Viehättävä Kuokkalan Museoraitti – Lempäälä-Seuran ja kunnan yhteistoimintaa

Kuokkalankosken Museoraitin idylliä vaalitaan kunnan ja vapaaehtoisten yhdistystoimijoiden yhteistyöllä. Kuva: Tanja Meronen

Kesäajan ulkopuolella Kuokkalankosken alueella liikkuvien on hieman hankala hahmottaa Museoraitin käyttötarkoitusta ja toimintaideaa. Kesällä alue kuitenkin herää eloon.

Lempäälän kunnan yhteisökoordinaattori Talvikki Torppa kertoo, että päivätoimintaa museo-oppaineen on tiistaista lauantaihin ja sen lisäksi järjestetään erilaisia tapahtumia. Kunta ja Lempäälä-Seura pyörittävät toimintaa yhteistyössä.

Museoraitin rakennuksista kuuluu Lempäälä-Seuralle kauppakiinteistö ulkorakennuksineen, joita ylläpidetään yhdistyksen hankkimalla rahoituksella.

Alueen muut rakennukset ovat Lempäälän kunnan hallinnassa. Kunta rahoittaa rakennustensa ja tontin ylläpidon. Raitin toimintaan liittyviä palkkakuluja syntyy kunnalle yhteisökoordinaattorin ja esimiehensä sekä kahden kesäoppaan työstä ja sepän näytöksistä.

Museoalueen muina toimijoina ovat Sakkola-säätiö Sakkola-museoineen sekä sotaveteraanit perinnekammareineen.

 

Museoraitti on erityisen viehättävä kokonaisuus ja toimintojen aukioloaikoina siellä saa aikaa kulumaan tuntikaupalla. Rakennuksissa pääsee tutustumaan eriteemaisiin museoihin ja näyttelyihin sekä lauantaisin sepän työnäytöksiin. Noin tunnin mittaiset opastetut kierrokset maksavat aikuiselta muutaman euron.

Kesä-keskiviikkoisin oppaat johdattavat lapset menneen ajan saloihin ”Vanhan ajan pikku apulaiset” -kierroksellaan.

Kuokkalankosken alueen Villa Hakkarin ulkorakennuksineen on kunta vuokrannut ravintoloitsijalle, joka edelleenvuokraa kesäteatteria Lempäälän Nuorisoseuralle. Tänä kesänä teatterilla viihdytetään katsojia Mielensäpahoittajan Suomi -näytöksellä.

Kesän päätapahtuma on Kuokkalankosken markkinat, jonka organisoi Lempäälän rotaryklubi. Tuolloin Museoraitilla on muun muassa työnäytöksiä.

Talvikki Torppa kuvailee, kuinka alueen kehittämiseksi olisi paljon ideoita, mutta niihin suhteutettuna on rajallisesti resursseja. Pelkkä innostus ei riitä.

 

Lempäälä-Seuran puheenjohtaja Pekka Mäenpää toivoo mukaan uusia vapaaehtoisia, joiden avulla tiedon siirtymisen ketju säilyisi sukupolvelta toiselle. Mäenpää haluaisi vaalia kirjallisen perinnetiedon tuottamisen lisäksi elävän perinteen toteutumista.

– Museoraitin yhdistystoimijoiden talkoopanos on erittäin merkittävä, kuvailee Talvikki Torppa.

Kuntalaiset ja erityisesti alueen asukkaat ovat olleet mukana työpajoissa, joissa on ideoitu koko Kuokkalan raitin alueen käyttöä.

– Hiidentien kävelysillan rakentaminen Kuokkalankosken yli on ollut pitkää puheissa. Resurssit eivät vain ole riittäneet toimenpiteisiin saakka, Torppa kertoo.

Kuntalaisia on myös kutsuttu tarinailtoihin, joissa kerätään talteen tarinoita.

 

Tanja Meronen

 

Seutumuseo-hankkeesta potkua kouluyhteistyöhön

 

Lempäälän kunta Kuokkalan Museoraitteineen on mukana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ”Seutumuseomallin kokeiluperiodi” -hankkeessa, jonka tavoitteena on museoiden toiminnan sisällöllinen kehittäminen sekä kuntalaisten osallistaminen toiminnan suunnitteluun.

Kunta investoi hankkeen puitteissa muun muassa raitin pedagogisten sisältöjen luomiseen, tarinallistamiseen sekä kouluyhteistyöhön. Kuluneella toukokuulla raitilla kävi kuhina, kun sadat lempääläläiset koululaiset vierailivat museoissa tutustuen kotiseutunsa ja menneen elinkeinoelämän historiaan.

Niin Lempäälä-Seura kuin kuntakin hakevat aktiivisesti lisärahoitusta alueen kehittämiseen.

 

Tanja Meronen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.