Hyönteiset huomioiva puutarha kukoistaa

Tuomisten hyönteishotelli on öttiäisten Hilton

Hotelli on jo hieno, vaikka se odottaa vielä kunnon katon saamista. – Ohutreikäistä verkkoa pitää myös vielä löytää hotellin julkisivuun estämään lintujen ruokailemisen asukeista, Marianne Tuominen kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

Lempääläläinen Marianne Tuominen selaili muutama vuosi sitten kuvapalvelu Pinterestiä, jossa vastaan tuli kuvia hyönteishotelleista. Tuominen innostui ajatuksesta ja päätti jo silloin rakentaa hyönteisiä houkuttelevan asumuksen. Tänä keväänä rakennusprojekti lähti vauhdilla liikkeelle, eikä siihen vaadittu kuin yksi kirjoitus Facebookin Lempäälän Roskalava -ryhmään toukokuussa.

– Laitoimme ilmoituksen Roskalava-ryhmään tarvittavista tavaroista, ja jo seuraavana päivänä tein tyttäreni Ronjan kanssa maaseutumatkan kerätäkseni materiaalit hotelliin, Tuominen kuvaa.

– Iso kiitos hyönteishotellin materiaaleista kuuluukin Lempäälän Roskalava-ryhmälle, hän kiittelee.

Tuominen sai kuormalavoja, savisia tiiliputkia ja kukkaruukkuja, ja niin alkoivat rakennustyöt. Runko syntyi päällekkäin pinotuista kuormalavoista, joiden sisään laitettiin tukikeppejä ja lehtijätettä. Reunustoille aseteltiin käpyjä, kuivuneita heinänkorsia sekä kuoriketta.

Seitsemänkerroksinen hyönteishotelli on upea ilmestys.

– Pihallamme on varmasti reippaasti luontaisia pesimäpaikkoja pölyttäjille, mutta tämä meidän hyönteishotelli on kasvimaan reunalla sellainen kiva yhteinen projekti, jonka kautta pääsemme tutkimaan ötököiden pesimäpaikkoja. Isossa rakennelmassa riittää tekemistä hetkeksi, vaikka lasten kavereillekin. Toimiihan tämä samalla hyvänä näköesteenä ja kukkatelineenäkin, Tuominen perustelee.

Tuominen ryhtyi hotelliprojektiin, sillä hänellä on aito huoli hyönteisten vähenemisestä. Tekemiseen motivoi ajatus hyönteisten hyvinvoinnista.

– Hyönteisillä ei mene tänä päivänä kovinkaan hyvin. Muihin maihin verrattuna Suomessa hyönteiskato ei ole ollut niin suuri, mutta globaalisti on kyllä huomattu, kuinka värikkäiden päiväperhosten tai isokokoisten pölyttäjien määrä on vähentynyt.

– Asutusalueiden pölyttäjäkannasta näkee selkeästi sen, kuinka vähän niillä on kaupungeissa, puistoissa ja kodin pihamaalla luontaisia pesimäpaikkoja. Pihat on nykyään niin siistejä ja huoliteltuja. Torjunta-aineiden ja ilmastonmuutoksen on arveltu olevan myös hyönteiskadon taustalla.

– Olen nähnyt hotellissa jo yhden leppäkertun. Tykkään leppäkertuista aika paljon, koska ne ovat pieniä ja upeita. Perhoset ovat hienoja myös, Ronja Tuominen kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

Hyönteishotellit ovat olleet pinnalla Suomessakin jo pari vuotta, ja se on Tuomisen mukaan hieno juttu. Hyönteishotelli on hänen mukaansa myös loistava mahdollisuus opettaa lapsille, miten tärkeitä hyönteiset meille ovat.

– Ilman pölyttäjiä ei kasvimaalta tai puutarhasta saada satoa, kukat eivät kuki tai hedelmät tuota satoa.

– Koen tärkeäksi opettaa lapsille, että hyönteisillä ja ötököillä on ihan yhtäläinen oikeus olla täällä kuin meilläkin. Ilman niitä ei meillä olisi ruokaa, Marianne Tuominen toteaa.

 

 

Kiinnostuitko? Tässä muutama vinkki hyönteishotellin tekoon:

– Hotellin kehikon voi rakentaa mökin muotoon laudanpätkistä. Sen voi täyttää kävyillä, ruo’oilla ja puunkappaleilla, joissa on reikiä tai koloja, joihin hyönteiset voivat mennä.

– Hotellin etusivu kannattaa verkottaa, etteivät linnut pääse ruokailemaan hotellin asukkailla.

– Hotellin läheisyyteen voi istuttaa kukkia tai tuoksuvia yrttejä. Esimerkiksi mäkimeirami voi houkutella perhosia.

– Balsamicosta, muussatusta banaanista, punaviinistä ja fariinisokerista voi tehdä happaman seoksen, jota sivellään kevyesti hotellin pintaan. Sekin houkuttelee hyönteisiä.

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.