Tuija Rosenqvist ei tullut hevosalalle helpointa polkua, mutta saavutti jo kolmannen SM-kullan kenttäratsastuksessa, ratsastuksen kuninkuuslajissa.

Ahkeruus on tuonut oman tallin ja SM-mitaleita

– Olen pitänyt kenttäratsastuksesta lajina, koska se on monipuolinen. Se on vaikea taitolaji. Varjopuolena on, että maasto-osuuksilla loukkaantumisriski on iso. Tässä lajissa et voi olla erityisen arka ratsastaja, muttet hullunrohkeakaan, Tuija Rosenqvist toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

– Kun on äiti, yrittäjä ja vielä kilpaurheilija, niin arki on aika palapeliä, mutta hyvin homma on toiminut. Vanhemmat auttavat paljon ja minulla on laaja tukitiimi, arvioi lempääläläinen talliyrittäjä ja kenttäratsastaja Tuija Rosenqvist.

Rosenqvist on tuore SM-mitalisti. Hän voitti kenttäratsastuksen Suomen mestaruuden 8.-10. kesäkuuta Ypäjällä. Voitto oli hänelle SM-tasolla jo kolmas.

– Onnistumiset ovat aina tärkeitä, Rosenqvist sanoo.

– Kenttäratsastus on urheilulajina raskas, myös taloudellisesti, sillä hevoset ovat kalliita ylläpidettäviä. Ala vaatii työtä ja pitkäjänteisyyttä, hän toteaa.

Oppia työntekoon ja hevosten käsittelyyn Rosenqvist sai jo nuorena. Hevosten pariin hän päätyi 8-vuotiaana kaverin isosiskon vanavedessä. Kaupin ratsastuskoulusta hän siirtyi ylöjärveläiselle Ollin tallille ratsastuskouluoppilaaksi. Rosenqvist maksoi ratsastustuntejaan tekemällä tallitöitä.

– Olin innokas ja rohkea ja sain kaikenlaisia lainaponeja. Menin kaikilla poneilla mitä sain. Omaa ponia minulla ei koskaan ollut. Siihen ei ollut mahdollisuutta.

– Aika ennakkoluulottomasti olen päässyt hevosten kanssa toimimaan.

Lukion käytyään Tuija Rosenqvist sai ostettua ensimmäisen oman hevosen isänsä kanssa. Hän päätyi opiskelemaan Ypäjälle ratsastusopettajaksi samalla kun teki ylöjärveläisellä Jutan tallilla töitä.

– Ostin hevosia, koulutin ne sopivalle koulutustasolle ja myin eteenpäin.

– Toimin seitsemän vuotta ratsastuksenopettajana. Sitten vuokrasin kollegan kanssa pienen ratsastuskoulun, jossa olimme neljä vuotta, kunnes Lempäälän paikka tuli myyntiin. Olin tässä ensin kolme vuotta vuokralla, kunnes sain ostettua paikan omaksi, Tuija Rosenqvist kuvaa Ratsuniityn talliyrittäjäksi siirtymistä.

– Viime vuonna tuli 10 vuotta täyteen.

Kaiken Tuija Rosenqvist kuvaa tulleen ilman suhteita, esimerkiksi lapsuudenperhe ei ollut tekemisissä hevosalaan.

– On vain pitänyt olla sinnikäs ja ahkera.

Tuija Rosenqvist on tuore SM-mitalisti. Voitto oli hänelle jo kolmas. Kuva: Heidi Lammi

Samaan aikaan kun Tuija Rosenqvist aloitteli Ratsuniityn toimintaa, kohdalle tuli tamma Jillaroo.

– Tamman silloinen omistaja Marjo Pajulahti oikeastaan pakotti minut ostamaan sen. Jillaroo oli jo aika iäkäs, 16-vuotias, mutta minulla oli siitä visio. Ostin sen oikeastaan harjoitteluhevoseksi, mutta se siirtyi jo ensimmäisellä kaudella ykköshevoseksi. Siitä kilpaurani oikeastaan lähti, Tuija Rosenqvist kuvaa.

Jillaroolla Rosenqvist voitti muun muassa PM-hopeaa. Sittemmin hänellä on ollut useampi hevonen ja menestystä tullut lisää. Tätä nykyä hän treenaa ja käy kisoissa Euroopassa.

Seuraavaksi Tuija Rosenqvist tähtää elokuussa Suomessa järjestettäviin PM-kisoihin.

Kilpauraa Tuija Rosenqvistin on tarkoitus jatkaa niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Hän pitää siitä, että saa viedä omia kasvattejaan kilparadoille.

Tuija Rosenqvist keskittyy nykyään valmentamiseen ja ratsastamiseen, mutta kyllä hän vetää silloin tällöin ratsastustuntejakin. Ratsuniityssä käy 250 ratsastuskoulu- ja kenttäratsastusoppilasta viikossa.

– Kun en ole kilpailemassa, niin olen aika lailla tässä tallilla.

– Tykkään tehdä kaikkea. Joskus olisi syytä pysähtyä ihan oman kehonhuollonkin vuoksi, mutta se ei ole helppoa.

– Hevosala on Suomessa haastava ammattina. Kulurakenne on jäykkä, työ on raskasta ja päivät ovat ympäripyöreitä. Mutta tämä on unelma-ammattini ja tykkään tästä työstä paljon.

 

 

Tuija Rosenqvist:

– syntynyt vuonna 1976

– talliyrittäjä Lempäälän ratsastuskoulu Ratsuniityssä, valmentaja

– kisaa kenttäratsastuksen Suomen maajoukkueessa

– kisamenestyksenä mm. Pohjoismaiden mestaruus kenttäratsastuksessa vuonna 2014, Suomen mestaruus vuosina 2012, 2014 ja 2018

– treenaa ja kisaa osan vuotta Euroopassa

– tämän hetken ykkösratsu 11-vuotias hannoverilaisori Narvik

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.