteoksia buddhalaisen mietiskelykuva mandalan hengessä.

– Juhannuksen taika syntyy valosta ja varjosta, Vesa Sädekoski toteaa.

Vesilahdella eläydyttiin 4.–6. kesäkuuta keskikesän tunnelmaan, kun tamperelainen Taidekoulu Tuulikello järjesti Rautialan vanhassa pappilassa musiikki- ja kuvataideleirin.

Kesän räiskyviä värejä.

Leirillä musisoitiin, maalattiin ja piirrettiin. Vakavailmeistä ja tavoitteellista soiton tai maalauksen opiskelua ei ollut, eikä aiempaa osaamista edellytetty.

– Lähtökohtana oli luoda iloinen, vapaa, ei-arvosteleva ilmapiiri. Periaatteena oli, että kaikki osaavat tehdä taidetta, taidekoulun rehtori Vesa Sädekoski toteaa.

– Nykypäivänä on niin paljon arviointia ja sen aiheuttamaa stressiä. Me halusimme tuoda taiteen tekemisen ja eläytymisen iloa, hän kertoo.

Leiri oli tarkoitettu kaikenikäisille ja -tasoisille musiikista ja kuvataiteista kiinnostuneille. Mukana kolmipäiväisellä leirillä oli 20 aikuista ja lasta. Nuorin osallistuja oli 4-vuotias ja vanhimmat 40-vuotiaita. Osallistujat olivat Vesilahdelta, Lempäälästä, Kangasalta ja Tampereelta.

Leiripäiviin mahtui monenlaista ohjelmaa soitinkohtaisesta pienryhmäopetuksesta yhteislauluun ja -soittoon. Kuvataideleiriläiset maalasivat ja piirsivät itsenäisesti sekä tekivät yhteismaalauksia. Leirillä eläydyttiin taiteen keinoin suomalaiseen perinteiseen keskikesän tunnelmaan; juhannustaikoihin, lauluihin, tansseihin ja leikkeihin.

– Taianomaista tunnelmaa lähdettiin hakemaan mielikuvista. Aiheita, valon ja pimeyden kohtaamista, käytettiin lähteenä soitossa ja lauluissa.

– Koko leiri teki esimerkiksi yhdessä improvisaatiopohjaisen musiikkiesityksen, jossa käytimme lyömäsoittimia.

Sää ei leiriläisille parasta puoltaan esittänyt, mutta viileä ja tuulinen ilmanala ei Vesa Sädekosken mukaan lapsia haitannut.

– Leirillä pääsi saunomaan ja uimaan, ja kovasti lapset uivatkin eikä heitä kylmyys haitannut.

– Myös kuvataideryhmäläiset piirsivät paljon ulkona, sillä leirin aikana ei kuitenkaan satanut.

Leirin päätteeksi keskiviikkona oli päätöskonsertti ja taidenäyttely. Leiriläiset tutustuivat lähtöpäivänä myös vesilahtelaisen Kurjen tilan eläimiin ja pitivät tilalla lettukestit.

– Järjestimme leirin ensimmäistä kertaa Vesilahdella. Leiri on 25 vuoden ajan järjestetty Ilmajoella, mutta kuviot siellä muuttuivat. Toivomme, että yhteistyö Kurjen tilan ja pappilan kanssa jatkuu.

– Saimme hyvää palautetta leiriläisiltä. He olivat tyytyväisiä järjestelyihin, joista iso kiitos menee emäntä Tiina Ainasojalle, Vesa Sädekoski toteaa.

Kuvataideryhmän teoksia teemasta keskikesän taika.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>