Matkalla murhaajan mielessä

Pertti Laineen esikoisdekkarin keskeinen tapahtumapaikka on Ideapark. Muutenkin kirjan miljööksi ovat päässeet Lempäälä sekä Vesilahti. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälässä on tapahtunut kaksi murhaa. Ideaparkin paikoitusalueelta löytyy naisen ruumis, jo toinen lyhyen ajan sisään. Henkirikosta saapuu selvittämään tamperelainen rikoskomisario Simba, iso tummaihoinen mies. Vaikuttaa vahvasti siltä, että liikkeellä on sarjamurhaaja.
Murhat ovat onneksi fiktiota, lempääläläisen Pertti Laineen mielikuvituksen tuotosta.

Laineelta julkaistaan maaliskuussa Pisto sydämeen -niminen jännitysromaani (Myllylahti, 2018), jonka tapahtumat alkavat kauppakeskuksen viereiseltä pysäköintialueelta, joka on hyvä ruumiinjättöpaikka Laineen mielestä.

– Satuin kerran ajamaan Marjamäentien varressa olevalle, vähän syrjäisemmälle sorapäällysteiselle parkkipaikalle. Katselin ympärilleni ja näin siellä sieluni silmin ruumiin.

– Hyppäsin autoon ja kirjoitin ensimmäisen luvun siltä istumalta. Mutta murhaaja alkoi mietityttää minua. Hänellä oli varmasti joku syy siihen, että hän riisui, huolella asetteli ja peitteli tappamansa naisen.

Laine kertoo halunneensa pureutua psykologiaan. Teoksessa seurataan henkilöhahmojen mielen liikkeitä ja pohditaan, miksi murhaaja tekee niin kuin tekee.

– Ihmisen pään sisään meneminen on minusta mielenkiintoista, ja jotta pystyy tekemään uskottavaa tekstiä, täytyy mennä siihen maailmaan, murhaajan nahkoihin.

Päähenkilö Simban, suomalaisittain Simpan, työskentelyssä korostuu ajatustyö. Simppa uskoo löytävänsä syyllisen profiloinnin kautta.

– Teoksessa yritetään järkeillä, pohtia syitä. Toki tiukkojakin tilanteita on. Yksi action-pätkä tapahtuu Prismassa, kun Simppa haluaa jututtaa miestä, joka on lajittelemassa jogurtteja.

Teos on Laineen toinen kirja, mutta ensimmäinen dekkari. Esikoisromaani Perheenisä ilmestyi syksyllä 2016.

Ajatus ryhtyä kirjoittamaan dekkaria syntyi jo hyvän aikaa sitten Pirkan opiston kirjoittajapiirissä, kun ryhmän vetäjä, kirjailija Sari Peltoniemi antoi tehtäväksi kirjoittaa jotain, mitä osallistujat eivät olleet koskaan kirjoittaneet. Ensimmäiseksi Laineelle tuli mieleen dekkari, mutta tuolloin hän vielä sivuutti ajatuksen.

– Dekkarin kirjoittamisessa kiehtovaa on vaikeus; palapelin rakentaminen niin, että vihjeitä ei anneta liikaa. Järjestys pitää pysyä niin, että syyllinen on pisimmällä, tutkijat tulevat perässä ja lukija on viimeisenä, eli vähiten tietävänä.

– Kirjoittaminen on tämän takia hieno ja haasteellinen tehtävä.

Pisto sydämeen ei ole jäämässä Laineen ainoaksi jännitysromaaniksi, sillä jatkoa Simpan poliisityölle on luvassa muutaman kirjan verran.

– Kustantajan mielestä henkilöhahmot ovat niin mielenkiintoisia, että jatkan kirjoittamista niiden pohjalta. Olen hiljattain aloittanut toisen osan kirjoittamisen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?