Moisionlampi on oma lampi

Moisionlammen suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Jami Aho on luottavainen sen suhteen, että rahat Moisionlammen kunnostukseen saadaan kasaan.

Vesistösuunnittelija Jami Aho on tehnyt monta vuotta töitä lähilampensa palauttamiseksi entiseen kukoistukseen. Aina kaikki vapaa-aikakaan ei ole riittänyt hankkeen johtamiseen.

 

Olet Moisionlammen suojeluyhdistyksen puheenjohtaja ja suojeluhankkeen suunnittelija. Millaisessa kunnossa lampi on tällä hetkellä?

– Se on aivan pilalla. Sen keskellä kasvaa paju, ja lampi on osittain jo muuttunut suoksi. Tilanne on erittäin huono. Nyt kun lampi on näin pahaksi päässyt, siinä ei enää mikään niittäminen auta. Kasvimassa on poistettava kaivinkoneella.

Olet ammatiltasi vesistösuunnittelija, eli työskentelet päivätyössäsi jokien ja järvien parissa. Eikö ole uuvuttavaa tehdä työtä vesistöasioihin liittyen sekä työssä että vapaalla?

– Kun jostain tykkää, niin sitä tekee mielellään vapaa-ajallaankin. Kun muutimme tuohon lammen rantaan, katsoin heti, että tuossahan olisi sopivan kokoinen kunnostuskohde. Innostuimme naapurien kanssa ja perustimme yhdistyksen. Ajattelimme, että koetetaanpa saada lampi kuntoon. Minulla on tietysti työn puolesta silmää näille asioille.

– Toki tämä on ollut sen verran iso hanke, että siihen on täytynyt käyttää työaikaakin erityisesti kunnostuksen suunnitteluvaiheessa. Ei tällainen suunnittelu onnistu pelkästään iltaisin tekemällä. Tekemässäni vuonna 2014 valmistuneessa kunnostussuunnitelmassa oli mukana pienen lammen lisäksi koko Moisionjoki. Tähän harrastukseen on todella tarvittu aikaani ja työtäni.

Muutitte vaimosi kanssa Lempäälään lammen rannalle vuonna 2012. Mikä sinua motivoi Moisionlammen kunnostamisessa?

– Onhan se niin, että kun takapihalla silmien alla on suona entinen lampi, niin haluaisihan sen olevan taas oikea lampi, johon pääsisi uimaan ja kalastamaan. Haluaisin, että saisimme ympäristön kuntoon.

– En toki jokaista rutakkoa Pirkanmaalla tai Suomessa lähtisi itse kunnostamaan. Kyllähän tämä on oma lampi minulle ja koko pienelle alueelle. Kyllä sitä aina omaksensa sanoo, kun siinä rannalla asuu.

Moisionlammen suojelussa ja kunnostuksessa on ollut varsin hiljaista parin viime vuoden ajan, mutta nyt olette toukokuusta alkaen jälleen nostaneet asian esille. Mitä tapahtui?

– Aikaisemmin innostunutta porukkaa ei tuntunut naapurustosta löytyvän, ja itselläkin siinä ehti innostus kadota. Tietysti lapsiakin on tullut kolme kappaletta tässä välissä, mikä omalla tavallaan hidastaa ilta- ja viikonlopputöitä. Nyt päätimme, että kokeillaan vielä kerran! Joko se nyt saadaan toteutettua tai sitten saa laittaa suunnitelmapaperit takan sytykkeiksi.

– Nyt lähialueen ihmiset ja yritykset ovat innostuneet hankkeesta mukavasti, ja olemme saaneet kerättyä rahaa. Nyt näyttää oikein hyvältä, ja rahoitus näyttäisi järjestyvän. Paljon pitää kuitenkin vielä töitä tehdä, ennen kuin kaikki rahat ovat kasassa. Lisäksi julkisenkin rahoituksen saaminen on kyllä elinehto tälle hankkeelle. Onneksi esimerkiksi leader-rahoituksessa ja ely-keskuksessa tuetaan mielellään ympäristöprojekteja.

Tarvitsette puolet hankkeen rahoituksesta yksityisiltä ihmisiltä ja yrityksiltä, jotta voitte saada julkista rahoitusta. Millä tavalla olette saaneet ihmisiä mukaan?

– Tämä on niin kuin minkä vain yhdistyksen varainkeruu: olennaista on saada ihmisiä innostettua. Tämä meidän juttumme on omalaatuinen siinä mielessä, että meille tulee hankkeen lopputuloksena käyttökelpoinen lampi. Aiomme hankkia siihen pari venettä ja kajakkia, joita ihmiset ja yritykset saavat sitten käyttää antamaansa rahaa vastaan. Nykyään tahtoo olla niin, ettei rahaa saa ihan vain pyytämällä, vaan täytyy olla jokin vastike. Meillä jokainen hankkeeseen osallistuva saa siis kymmeneksi vuodeksi käyttöoikeuden veneisiin.

Millainen aikataulu Moisionlammen kunnostamisessa on?

– Jos kaikki menee niin kuin toivoisimme, voimme aloittaa kunnostuksen jo tämän vuoden puolella. Se riippuu paljon varainhankinnan onnistumisesta ja julkisten rahoittajienkin tilanteesta ja aikatauluista. Lampi olisi tarkoitus saada kuntoon viimeistään ensi vuonna.

Mitä itse tekisit juuri nyt Moisionlammella, jos lampi olisi kunnossa?

– Menisin lammelle kalaan 3- ja 5-vuotiaiden poikieni kanssa. He ovat innokkaita kalastamaan mökillä. Viisivuotias sanoikin kerran harrastuksista kysyttäessä, että ne ovat kalastus ja hiihto!

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.