Vesilahtelaiset Susanna Suoniemi ja Markku Kesola viestivät siitä, mitä ympärillä tapahtuu

”Siellä laitetaan kunnan ja kylän asiat kuntoon”

Susanna Suoniemi ja Markku Kesola ovat innokkaita Facebook-kirjoittelijoita ryhmissään. – Kun Faceen laittaa, niin kyllä kohta Vesilahti tietää, Kesola hymähtää. Kuva: Katariina Rannaste

Kännykkä värähtää ja Facebook ilmoittaa, että Susanna Suoniemi on jakanut tapahtuman Positiivinen Vesilahti -ryhmässä. Neljä minuuttia myöhemmin; Suoniemi välittää ryhmään tiedon Rämsöön kesäteatterilla käyneestä kuvausryhmästä. Uusia julkaisuja tulee vielä vajaassa vartissa pari muutakin.

Susanna Suoniemi on aktiivinen Facebook-julkaisija. Vesilahtelainen Markku Kesola on toinen aktiivinen viestijä, jonka julkaisutahti on vähintään yhtä tiivis. Postauksia tulee jopa yötä myöten.

Kesolalla on Facebookissa ryhmä nimeltä ”Kesolan epätiäteellinen seura” ja Suoniemellä ”Positiivinen Vesilahti”. Kesolan ryhmässä on jäseniä noin 470 ja Suoniemellä 990.

Mistä moinen innostus kumpuaa, Susanna ja Markku?

– Eläkkeellä on aikaa. Päivittäin tulee käytyä tietokoneella ja sinne Facebookiin jotain kirjoitettua, maanviljelijä ja eläkeläinen Markku Kesola kertoo.

– Positiivinen Vesilahti -ryhmässä on jäseniä eri puolilta Suomea. Minusta on hyvä, että muut tietävät Vesilahdesta ja me tiedämme mitä muualla tapahtuu, Susanna Suoniemi, kokki, kunnanvaltuutettu ja maakuntavaaliehdokas, toteaa.

Facebookin käyttö on molemmilla lähtenyt yhteydenpidosta ystäviin. Markku Kesola kirjoitteli ensin kaveriporukan kesken, mutta siitä ryhmä laajeni.

– Jossain vaiheessa tuumasimme, että pitäisi olla vähän tieteellistäkin, ei saa olla mitään soopaa. Perustin yhdessä koulukaverini kanssa virallisemman epätieteellisen seuran Facebookiin. Koulukaverini on ryhmän ylläpitäjä. Kaikki on otettu mukaan, jotka ovat hakeneet, Kesola hymyilee.

– Facebookin kautta on helppo pitää yhteyttä ympäri maailmaa. Kaverit Japanista lähettivät minulle hiljattain syntymäpäiväonnittelut. Sosiaalinen media on nopea, välitön, eikä maksa mitään, Suoniemi toteaa.

Kesola perusti oman ryhmänsä 2010-luvulla, Suoniemi pisti Positiivinen Vesilahti -ryhmän pystyyn vuoden 2018 alussa.

Aiheet kimpoavat laidasta laitaan. Tapetilla ovat pitäjän ja kylän asiat. Kun Vesilahden uusi kirjasto oli vielä pelkkä työmaa, Markku Kesola piti huolen siitä, että vesilahtelaiset tiesivät, missä mennään.

– Keskustelu on ryhmässä hyvin vilkasta. Sen avulla kyllä rupeaa tietämään kaikki pitäjän asiat, tieteelliset ja epätieteelliset. Siellä laitetaan maan, kunnan ja kylän asiat kuntoon, Markku Kesola vakuuttaa.

Kesola postaa, siis julkaisee viestejä etenkin maataloudesta. Maatalouden tilanne huolettaa häntä, sitä kun ollaan hänen mukaansa Etelä-Suomessa ajamassa alas.

– Etelä-Suomen maatalous ajetaan alas samalla kun pohjoisessa rakennetaan robottinavetoita, joiden rakentamisen ja ylläpidon suomalainen veronmaksaja kustantaa. Pohjoisessa raivataan uusia peltoja ja täällä niitä pannaan pakettiin, hän ihmettelee.

Positiivinen Vesilahti -ryhmässä jaetaan tietoa kulttuurista ja tapahtumista.

– Tykkään, että ihmiset osallistuisivat, jos jotain järjestetään. Aina kun kunta julkaisee jotain, jaan tiedon ryhmässä, Susanna Suoniemi toteaa.

– Viestintää ja tiedottamista ei ole koskaan liikaa. Tieto kulkee ja sehän on hyvä asia, hän sanoo.

– Facebook on tämän päivän kaupan ilmoitustaulu tai sanomalehti. Paitsi että se tavoittaa ihmiset nopeammin, Markku Kesola näkee.

Sosiaaliseen mediaan liittyvät lieveilmiöt ovat Suoniemelle ja Kesolalle tuttuja.

– Mutu-jutut saavat usein siivet, kun sanotaan muka-totuutena jotain. Joskus on joutunut oikomaan, ettei asia ihan noin mennyt, Markku Kesola toteaa.

– Sosiaalisessa mediassa pitäisi samalla tavalla pystyä käyttäytymään kuin kasvokkain kohdatessa, Susanna Suoniemi painottaa.

Toisinaan sosiaalisen median keskusteluissa paistaa myös kateus. Jos joku on saanut jotakin, niin koetaan helposti, että se on itseltä pois.

– Joskus voisi vain olla vaikkapa iloinen toisten puolesta, Suoniemi toteaa.

Susanna Suoniemi toivoo ryhmänsä lisäävän yhteisöllisyyttä, sitä, että sen jäsenet kuuluvat porukkaan.

– Kaikkien, myös meidän uusvesilahtelaisten pitäisi olla ylpeitä Vesilahdesta. Me kuntalaiset olemme Vesilahti. Ikäviä asioita on kaikilla elämässä, mutta kun nähdään hyvät puolet elämässä, saamme kunnankin kukoistamaan, Suoniemi toteaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.